Bestyrelse tog på social inspirationstur til Esbjerg

Styrk sammenholdet og øg inspirationen blandt svømmeklubbens ledere og trænere med en fælles inspirationstur.

Roskilde Svømmeklub sendte i alt 18 fra bestyrelsen og ansatte til Aqua Inspiration i Esbjerg.

AQUA INSPIRATION: Læring gennem leg og god socialisering i klubben. Det er de to vigtigste overskrifter for Roskilde Svømmeklubs deltagere efter to spændende dage til Aqua Inspiration i Svømmestadion Danmark i Esbjerg.

Hele bestyrelsen var inviteret til Aqua Inspiration fra fredag til søndag, og i alt seks bestyrelsesmedlemmer og 12 instruktører og hjælpeinstruktører tog turen til det vestjyske - både for at pleje de sociale relationer efter en lang corona-nedlukning, og for at hente inspiration til klubbens værdigrundlag: Læring gennem leg.

“Bestyrelsen deltog i ledersporet om lørdagen og i det praktiske program om søndagen mens instruktører og hjælpeinstruktører samlede inspiration i den praktiske del begge dage. Vi tog til Esbjerg allerede om fredagen, så vi var friske til lørdagens program, og da vi er en klub drevet udelukkende af frivillige, havde vi stort fokus på at være sociale omkring det, vi godt kan lide: At være i eller omkring vand kombineret med læring og inspiration,” fortæller klubbens formand, Camilla Aaen.

Fokus på at styrke de sociale relationer

Klubben i Roskilde har omkring 500 medlemmer og har en frivillig ledelse, hvorfor sammenholdet og det sociale blandt bestyrelsesmedlemmer og instruktører er en vigtig parameter for klubben.

“Vi tog afsted med en forventning om at lave en masse sammen, for vi har været meget adskilt under corona. Det var vigtigt at vi kunne kigge hinanden i øjnene og få bekræftet at vi alle stadig vil det efter en nedlukning, der har føltes som 100 år. Vi gør det alle af lyst, for glæden ved at svømme og det sociale aspekt. Det var dejligt at italesætte det undervejs i bestyrelsen, og det var givende for vores fælles samarbejde,” fortæller Camilla Aaen.

Klubben fik også stort udbytte af det praktiske spor undervejs:

“Det har gavnet vores relation til hinanden enormt at kunne mødes på en anden måde et nyt sted, og have meget tid sammen, hvor vi ser hinanden på en anden måde endnu i dagligdagen og derved lærer hinanden at kende som menneske også uden for svømningen. For os har det største udbytte af Aqua Inspiration helt klart været en styrket relation, og så er det en kæmpe bonus, at vi har få en masse inspiration og udbytte af de dygtige oplægsholdere og instruktører på konferencen.”

Klubben styrket gennem corona-nedlukningen

Selvom mange klubber går gennem en svær tid med at skaffe instruktører og medlemmer, så har nedlukningen heldigvis styrket samarbejdet i Roskilde.

“Jeg er stolt af, at vi alle stadig efter den lange nedlukning har motivation til at drive en frivillig forening i det omfang vi gør, for vi lægger rigtig meget tid og energi i arbejdet,” fortæller Camilla Aaen, der fremhæver det flade hierarki som en styrke for Roskilde Svømmeklub.

“Vi har en moderne bestyrelse med en flad struktur og et fladt hierarki, hvor vi hjælper hinanden på kryds og tværs. Vi kiggede blandt andet på personlighedsprofiler på ledersporet, og det er noget vi tager med fra derfra. Vi har ikke anvendt personlighedsprofiler før, men synes det er spændende, hvordan vores personlighedsprofiler kan bringes i spil, så vi understøtter hinanden på det personlige plan, og det har helt sikkert styrket det arbejde, at vi var afsted så mange i en hel weekend. Lørdag aften sad vi alle sammen i en rundkreds på vandrehjemmet, og talte om, hvad vi tager med herfra og hvordan vi hver især var blevet inspireret under Aqua Inspiration.”

IMG_2053.JPG

Fik bekræftelse på, at klubben allerede gør det rigtige

Bestyrelsen brugte lørdagen på ledersporet for at høre erfaringer fra de andre klubber, blandt andet om, hvordan de bar sig ad med at komme gennem krisen og kigger fremad.

“Det var virkelig spændende at høre, hvordan de andre klubber er kommet gennem corona-krisen, for det har helt sikkert krævet blod, sved og tårer hele vejen rundt. Vi hørte, at det er sværere for os på Sjælland at få instruktører og svømmere tilbage i svømmehallen end i Jylland, men mange var heldigvis håbefulde på vores vegne."

"Jeg kunne sætte flueben ved alle de ting, der blev sagt, at vi skulle gøre for at blive en velfungerende bestyrelse og klub, og det er rigtig dejligt at få bekræftet, at det vi allerede gør, også er det rigtige. Det giver energi og gå-på-mod,” beretter Camilla Aaen.

Praktisk inspiration til leg, læring og udvikling i klubben

De 18 ledere og instruktører fra Roskilde Svømmeklub prøvede sig selv af på livet løs i bassinerne både lørdag og søndag og kommer hjem med rygsækken fuld af inspiration.

“Vi har alle fået en masse inspiration til at kunne udvikle vores undervisning, lege og opvarmning samt hvordan kan man bruge vand, bassiner og hinanden på en ny måde. Vores instruktører har fulgt det spor, der gav mest mening ift undervisningen derhjemme under parolen: Prøv det af med åbent sind og så tag det med, hvis du kan. Vi har heldigvis kunne bruge en masse af de ting vi har lært her, hvor vi især er glade for at tænke leg ind på en ny måde, fordi det passer godt til vores eget værdigrundlag, læring gennem leg,” lyder det fra formanden for Roskilde Svømmeklub.

Inspiration sat i system for fremtiden

For Roskilde Svømmeklub er planen at tage på Aqua Inspiration med hele bestyrelsen og en gruppe instruktører hver andet år for at hente inspiration og netværk. 

Vi har fået lavet et ansættelsesudvalg for at fastholde og sikre instruktørpleje, som vi også gjorde en masse ud af under corona. Svømmeklubben har en speciel plads i vores alles hjerte, for det er mere end en klub - det er et fællesskab. Vi tror på, at vi kan fastholde vores gode folk i klubben, hvis vi fortsat holder fokus på at lave sociale arrangementer fremadrettet også,” siger Camilla Aaen og slutter af med et håb for fremtidens Aqua Inspiration:

“I forhold til ledersporet håber vi som frivillig klub på, at der vil være større fokus på breddeklubberne, da vi i år synes, at det var mere rettet mod klubber med elitesvømmere og dem, der sidder i professionelle svømmeklubber.”