Samarbejde og ihærdighed bringer DGI Sydvest frem til skole DM

Tre af fem hold i finalen til Skole DM i Skydning kom fra DGI Sydvest. Og alle tre skød med luftrifler i år. Bag det står en landsdel hvor skole DM står højt på prioriteringslisten hos foreningerne og hvor samarbejdet mellem foreningerne er forbilledligt.

DGI Sydvest havde tre hold med i finalen til Skole DM. Foto: Gregers Kirdorf

Ølgod, Alslev og Grindsted. Alle byer i DGI Sydvest. Og alle skolehold som klarede skærene og skød sig i den endelige finale om pengepræmierne til årets finalestævne til Skole DM i skydning. Derudover er det også alle elever, der har skudt med luftrifler hele tiden i turneringen. 

Det hører sig til sjældenhederne at en enkelt landsdel har alle sine tre hold med i den endelige finale om pengepræmierne til Skole DM i skydning. Men i år stod der Sydvest på 2.- 4. og 5. pladsen, så tre ud af fem pengepræmier - og i alt 8000 kroner rejste hjem til DGI Sydvest-området efter finalestævnet i Vingsted. 

Eleverne fra Ølgod Skole var kun et enkelt point fra at vinde det hele. 

Dorit og Hans Johannesen fra Ølgod Skytteforening har stået for træningen at eleverne fra Ølgod Skole og de er både stolte og overraskede over, hvor godt det gik eleverne. 

"Der er ingen af dem, der har skudt før. Og der er vel ingen af dem der har prøvet at skyde mere end syv gange i alt, inden vi står her til finalen. Men de har en god ro over sig, og ja, så er de simpelthen så søde," fortæller Hans Johannesen med et stort smil på læben. 

1000 fra landsdelen har prøvet at skyde

Foreningerne i  Sydvest er dog ikke kommet sovende til de flotte placeringer. Landsdelen er den, hvorfra flest børn har deltaget i turneringen. Tæt på 1000 børn. Og Preben Hermansen fra bestyrelsen for skytterne i landsdelen er også glad for den store opbakning:

"Vi har en tradition for at virkelig mange foreninger er aktive og hiver hinanden med i skole DM-tanken. Så når foreningerne mødes og taler med hinanden, ligger det ligesom i kortene, at de selvfølgelig skal være med. Derudover er der mange, som har deltaget i virkelig mange år og derfor har fået gode og solide samarbejder med de lokale skoler. Vi oplever nogle positive skoler, som tager godt imod henvendelserne - ja nogle steder henvender skolerne sig endda til foreningerne, for at få det med i deres årsplanlægning," siger han og anerkender de frivillige: 

"Det handler også om, at vi har nogle frivillige som tager en kæmpe tørn. Det er mange af de lidt ældre frivillige, som kan tage imod eleverne i dagtimerne. Det er primært frivillige 60+, som står for opgaven her. Men de er glade og får en god oplevelse sammen med eleverne. Det kan vi jo også se på resultaterne", siger han.

Samarbejder om luftrifler

Et eksempel på det gode samarbejde mellem foreningerne i landsdelen er, hvordan det er lykkedes med at indføre at rigtig mange klasser i området har skudt med luft i år. Fra i år kan man nemlig selv vælge, om man vil skyde med luft eller cal. .22 til skole DM. Til finalen skød ca 1/3 med luft. Blandt dem var alle holdene fra Sydvest. 

Det er ikke fordi, foreningerne i Sydvest har mange flere luftrifler, men de har været gode til at låne af hinanden. Det fortæller Hans Johannesen fra Ølgod Skytteforening. 

"Vi har lånt et par rifler af naboforeningen, og de har også lånt af os, så vi har kunnet have otte rifler, når eleverne kom. Det er jo så dejligt let at låne af hinanden, især når der ikke skal bruges transporttilladelse til luftriflerne", siger han. 

Preben Hermansen fortæller yderligere at han kender til en del andre foreninger, som har deltes om luftrifler, så de har kunnet lade hele klassen skyde med luft. Andre har søgt DGI/DIFs foreningspulje til at kunne skaffe flere foreningsvåben.