Guide: Sådan kommer du i gang som issvømmer

Er du klar på at tage skridtet videre end vinterbadning, så er issvømning måske noget for dig. Men husk sikkerheden. Se her, hvad du skal være opmærksom på.

Du behøver hverken være vinterbader eller have svømmet i koldt vand for at blive issvømmer. Det handler om at udfordre sig selv og tage en beslutning. Foto: Colourbox

Mange vinterbadere tager et par svømmetag, når de er i det kolde vand. Og faktisk er issvømning i sig selv en disciplin. Endnu er det ikke så udbredt i organiseret form i Danmark, men de første issvømmer-foreninger har allerede set dagens lys i Danmark.

En af dem ligger i Roskilde, hvor Mette BL Thomsen er formand for Roskilde Issvømmer Forening. Mette BL Thomsen er selv issvømmer og har vundet adskillige VM-medaljer i issvømning. Efter hun deltog i sit første VM i 2014, har hun målrettet arbejdet på udbredelsen af kendskabet til issvømning i Danmark. Blandt andet fordi hun tror stærkt på issvømning som en sundhedsfremmende aktivitet, som en meget stor gruppe danskere kunne have gavn af.

Ifølge Mette BL Thomsen behøver du hverken være vinterbader eller have svømmet i koldt vand for at blive issvømmer. Dog skal du ikke kaste dig hovedkulds ud i issvømning. Ej heller selvom du er en dreven vinterbader.

Tag dine forhåndsregler, inden du issvømmer

Hvis du gerne vil i gang som issvømmer, handler det om at have fokus på sikkerheden og tage dine forhåndsregler. Punkt ét er, at du kan svømme. Alternativt skal du lære det, inden du prøver kræfter med det iskolde vand. Og ligeså godt som folk oplever at få det af at bade i det kolde vand, ligeså farligt kan det være, hvis du ikke kender tegnene på underafkøling og din krops reaktioner.

Husk det allervigtigste:

  • Svøm altid sammen med nogle andre
  • Issvømning skal foregå under organiseret og kontrolleret form. Aldrig hovedløst eller uovervejet
  • Aldrig under påvirkning af alkohol

”Det er ikke det kolde vand, der er farligt i sig selv. Det, der er farligt, er hvis du hyperventilerer og ikke bevarer roen,” siger Mette BL Thomsen.

Det gælder om at være ordentligt forberedt til mødet med det kolde vand. Herunder får du en række gode råd til, hvad du skal være opmærksom på, hvis du har fået lyst til at prøve kræfter med issvømning.