Giv sanserne én på frakken med saunagus

Saunagus er en oplevelse for sanserne, der sætter gang i kredsløbet og stofskiftet. Læs reportagen og få flere gode grunde til at prøve saunagus.

Når duftende olier bliver hældt på brandvarme sten i en sauna, sker der noget magisk. Foto: Jeppe Bøje Nielsen

Gusmester Jakob Lindemann Holm lukker døren til saunaen i Svømmestadion Danmark i Esbjerg og beder alle i saunaen om at slappe godt af, læne sig behageligt tilbage på træsæderne og trække vejret ned i maven. Så hælder han to forskellige olier ud over de brandvarme sten på saunaovnen.

"Uhm, det er chokolade ligesom de der stænger, man kan købe," udbryder én begejstret, da Jakob får viftet duften godt rundt med håndklæderne.

"Korrekt. Og den er blandet med appelsin," siger Jakob.

Deltagerne kan gætte med på duftene 

Sammen med sin med-gusmester Remy Eystberg har han valgt at kalde dagens saunagus 'Den store slikskål'. Sveden begynder at pible frem på rækkerne. Nogle tager et dybt suk, mens andre udstøder små ahh-lyde. Varmen er heftig, og der er fuldt skrald på duftene.

Gusmestrene hælder en ny omgang olie på og beder os gætte, hvad de nu har gravet frem af deres personlige favoritter fra slik- og isriget.

"Det er københavnerstang, lyder et gæt," mens Jakob nikker og fortæller, at han har kombineret to olier med henholdsvis ananas og vaniljeduft.

Saunagus aktiverer både krop og sind 

Han og Remy bruger fortrinsvis naturlige æteriske olier, men af og til eksperimenterer de også med syntetiske dufte for at variere oplevelsen i saunagus. Den næste er da også syntetisk og - for mange - særdeles velkendt.

"Den her kan nogle lide. Og andre løber skrigende bort," griner Remy Eystberg.

"Aj, det er Jenka boblegum. Hold da op, jeg får flashback til min ungdom," siger én af mændene.

På den måde bliver vi bekræftet i, at saunagus kan mere end at sætte gang i kroppen – her sætter den også gang i de indre billeder og minder fra vores fortid. På én af rækkerne nyder Mette Byrgesen livet i stor stil. Hun er vild med varmen og duftene, der smyger sig om hende.

Det er fantastisk. Jeg elsker varmen, og indtrykkene fra olierne gør, at varmen kan mærkes endnu mere over hele kroppen.

Mette Byrgesen, saunagus-deltager

Prøv det af på ski- eller hytteturen i vinterferien

Efter 15 minutter er der pause, og Peter Thorsager lader det kolde vand strømme ned over sin krop for at køle lidt af. Han er gusmester in spe og er kommet for at få inspiration til sin lokale klub i Ringsted.

"Saunagus er et populært tiltag hos os, og derfor er der brug for, at jeg også bliver gusmester. Jeg har altid elsket at gå i sauna selv, og det er fedt at kunne give andre nogle gode oplevelser med saunagus," siger han og vil glæde sig til at eksperimentere med overraskende dufte ligesom Jakob Lindemann Holm og Remy Eystberg gør.

De to gusmestre opfordrer da også til, at man bare går i gang. Og måske også gør det, hvis vinterens skitur med familie eller venner inkluderer en hytte med finsk sauna.

5 fordele ved saunagus

  1. Giver fornyet energi
  2. Er en oplevelse for sanserne
  3. Sætter gang i kredsløbet og stofskiftet
  4. Giver smidig hud
  5. Sætter gang i udrensningen