Aqua yoga er allerede et hit i udlandet - nu kommer det til Danmark

Yoga er kendt for at strække kroppen og styrke sindet. Vil du udfordre dig selv med noget nyt, skal du prøve at praktisere SUP board yoga i vand.

SUP board yoga kommer til at hitte, forudser Trine Schjøtz. Her praktiserer du yoga på et board - eller på dansk: et bræt - i vand. Foto: Jeppe Bøje Nielsen

Er du vant til at dyrke yoga, kender du følelsen af en afslappet krop efter en time med øvelser som eksempelvis 'hunden', 'barnet' og 'kobraen'.

Vil du prøve noget nyt inden for yogaverdenen, er SUP board yoga en oplagt mulighed. Her praktiserer du yoga på et board - eller på dansk: et bræt - i vand.

"Ved at benytte et board udvider du yogaens balanceelement. Man får virkelig prikket til sin balance, og samtidig får man det meditative element fra yogaen endnu mere i spil. Til sidst slutter man af med en dejlig svømmetur. De elementer tilsammen gør, at det er blevet så populært", fortæller Trine Schjøtz, der er selvstændig bevægelseskonsulent og landsinstruktør i DGI Aqua Fitness og DGI Fitness og Gymnastik.

En fordel at have prøvet yoga på land forinden

Et SUP board er en tvilling til surferbrættet, hvor man både står og sidder i de forskellige yogastillinger. At opholde sig på vand gør imidlertid øvelserne mere krævende.

"Det er godt at have prøvet yoga på land, inden man kaster sig ud i at prøve det i vand. Men kan man det basale, er det helt vidunderligt. Man er så travlt beskæftiget med sin egen krop og med at trykke, spænde og skubbe de rigtige steder, at man slukker helt for emhætten på øverste etage," siger Trine Schjøtz, der også understreger, at deltagerne får lov at blive lidt som børn igen.

"Folk glemmer alt omkring sig og får lov at lege. Man smiler og griner virkelig meget, fordi det bare er så sjovt og dejligt."

Falder man i, sker der jo ikke noget ved det. Så er det bare op på brættet og prøve igen

Trine Schjøtz

Sikker på at yoga på vand kommer til at hitte

Trine Schjøtz har undervist i SUP board yoga ved forskellige events rundt omkring i landet, og andre instruktører har ligesom hun fået smag for aktiviteten. Flere svømmeklubber har købt boards, men endnu findes der ikke nogen organiserede board yoga-hold inden for DGI.

Trine Schjøtz er dog helt sikker på, at yogaformen kommer til at hitte.

"Man får brugt sine muskler - også de helt bittesmå - når man laver yoga på et board. Og så er det mindfulness på højeste plan. I et samfund som vores har mange brug for det."

Aqua yoga er stadig nyt i Danmark og derfor endnu ikke så udbredt. Nogle danske svømmeklubber tilbyder dog allerede aqua yoga. Find din lokale svømmeklub her og hør, om de tilbyder aktiviteten. 

Fakta om aqua yoga

Har du et board, kan du dyrke SUP board yoga i både svømmehallen, på havet eller i et havnebassin. I en svømmehal er det dog vigtigt, at der er nok plads i bassinet, da deltagerne af og til falder af deres boards. I et hav eller på en fjord har man ikke den udfordring.

I en svømmehal kan der være meget støj fra andre bassiner, hvilket kan gøre det svært at dyrke formen som meditation. Derfor kan det være en fordel at prøve formen ved en stilleaften, som mange svømmeklubber udbyder.

Vælger man et oppusteligt board frem for et stift, kan man bruge det til meget andet også: Leg og plask med børnene samt dykker- og svømmeøvelser.

Yoga boards fås fra mellem 3000 kroner og helt op til 20.000 kroner. De oppustelige modeller i plastic kan fås ned til 5-600 kroner.

Kilde: Trine Schjøtz