Skydning er en oplagt idræt at starte til som voksen

Kristian og Lars er begge startet til skydning som voksne. Og er blevet grebet af det, selv om de aldrig havde overvejet idrætten mens de var børn og unge.
Skydeidrætten tiltrækker flere voksne, som ikke har dyrket det som unge. Her kan man nemlig starte nårsomhelst og tilmed dele idrætten med andre – uanset dit eller deres niveau. Det gør det til en god idræt for voksen – eller senstartere. Både alene og par, som gerne vil dyrke en fælles fritidsinteresse.

Kristian Pedersen er i dag både træner og formand i Nyborg Skytteforening. Foto Sofie Janerka

Kristian Pedersen, 30, er i dag formand for Nyborg Skytteforening og en ivrig pistolskytte. Han lægger et kæmpe arbejde i at udvikle foreningen, tage nye discipliner ind og sørge for at foreningen er rummelig overfor både dem, som vil udvikle sig og blive rigtig gode – og dem som ønsker en hyggelig fritidsinteresse.

Med det engagement, han lægger i idrætten, kunne man tro, han har en lang historik som skytte. Men det har han faktisk ikke.

Han og hans kone tog for fem år siden til Skydesportens Dag, da de søgte en fritidsinteresse, de kunne dele og dyrke på lige fod og uden hensyn til deres forskellige køn og fysik. Der var skydning bare et godt bud, fordi man kan træne og skyde sammen, også selv om der kommer niveauforskelle.

”Vi besøgte to forskellige foreninger og følte os mest hjemme i Nyborg og startede derfor her. Jeg blev virkelig grebet af det og af at udvikle mig – og det har grebet lidt om sig siden, så størstedelen af min fritid i dag bruges på skydning og foreningen,” smiler han og tilføjer:

”Faktisk skyder jeg ikke ret tit med min kone længere. Men nogle gange tager vi ud en fredag aften og skyder sammen, bare os to. Det er rigtig hyggeligt," fortæller han.

Skydning er en populær idræt blandt voksne

Bevæg Dig For Livet har lave en undersøgelse blandt ikke-aktive voksne i de kommuner, som deltager i Bevæg Dig For Livet. Den viser, at skydning er én af de idrætter, som flest voksne, der ikke allerede er aktive indenfor en idræt, kunne tænke sig at prøve. Faktisk der det samlet set 17 

Blev trukket med på banen i stedet for at drikke kaffe

Lars Elstrup, 56, fra Gørding-Vejrup Skytteforening er også startet til skydning som fuldvoksen. Han kom, fordi hans søn, Jonas, gerne ville prøve at gå til skydning. De første gange sad Lars i opholdsrummet og ventede, imens hans søn var på skydebanen.

Men han faldt hurtigt i snak med nogle af dem fra foreningen, som overtalte ham til selv at prøve.

”Jeg blev trukket med ind på banen og fik en riffel i hånden. Jeg har aldrig prøvet at skyde før. Jeg gik lidt til dart som ung, men det er jo ikke helt det samme. Men jeg fik hurtigt interesse for det, og synes det er sjovt,” fortæller Lars Elstrup.

Han blev ligesom Kristian Nielsen fra Nyborg hurtigt grebet af det og kom til træning hver gang – ligesom de gerne tog ud til stævner sammen med foreningen.

”Vi købte to brugte rifler kort efter, vi startede. Det gjorde det lettere, når vi var ude at skyde at indstillingerne bare passede. Siden må jeg indrømme, at vi har skiftet dem ud med nye rifler og min kone så skyder med den Jonas havde fra starten,” griner han og glæder sig over, at de som familie har fået en fritidsinteresse, de kan dele.

Det er hyggeligt at komme afsted sammen – og vi har en masse sjov og gode snakke i foreningen, når vi har været på skydebanen, siger han og understreger, at man sagtens kan starte til skydning, selv om man er blevet 40 – 50 eller 60 år.

”Man starter jo bare på sit eget niveau og øver sig derfra. Det er ikke sikkert, vi kommer op og skyde fritstående, men det behøver jo heller ikke, for der er rigeligt med udfordring i at skyde liggende,” siger han.