Det er fedt at kunne redde liv

Du lærer at redde liv, og så får du smag for surfboards, våddragter og solskin. I skolernes sommerferie står DGI for 37 Ocean Rescue Camps, hvor børn og unge prøver kræfter med livredning.

Gustav med den gule badehætte og hans venner har lært om både livredning og surfing Foto: DGI

”Det lød spændende, at jeg kunne lære at redde liv. Og så synes jeg også, at det er sjovt, at jeg kan lære at svømme rigtigt ved stranden i stedet for kun i svømmehallen.”

Sådan siger 12-årige Gustav Werk. Han er trukket i våddragt og skriggul badehætte og er klar til at hoppe i havets blå bølger ved Den Permanente i Aarhus. Gustav Werk er nemlig en af de mange børn og unge, som har valgt at bruge lidt af sommerferien på en af DGI’s Ocean Rescue Camps.

Se DR TV-Avisens indslag "Børn bruger en uge af sommerferien på at lære i livredderskole" om Ocean Rescue Camp i Vejle

Målet med campsene er at lære børn og unge om badesikkerhed og livredning i åbent vand, mens de samtidig prøver en masse sjove aktiviteter som surfing, dykning og beach flag race.

Livredning og surfing

Gustav Werk og Asbjørn Steffenauer-Danholt er med på den 2-dages basiscamp i Ocean Rescue, som DGI afholder i samarbejde med IK Skovbakken Svømning de første to dage i skolernes sommerferie.

 En vigtig dimension på Ocean Rescue Camp er, at det skal være en fed oplevelse med masser af aktiviteter, kammeratskab og fællesskab, selvom livredning er et ganske alvorligt emne.

 ”Det er fedt at kunne redde liv, og så er det også meget praktisk. Men det fedeste har helt klart været at surfe,” siger Asbjørn Steffenauer-Danholt på 12 år. 

Svømning og livredning bør prioriteres

Drengene og de øvrige deltagere har også lært om sikkerhed på stranden og i vandet, de har lært at redde liv, og de har fået et indblik i, hvordan de bruger en hjertestarter.

Og det er vigtig viden, fastslår Jesper Harder, der er svømmekonsulent i DGI Østjylland.

”Hvis du ikke kan svømme, kan det i værste fald koste dig livet. Derfor er det enormt vigtigt for børn og unge at lære at begå sig i vandet, da det ellers vil være hæmmende for dem. Så der er god grund til at prioritere svømning og livredning i et land som Danmark, hvor vi har mere end 7.300 km kyststrækning,” siger Jesper Harder.

Fokus på sikkerhed

DGI’s Ocean Rescue Camps findes i en basis-udgave, og der er også Ocean Camp Advanced og Ocean Camp Rescue til de mere garvede svømmere. Det er særligt uddannede Ocean Rescue-instruktører, der står for undervisningen, og der er stor fokus på sikkerheden på campsene.

Våddragten får alle deltagere i øvrigt lov at beholde sammen med en badehætte, så de har det rette udstyr til, hvis de selv vil kaste sig ud i bølgen blå og eksperimentere med vandaktiviteter senere på sommeren.