Aqua fitness er særligt velegnet til personer med livsstilssygdomme

Aqua fitness er godt til at få pulsen til at dunke hos alle, men motionsformen er særligt velegnet til personer, der døjer med en livsstilssygdom.

Aqua fitness er nem at skalere, så den passer til forskellige målgrupper. Særligt for folk med livsstilssygdomme har træningsformen mange fordele. Foto: Jeppe Bøje Nielsen

”Sammen! Sammen ku' vi lægge verden ned – og hele universet med.”

Kim Larsens velkendte stemme gjalder ud af højttalerne ved et af bassinerne på svømmekonferencen Aqua Inspiration 2017. Deltagerne er i fuld gang med opvarmningen til 40 minutters aqua fitness ledet af Mathilde Hostrup.

"Kom! Så laver I benspjæt så højt, I kan. Og nu: Pres bolden op og ned i vandet," lyder kommandoen fra Mathilde Hostrup, der har tilrettelagt timen særligt for undervisere, der har personer med livsstilssygdomme som diabetes og hjerte-kar-sygdomme på deres hold

Intensiteten skal være så du når snakkegrænsen

Mathilde Hostrup bruger den såkaldte Borg-skala til at illustrere, hvor intenst, deltagerne skal træne for at komme op på 'snakkegrænsen'.

Mere om Borg-skalaen

Læs mere om Borg-skalaen på www.motion-online.dk og på www.hjerteforeningen.dk (søg på Borg-skalaen)

"Snakkegrænsen er individuel, men den er det punkt, hvor man ikke længere kan tale uden at blive afbrudt af åndedrag. Og det er på det niveau, vi får sundhedseffekterne af træningen. Så der skal vi op," forklarer Mathilde Hostrup, der til daglig arbejder som fysioterapeut på Regionshospitalet i Randers og derfra har en stor viden om personer med livsstilssygdomme og deres udfordringer.

Deltagerne kæmper videre i bassinet med skiftevis store smil og koncentrerede miner, mens Mathilde Hostrup opmuntrer dem fra bassinkanten. Hun påpeger, at aqua fitness er perfekt for målgruppen med livsstilssygdomme af flere årsager.

Ikke de samme fysiske begrænsninger i vandet

"Det er godt at træne i vand, fordi man som for eksempel overvægtig ikke har de samme fysiske begrænsninger som på land."

Desuden bliver man ikke så udstillet i vandet, hvis man ikke kan lave alle øvelser i samme tempo som de andre deltagere

Mathilde Hostrup, fysioterapeut

"Er I på snakkegrænsen nu, spørger hun ud over bassinet, mens deltagerne med lettere sammenbidte ansigter fortæller hende, at det er de.

Jeanette Echardt Nielsen er dansk statsborger, men har i mange år boet i Norge, hvor hun har indført aqua fitness i Sørumsand Idrætsforening ved Oslo.

I aqua fitness kan du arbejde med forskellige målgrupper

"Danmark er længere fremme i forhold til aqua fitness, og derfor er det fedt at komme her og få inspiration til at arbejde endnu mere med træningsformen hos forskellige målgrupper," siger Jeanette Echardt Nielsen.

"Jeg har fået nogle gode øvelser med mig hjem, og jeg er blevet mere opmærksom på at fortælle tydeligt, hvad der skal ske i løbet af en træningstime," siger Jeannette Echardt Nielsen.

Borg-skalaen er et subjektivt værktøj til at styre træningsintensiten med, så man undgår at måle puls. Skalaen går fra hvile over træning, der føles let eller moderat anstrengende til det højeste niveau, som betegnes som udmattelse.