6 tips til svømmetræneren: Skab en god sæsonstart

Kom godt fra start og læg fundamentet for resten af sæsonen i vandet. Det hjælper både dig og deltagerne til timevis af god træning.

En ny sæson byder på masser af forventningsfulde mennesker, der glæder sig til at blive endnu dygtigere og have det sjovt. Derfor er det vigtigt at lægge godt fra land, så dit hold ser frem til at dukke op, hver gang det er tid til træning.

Martin Empacher er svømmetræner og har stået for adskillige sæsonopstarter. Han har også holdt oplæg om netop, hvordan svømmetrænere sørger for skabe de bedste forudsætninger for en god sæson.

Her kommer han med en række tips, du kan tage med dig i svømmehallen.

1. Afstem forventninger

Først og fremmest er det selvfølgelig vigtigt for svømmerne, at holdbeskrivelsen på forhånd har været præcis og dækkende, men det er også en god idé at afstemme forventningerne efterfølgende.

Brug derfor lidt tid på at samle gruppen og snak med dem om dine og deres forventninger, ambitioner og mål med træningen.

2. Vær forberedt

Det er vigtigt, at du ved, hvad du vil med lektionen. Det behøver ikke nødvendigvis være skrevet ned på papir, men i hvert fald være i tankerne.

Det er ikke særlig fedt at komme klokken 20 en tirsdag aften, og så møder man en træner, der ikke er forberedt. Folk forventer noget, og det skal vi leve op til.

 3. Skab gode relationer

Du kan være med til at skabe tryghed og motivation hos dine svømmere ved at skabe gode relationer fra start. Det kan også betyde, at de er mere med på nyt og skøre ideer. Derfor skal du være interesseret, stille spørgsmål og lægge dig selv lidt til side.

Lær deres navne at kende. Spørg, hvad de laver til daglig. Det er guld værd i forhold til din undervisning.

4. Hav standardøvelser klar

Det er en rigtig god idé at have 8-10 standardøvelser, der kan gå igen fra gang til gang. Det kan selvfølgelig være nødvendigt at udvide paletten, hvis en svømmer bøvler med nogle af øvelserne.

Men gentagelse af de samme øvelser skaber et godt udgangspunkt for dig og tryghed for svømmerne. Selvom det kan være fristende at prøve 40-50 ting af, så kan det skabe forvirring at starte med så meget.

5. Saml holdet og tag lederskab

Du skal være den samlende faktor på holdet, så tag lederkasketten på. Det er for eksempel en god idé at samle holdet før og efter træningen. Byd velkommen, giv måske hånd og få alle til at føle sig godt tilpas.

Giv beskeder og øvelser i plenum. Herefter kan du rette fejl eller give instruktioner individuelt. Det er vigtigt, at du kommer hele vejen rundt og at hver svømmer ser dig face to face mindst én gang på en time.

6. Vær klar til at ændre planen

Det kan blive nødvendigt at ændre i sæsonplanen, hvis det planlagte ikke kan lade sig gøre alligevel. Måske er svømmerne på et andet niveau end forventet. Læg kræfterne der, hvor svømmerne er, og kom dem godt i møde.