Skydning er også fællesskab og holdfølelse, siger forsker

Det er vigtigt at skabe rum for fællesskabet i individuelle sportsgrene som skydning, slår idrætssociolog Laila Ottesen fast

Arkivfoto: Hygge er vigtig for medlemmerne i Ølsted Skytteforening Foto: Gregers Kirdorf

”Det gode fællesskab i en forening kommer ikke af sig selv. Særligt i individuelle sportsgrene skal der skabes et rum til det," lyder det fra Laila Ottesen, der er lektor i idrætssociologi på Institut for Idræt og Ernæring.

Læs også: Ølsted Skytteforening dyrker det sociale liv

Hun forklarer videre:

"Det kan blandt andet gøres ved at fokusere på fællestræning, afholde sociale arrangementer eller ved at afse tid til at drikke kaffe og vende verdenssituationen.”

Holdfølelse kan skabes i skydning

Laila Ottesen understreger, at et foreningsfællesskab i skydning kan være næsten ligeså stærkt, som det kan være i holdspil som eksempelvis fodbold.

”I fodbold er du på mange måder mere afhængig af dine holdkammerater end i skydning, og der findes nogle strukturer og sociale mekanismer, som ofte hjælper fællesskabet på vej."

"Men det skal ikke ses som en forhindring for at skabe en holdfølelse og et sundt socialt liv i individuelle sportsgrene,” pointerer hun.

Et holdepunkt i en foranderlig verden

Står fællesskabet stærkt i en forening, kan det være med til at fastholde og tiltrække medlemmer.

Laila Ottesen mener, at man bør være ekstra opmærksom på det, når man har med individuel idræt at gøre. 

I en verden, hvor mange ting konstant forandrer sig, er det værdifuldt at have et holdepunkt eller en base, som ikke ændrer sig for meget

Laila Ottesen, idrætssociolog

"I en idrætsforening kan du have et rum, hvor du kender alle normer og regler."

"Du er sammen med mennesker, som du har tillid til det. Det giver en tryghed og får dig til at komme igen,” siger hun og fortsætter:

”Jeg ser i min forskning, at medlemmer på tværs af alder og køn tillægger det meget stor værdi at have et frirum ved at komme i en forening."

"Det er et godt modspil i en hektisk hverdag, hvor du konstant skal præstere. Det kan derfor være en stor fordel for foreningerne at tage det sociale liv seriøst og opbygge rammerne.”

Foreningslivet bedst når der er fokus på det sociale

I Ølsted Skytteforening fokuseres der ihærdigt på netop at positionere sig som en 100 pct. social forening.

Flere af medlemmerne kommer ikke nødvendigvis for at skyde, men i højere grad for fællesskabets skyld. Det giver grobund for et socialt liv og et uforpligtende samvær.

Medlemmer på tværs af alder og køn tillægger det meget stor værdi at have et frirum ved at komme i en forening

Laila Ottesen, lektor i idrætssociologi

”Har du opbygget et netværk og har din omgangskreds i skytteforeningen, så vil du gerne fastholde det," siger Laila Ottesen.

"Det behøver ikke betyde et tab af fællesskab, at du ikke deltager aktivt, så længe du er medlem og stadig kan være en del af de sociale aktiviteter," understreger hun og peger på gevinsten for skytten:

"Fællesskabet, frirummet og sportsgrenen smelter sammen for dig."