Unge skytter elsker LAN-party

Computerspil holder teenagerne i klubben

En weekends LAN-party med computerspil samlet teenagere til social hygge i Svinninge Skytteforening Foto: Svinninge Skytteforening

Den 1. november koblede 19 unge i alderen 8-16 år deres computere til et fælles netværk i Svinninge Skytteforening. Otte af dem piger.

Og så gik de i gang med to døgns hyggelig og intensiv omgang LAN-party. Altså computerspil udkæmpet med og mod hinanden.

Det er 8. gang på fire år, at skytteforeningen inviterer de yngre skytter og deres venner til LAN-party, dér hvor de plejer at gå til skydetræning.

”De sov under bordene i et lokale, der var fyldt med liggeunderlag. De lå, hvor de kunne være, men det meste af tiden sad de oppe og spillede. Så det var nogle trætte unge, der tog hjem søndag aften.”

Sådan oplevede Nerik Frandsen weekenden som idémand og initiativtager.

Få nye skytter

De to årlige LAN-parties i Svinninge startede egentlig for at skabe et socialt tiltrækkende miljø for de unge skytter, der oftest droppede ud i 14-15 års alderen.

”Jeg ser også begivenheden som en form for rekrutteringsindsats, der kan give os potentielt nye skytter,. Det har givet os et par nye skytter,” fortæller Henrik Güsmer-Riggelsen, formand for skytteforeningen.

Derfor ønsker Nerik Frandsen fortsat at beholde LAN-festerne i klubbens egne lokaler.

”En af de unge skytters forældre tilbød os at lave det næste party i en stor gulvopvarmet ladebygning. Men jeg takkede nej, fordi det vil rykke råhyggen ud af klubben,” siger han.

Vi fik arrangeret det første LAN-party for fire år siden, og de unge var og er begejstrede

Nerik Frandsen, idémand og initiativtager i Svinninge Skytteforening

Teenagere forsvandt

LAN-partyet har sine rødder mange år tilbage. I 1998 havde Nerik Frandsen to teenagedrenge i sit hus som plejefar. Det var en tid, hvor det var nyt at spille computer.

”Vi fandt ud af, at vi kunne koble dem sammen og arbejde sammen. Jeg spurgte så de unge, om de ikke kunne tænke sig at invitere nogle venner over for at spille computerspil,” husker han.

Det var en succes og er fortsat lige siden som tradition.

”Jeg kom så hen i Svinninge Skytteforening og begyndte at skyde. Jeg så, at der ikke var juniorer og spurgte hvorfor. Og fik svaret, at de forsvandt, når de var 14 år,” forklarer han.

Det problem ville han gerne ændre.

Begejstrede unge

Nerik Frandsen begyndte at træne de unge skytter og besluttede sig for ikke at ville af med dem.

”Så vi måtte gøre noget, Jesper Lund og jeg, for at holde fast i dem. Det er ikke nok for dem bare at skyde mod en skive og gå hjem,” siger han.

Næste skridt var at foreslå et LAN-party.

”Jeg har altid været i modvind med mine skæve idéer, men vi fik arrangeret det første for fire år siden, og de unge var begejstrede”, noterer han sig.

Unges råd tæller

Siden har de to trænere med mellemrum taget en af de unge skytter ind i et lokale og spurgt dem ud om det, de synes er fedt ved at skyde. Og hvad der bør gøres bedre.

”De svarede, at de ikke gider komme hen i klubben og sidde og vente på én, der skal komme for at træne dem. Og det så ikke er den samme som trænede dem sidst,” siger han.

Den kritik har ført til en ugentlig skydedag for de unge skytter, der synes at blive ved med at skyde i klubben.

I dag har klubben to juniorhold i riffelskydning og et i pistolskydning.

"Vi prøver at vende billedet, så vi tager kæresterne iind i klubben stedet for, at kæresterne tager skytterne ud af klubben," griner Nerik Frandsen.