Skytteforening fremrykker udendørssæsonen: ’Vi ville ikke vente yderligere’

Skals Skytteforening rykkede hurtigt på genåbningen af udendørsidrætten og søgte om miljødispensation, så foreningen kunne genoptage udendørsaktiviteterne i marts frem for april. Jo længere der går, des sværere bliver genopstarten, mener formand.

Få dage efter udendørsidrætten blev genåbnet ansøgte Skals Skytteforening Viborg Kommune om en miljødispensation, så foreningen kunne komme i gang med udendørssæsonen hurtigst muligst. På billedet er det formand Tage G. Andersens datter, der er i aktion på skydeanlægget. Foto: Privatfoto

Formand i Skals Skytteforening Tage G. Andersen var hurtig på aftrækkeren, da foreningsidrætten 1. marts fik lov til at genoptage udendørs idrætsaktiviteter med op til 25 deltagere. For få dage efter ansøgte foreningen Viborg Kommune om en miljødispensation, så foreningen kunne komme i gang med udendørssæsonen hurtigst muligst.

Læs også: Gratis prøveskydninger giver nye skytter i Varde og Næstved

"Nu har vi været lukket ned i tre måneder, og vi har gået og ventet utålmodigt på at komme i gang igen. Vores miljøgodkendelse gælder egentlig fra 1. april, men vi ville ikke vente yderligere en måned på at komme i gang igen, når vi kunne se andre idrætter være i fuld gang med genopstarten," siger Tage G. Andersen.

Derfor tog han kontakt til kommunens teknik- og miljøforvaltning og forklarede dem situationen. De bad ham sende en skriftlig ansøgning. Den blev sendt samme aften, og næste formiddag lå der en dispensation til miljøgodkendelsen i mailboksen, så foreningen kunne komme i gang med udendørsaktiviteterne det samme. Derefter var foreningen hurtige til at gøre klar på udendørsanlægget, og 17. marts blev banerne godkendt. Samme dag som foreningen inviterede til første træningsdag i år.

Vil ikke hægtes af

Skals Skytteforening ville altså ikke vente til april med at påbegynde udendørssæsonen, og det skyldes både en utålmodighed efter at komme i gang med skydning efter en lang nedlukning, men det skyldes også en ulmende bekymring for at blive sat af i genopstartsræset, forklarer Tage G. Andersen:

Vi har set fodbold og andre idrætter gå i gang med deres aktiviteter med kun én træner og så tre-fire unger og en fodbold. Og når andre foreninger var i gang, så ville vi også i gang nu. Ellers risikerer vi at blive glemt. Hvis først vores børne- og ungeskytter er gået i gang med andre idrætter, så ved vi af erfaring, at det er svært at lokke dem tilbage igen. Jo længere der går, des sværere bliver det

Tage G. Andersen, formand Skals Skytteforening

Første træning 17. marts bød dog ikke på et gensyn med særlig mange af foreningens skytter. Tage G. Andersen håber, at der kommer flere skytter til de kommende træningsaftener; at det kolde vejr den dag var en del af forklaringen på det beskedne fremmøde. Men han gruer for, at der kan være andre årsager på spil.

"Vi har i mange år haft besøg af både den lokale skole og SFO, men med Covid-19 har det ikke været muligt, og dermed får vi ikke introduceret skydningen til nye børn og unge. Disse besøg har altid været det vigtigste redskab til at rekruttere nye skytter. Skolen har som altid været flink til at videresende vores opstartsinformation via Aula, så det er ikke, fordi eleverne ikke ved, at skydningen er startet," siger Tage G. Andersen.

Skals Skytteforening foto 2.JPG

Skydetræning i august 2020. "Hvis først vores børne- og ungeskytter er gået i gang med andre idrætter, så ved vi af erfaring, at det er svært at lokke dem tilbage igen," siger Tage G. Andersen. Privatfoto.

Vil prioritere det sociale

Efter flere måneder med nedlukning og hjemmeskoling er der mange børn og unge, der savner deres skolekammerater og venner. Og det kan gå ud over medlemstallet i skytteforeningen, frygter Tage G. Andersen.

"Det bliver en meget svær genstart, tror jeg. I hvert fald med børnene. Med den her lange nedlukning tror jeg, at nogle forældre vil prioritere holdidrætter til deres børn. Jeg frygter, at vi skal kæmpe for at få vores børne- og ungeskytter tilbage. Vi forsøger at lave holdtræning og gøre det socialt til træningen, men uanset hvordan vi vender og drejer det, så er skydning en individuel sport. Og det er måske ikke det, børn og deres forældre efterspørger lige nu i hvert fald," siger Tage G. Andersen.

"Vi skal virkelig gøre vores ypperste for at aktivere vores børn og unge, at gøre skydning til et attraktivt tilbud for dem. Men med to meters afstandskrav inde på skydebanen, så kan vi kun have fire skytter på banen ad gangen. Så vi skal lige tænke lidt kreativt for at kunne lave nogle sociale ting til træningen," siger han.