Ny undersøgelse: Så meget motion skal du dyrke

Du tror måske, at en halv times motion om dagen er nok - men ny international undersøgelse viser, at det ikke er tilstrækkeligt til at nedsætte risikoen for tidlig død, hvis du sidder stille det meste af dagen.

Pulsen op en time om dagen, sådan lyder rådet fra forsker Foto: Hans Asmussen, Pack Shoot

Det er muligt at kompensere for mange timer siddetid i kontorstolen, bilen og sofaen med en times daglig motion. Dermed nedsætter du risikoen for tidlig død. 

Det viser et internationalt studie, som Statens Institut for Folkesundhed har bidraget til. Studiet bygger på data fra en million mennesker fra seks lande, heriblandt Danmark, og studiet følger 71.000 danskere over en årrække.

I dén årrække dør flere, som sidder ned i mere end otte timer dagligt og som ikke dyrker motion, sammenlignet med dem, der sidder ned lige så mange timer, men som dyrker motion.

Så meget motion skal der til for at passe på dit helbred

De, som sidder stille mere end otte timer om dagen, og som ikke dyrker motion har cirka 60 procent højere risiko for at dø for tidligt sammenlignet med dem, der sidder mindre end fire timer dagligt, og som samtidig er meget aktive. 

"Det nye er, at mindst én times fysisk aktivitet om dagen kan opveje nogle af de helbredsmæssige risici, der er ved at sidde meget ned," siger Christina Bjørk Petersen, forsker ved Statens Institut for Folkesundhed.

"Det interessante er også, at vi har fået et mål på, hvor meget motion der skal til, hvis man vil passe på sit helbred," siger forskeren.

En halv eller en hel time?

Mange danskere kender allerede Sundhedsstyrelsens anbefaling om, at en halv times daglig motion kan forebygge en række sygdomme, for eksempel hjertekarsygdomme og type 2 diabetes.

Det vigtige er, at pulsen kommer op. Det behøver ikke at være en times hård træning

Christina Bjørk Petersen, forsker ved Statens Institut for Folkesundhed

Men hvorfor nu denne nye melding om en times daglig motion? Hvad er forskellen?

Fakta om undersøgelsen

Statens Institut for Folkesundhed har bidraget til et internationalt studie, som bygger på data fra en million mennesker fra seks lande heriblandt Danmark.

Studiet følger 71.000 danskere over en årrække.

Christina Bjørk Petersen kan godt forstå, at det kan give anledning til forvirring, men understreger, at det nye studie lægger et lag mere på vores viden:

"Rigtig mange har et liv, hvor de sidder stille meget længe. Hvis du sidder stille mange timer, er en halv times motion ikke tilstrækkeligt. Men du kan reducere risikoen ved at skrue op for aktiviteten i en time," siger hun og understreger, at det handler om at kigge på ens aktivitetsmønster over en hel dag.

Mindre siddetid er optimalt

"Det optimale ville selvfølgelig være, hvis man kunne reducere siddetiden på arbejde eller derhjemme og samtidig være meget fysisk aktiv, men hvis det ikke kan lade sig gøre, kan en times motion dagligt gøre en stor forskel," siger Christina Bjørk Petersen.

Aktiviteten kan være en rask gåtur eller at tage cyklen til arbejde.

"Det vigtige er, at pulsen kommer op. Det behøver ikke at være en times hård træning," siger Christina Bjørk Petersen.