Aqua Fitness er også for seniorer

Personer på 60+ kan sagtens blive fanget af aqua fitness, hvis du som instruktør tilrettelægger træningen på målgruppens præmisser.

Som underviser af seniorer er det absolut vigtigt ikke at negligere betydningen af sin undervisning, også selvom det ”kun” er en gang om ugen. Som underviser gør du en forskel for den ældre! Foto: Jeppe Bøje Nielsen

Nogle forbinder måske aqua fitness med unge mennesker, der tonser løs i vand til høj popmusik. Men træningsformen passer også perfekt til de lidt ældre, der stadig er aktive og kan lide at gå i svømmehallen.

"Folk på 60 år er jo ikke gamle i dag. Mange er stadig aktive og rørige, og hvis man blot tilgodeser deres behov, er aqua fitness rigtig godt til dem," siger Marianne Schöttel, som er skribent på DGI’s Aqua Fitness uddannelser og DGI-underviser.

Som hovedregel bryder seniormålgruppen sig ikke om konkurrencepræget og hård sport, men kan lide noget, der er enkelt, behageligt og sjovt

Marianne Schöttel, DGI

Underkend ikke betydningen af seniortræningen 

Det har stor positiv effekt, når seniorer er aktive, idet fysisk aktivitet nedsætter sygelighed og forebygger risikoen for at blive skrøbelig. Aqua fitness har en positiv effekt på muskler, led, knogler, kondition og funktionsevnen helt generelt - og ikke mindst humør og hukommelse.

Som underviser har du derfor en unik chance for at gøre en forskel for den ældre.

Fysisk aktive ældre lever nemlig længere end dem, der er fysisk inaktive, og de lever bedre i den forstand, at de er mindre syge og taber funktionsevne senere. Derfor er det absolut vigtigt, som underviser af denne gruppe, ikke at negligere betydningen af sin undervisning, også selvom det ”kun” er én gang om ugen.

Musik vigtigt til at få humør og pulsen op

"Nogle ældre har mere eller mindre accepteret, at de husker dårligt. Og der kan nogle af øvelserne hjælpe på det kognitive," siger Marianne Schöttel.

Hun understreger i øvrigt, at god musik er vigtig til at få humøret og pulsen op under træningen. Og det kan være en blanding af en masse forskellig musik.

"Vi skal huske på, at ældre altså ikke kun hører gammel musik," siger hun.