Undgå frafald: 3 tips til at holde på skytterne efter Skole DM

Når røgen efter Skole DM i skydning har lagt sig, oplever mange skytteforeninger, at eleverne siver fra igen. Men i Ganløse og Vodskov skytteforeninger går man nye veje for at fastholde skytterne.

Ganløse Skytteforening har de seneste to år eksperimenteret med alternative træningsaftener og holdtræning, og siden da har foreningen kun mistet to af de ungskytter, der har deltaget i Skole DM. Foto: Arkiv

"Vi var rigtig gode til at få eleverne ned og skyde under selve Skole DM-forløbet. Efterfølgende kom de også ned i foreningen tre-fire gange og skød sammen med os, men så sivede de stille og roligt fra igen."

Læs også: Skole DM giver nye medlemmer: Mou Skytteforening har knækket koden

Sådan opsummerer Bjarne Binder, formand for riffelafdelingen og bestyrelsesmedlem i Ganløse Skytteforening, de erfaringer, foreningen tidligere havde med Skole DM i skydning. Forløbet blev for et par år siden evalueret, og konklusionen i bestyrelsen var, at der simpelthen ikke skete nok til træningen for de unge.

"Når tilfredsstillelsen ved at opleve lidt brag og bang var ebbet stille og roligt ud, så manglede der noget. Børnene taber hurtigt interessen for at skyde de almindelige 20-skuds serier, så vi måtte finde på noget andet," fortæller Bjarne Binder.

Skydetræning med ghettoblaster

I dag står den derfor på holdtræning for de syv-otte bedste skytter fra Skole DM-holdet ud over den almindelige foreningstræning. Samtidig forsøger foreningen at deltage i så mange skydninger op til landsdelsmesterskaberne, så sammenholdet styrkes. Og så har Ganløse Skytteforening eksempelvis haft fredagsskydninger fra 16 til 20 med pizza på programmet.

"Vi har også haft skydetræning, hvor vi har haft ghettoblasteren kørende for fuld smadder i baggrunden, mens de unge skulle skyde. Simpelthen for at træne deres koncentrationsevne i vanskelige forhold og for at gøre træningen mere alsidig. Bagtanken er selvfølgelig, at det skal være sjovt, så de har lyst til at blive ved med at komme i foreningen," siger Bjarne Binder.

Ganløse Skytteforening har praktiseret konceptet i snart to et halvt år, og i den tid har foreningen mistet to Skole DM-skytter. Før da sivede næsten alle skytterne fra, fortæller Bjarne Binder.

Læs også: Skole DM giver liv i foreningen

Afstemmer forventninger

I Vodskov Skytteforening har man denne sommer også taget initiativ til fastholde flere af de lokale skoleelever i forbindelse med Skole DM. Det handler blandt andet om at afstemme forventninger med elevernes forældre. Foreningen har nemlig tidligere oplevet situationer, hvor eleverne har haft mulighed for at komme til finalen i Vingsted, men så har måttet melde afbud, fordi forældrene har prioriteret anderledes. Det fortæller foreningsformand Frank Bertelsen.

"Nu har vi lagt en strategi, så vi en måned før sommerferien inviterer den lokale 4.klasse, det vil sige de elever der næste år kan deltage i Skole DM, samt deres forældre ned i skytteforeningen til en hyggeaften med kaffe og kage. Så kortlægger vi forløbet med Skole DM, og hvad det kræver af forældreopbakning for, at det kan lade sig gøre med træning, landsdelsfinaler og eventuelt finaler," siger Frank Bertelsen. 

Samtidig fik elever og forældre en rundtur på skydebanen, og der var mulighed for at prøve både pistol og riffelskydning, og når Skole DM-forløbet afsluttes, tilbyder Vodskov Skytteforening et års billigt medlemskab til eleverne samt deres familie.

"Nu afprøver vi den her strategi, og så må vi se, hvordan det kommer til at fungere," slutter Frank Bertelsen