Han er 24, vild med åbent vand – og formand for en ny forening

Mød Christian Damgaard. 24 år og så vild med åbent vand-svømning, at han også er formand for den helt nye forening Copenwater, der udelukkende har fokus på svømning i det fri.

Christian Damgaard til venstre og hans bror Jesper til højre er tossede med åbent vand-svømning og har startet foreningen Copenwater Foto: Jakob Kjeldsen

I foråret 2015 så en ny forening dagens lys: Copenwater, der som den første i Danmark kun har fokus på åbent vand-svømning. Christian Damgaard er 24 år og formand.

Det er utrolig spændende at stifte en forening og være med til at bygge det op

Christian Damgaard, formand for Copenwater

”Det giver mig en ekstra glæde at bruge min fritid på ikke bare at dyrke sporten, men at udbrede den og få flere glade svømmere med. Og vi har nu 86 medlemmer, det er vi rigtig glade for,” siger Christian Damgaard.

Et spirende fællesskab

Han fik ideen til at danne den nye forening sammen med sin bror Jesper, der er næstformand.

”Vi startede for en del år siden med at svømme selv i åbent vand, og det udviklede sig til at vi langsomt byggede et netværk op af andre tossede svømmere. Både på facebook og i bølgerne var der en del grupper, og det spirende fællesskab har vi bygget foreningen på,” forklarer Christian Damgaard.

Copenwater blev officielt en forening i foråret 2015, og målet er at gøre endnu flere interesserede i åbent vand-svømning. Der er træning for alle niveauer og stort fokus på at gøre svømmerne dygtigere, på sikkerhed og synlighed. I vinterhalvåret inviteres der til bassinræs & brunch, og så ser de frem til at Øresund bliver varmt nok til undervisning og fællestræning.

Unge formænd er noget særligt

At Christian Damgaard er formand og blot 24 år gør ham til noget ganske særligt. Der er nemlig langt mellem de unge formænd i idrætsforeningerne, viser en undersøgelse fra DGI.

Læs om undersøgelsen og at unge formænd er en mangelvare

Faktisk har kun 45 ud af de adspurgte 1565 idrætsforeninger en formand på under 30, hvilket svarer til 3 procent. Blandt de menige bestyrelsesmedlemmer er 12 procent under 30 år.

Fedt at være formand

Christian Damgaard opfordrer flere unge til at gøre en forskel som bestyrelsesmedlemmer eller tage aktiv del i at udvikle en forening.

”At danne en ny forening eller få en titel som formand kan godt virke lidt uoverskueligt og skræmmende, men det er det overhovedet ikke. Det er utrolig fedt at være med til at bestemme retningen for en klub, og det giver rigtig meget på det personlige plan,” siger Christian Damgaard.

5 bud fra Christian Damgaard på, hvorfor det er fedt at være formand:

  • Du lærer at samarbejde
  • Du får en masse erfaring, du også kan skrive på dit professionelle CV
  • Du får mod til at kaste dig ud i noget nyt
  • Du går forrest og sætter retningen for din klub
  • Du er med til at udbrede interessen for din idræt og få flere med

Et plus på CV’et

Når Christian Damgaard ikke trækker i våddragten og svømmer i havet, studerer han geografi på Universitet i Lund.

”At være formand er noget, jeg skriver på CV’et, og det er klart et ekstra plus. Jeg arbejder som studentermedhjælper i By & Havn i København, og der bruger jeg min forståelse for foreningslivet,” siger han.

At tage initiativ til en ny forening, som udelukkende har fokus på åbent vand-svømning, har givet en masse erfaringer.

”Det er utrolig spændende at stifte en forening og være med til at bygge det op. Det at være en forening kan virkelig meget, og mere end vi regnede med. Det giver en god base for at komme ud og snakke med forskellige samarbejdspartnere. Og du bliver taget seriøst, når det er noget du brænder for,” siger Christian Damgaard.