Video: Sådan tjekker du, om du er en højre- eller venstreøjet skytte

Det er vigtigt at vide, om man er højre- eller venstreøjet, når man skal sigte. Se her, hvordan du finder ud af, hvilket øje der dominerer dit syn.

Som skytte er det godt at vide, om man er højre- eller venstreøjet, så man om nødvendigt kan korrigere for det, når man sigter.

Anni Hansen tilbyder synstræning til børn og voksne og har holdt et kursus for skytter i DGI om, hvordan de kan styrke deres syn.

”Jeg er overrasket over, at ikke alle skytter på kurset vidste, om de er højre- eller venstreøjet, og heller ikke hvordan man tester, hvilket øje der dominerer. Men det gjorde de ikke,” siger Anni Hansen, der har skrevet bogen ”Synstræning. Motion for syn og sind”.

Hvis en skytte er højrehåndet, mens det venstre øje styrer synet, får han sværere ved at ramme plet. Derfor er det godt for skytter at vide, om de er højre- eller venstreøjet

Anni Hansen, Anni Optik i Aalborg

Se, hvordan du tester, om du er højre eller venstreøjet

Det er nemt at tjekke, om du er højre- eller venstreøjet. På videoen øverst i artiklen viser Mikkel Sloth Dahl fra Vester Hassing Skytteforening, hvordan du gør:

  • Hold et paprør fra en toiletrulle op foran øjnene i strakte arme, så du kan se gennem røret
  • Find et punkt på væggen og kig på det gennem røret med begge øjne
  • Luk det højre øje. Hvis du fortsat kan se punktet på væggen, er du venstreøjet
  • I givet fald ser du punktet på væggen ved siden af røret, hvis du i stedet lukker det venstre øje
  • Hvis du er højreøjet, er det naturligvis omvendt

Det dominerende øje vil gerne styre

Hvis din styrende hånd og dit dominerende øje følges ad – altså at du både er højrehåndet og højreøjet eller venstrehåndet og venstreøjet – behøver du ikke gøre noget. Men hvis øje og hånd krydser hinanden, er det en god ide at træne det ikke-dominerende øje op.

”Jægere bruger begge øjne til at afstandsbedømme med, men når man skyder efter en skive, sigter man kun med det ene øje. Skytter kan godt træne det ikke-dominerende øje op, men lige meget hvor meget man træner, vil det dominerende øje altid gerne styre. Derfor er det vigtigt at lukke helt af for det under skydningen, for eksempel med en klap for øjet,” siger Anni Hansen.

Alternativt kan man skifte skulder, følge det styrende øje og bruge den tid, der skal til for at vænne sig til at skyde fra den uvante side. Hvad der virker bedst, vil formentlig være individuelt.