Åbent vand skal være enkelt for motionssvømmere

Flere og flere danskere er til svømning i hav, å eller sø. Med DGI Svømnings nye uddannelse i åbent vand bliver instruktører klædt på til at gøre åbent vand mere enkelt for motionssvømmerne.

Magnus Emil Lindstrøm Larsen er en af de 16 trænere, der har gennemført DGI's pilotuddannelse i åbent vand-svømning Foto: Jeppe Bøje Nielsen

På med våddragt og pang-farvet badehætte og så i gang med crawl-tagene. Flere og flere danskere har fået smag for svømning i åbent vand. Derfor lancerer DGI Svømning en ny uddannelse, der gør deltagerne til eksperter i åbent vand-svømning.

I juni gennemførte 16 svømmetrænere den nye uddannelse i en pilotudgave og testede uddannelsesmaterialet, inden uddannelsen udbydes bredt.

Tjek guiden: Værd at vide om åbent vand-svømning

Åbent vand giver nye oplevelser

Magnus Emil Lindstrøm Larsen fra Bornholm var en af deltagerne på uddannelsen, og han er begejstret. I mange år har han været træner i Rønne Svømme Klub og i maj startede han et åbent vand hold.

”Der er nye oplevelser og udfordringer, hver gang du svømmer i havet. Kurset var en god blanding af teori og praksis, og jeg har fået en langt større viden om åbent vand svømning. Dermed kan mine svømmere også blive dygtigere,” siger Magnus Emil Lindstrøm Larsen.

Uddannelsen har gjort ham Larsen mere selvsikker.

”Jeg føler mig mere sikker på, hvordan jeg fremstår som en troværdig træner. Et andet aspekt, jeg virkelig tog med mig, er, hvordan jeg kan organisere træningen, så alle svømmerne får noget ud af det uanset niveau,” siger Magnus Emil Lindstrøm Larsen.

Trænerne klædes på

Fredrik Seistrup er udviklingskonsulent i DGI og underviser på pilotuddannelsen i åbent vand, som Magnus og 15 andre instruktører har gennemført. Fredrik Seistrup er også med til at skrive DGI Svømnings nye uddannelsesmateriale om åbent vand-svømning.

”Med uddannelsen får trænerne kompetencerne til at undervise andre i åbent vand svømning. Det er vigtigt at klæde trænerne på, så de kan formidle både teknikken og de vigtige budskaber. Og så åbent vand bliver mere enkelt for motionssvømmerne,” siger Fredrik Seistrup.

Dygtige trænere gør svømmerne bedre

Den nye uddannelse er en overbygning på DGI Svømnings grunduddannelse i åbent vand, og der er især fokus på crawl og det svømme-tekniske.

”Trænerne skal have blik for, at det ikke skal være for kompliceret. Du skal starte med det basale omkring crawl og lægge lag oven på. F.eks. hvad der kan påvirke crawl i åbent vand. Nogle svømmere bliver stressede over, at de ikke kan se havbunden,” siger Fredrik Svejstrup.

Han slår fast, at når trænerne er dygtige, så er det nemmere for svømmerne at tillære sig de nye ting og blive bedre svømmere.