Hjælp dit barn til en god svømmestart

Hvad gør du af dig selv, når sønnike tager sine første svømmetag? Instruktøren guider dig som forælder, så du kan give dit barn i alderen tre til fem år en god opstart.

Arkivfoto: Gå væk fra bassinkanten, så du ikke forstyrrer, men lad barnet vide, at du er i nærheden, råder indstruktøren Foto: Jeppe Bøje Nielsen (arkivfoto)

Skal du stå klar ved bassinkanten, kigge med fra kantinen eller køre ud at handle?

Læs også: Det gode engagement baner vejen

Første gang familiens yngste hopper i klorvandet kan være nervepirrende - også for mor og far.

Svømmeinstruktør Mette Lauritsen har seks gode råd til dig, som netop har meldt dit barn i alderen tre til fem år til svømning. Hun har DGI Svømnings grunduddannelse som instruktør og har i flere år trænet nybegynderholdene i Herlev Svømmeklub.

Seks gode råd

1.

Opfordr dit barn til at tale om svømmeopstarten. Begynd allerede et par dage inden at tale om det, og sig ”ej, hvor bliver det spændende”. Det smitter af på barnet og bliver ofte en bedre oplevelse, hvis barnet har glædet sig.

Læs også: Forælder: Er du blevet forenings-opdraget?

2.

Stol på mig, som instruktør. Jeg er uddannet til at undervise de små i svømning og jeg har mange års erfaring. Hvis du viser mig tillid og siger til barnet: ”Så Anton, nu skal du lytte til Mette,” så smitter det af på barnet og jeg har nemmere ved at fastholde hans opmærksomhed.

Tal om oplevelsen både før og efter - det hjælper dit barn til at bearbejde de nye indtryk

Mette Lauritsen, svømmeinstruktør i Herlev Svømmeklub

3.

Vær i nærheden det første års tid – eksempelvis på en balkon eller ude langs væggen. Det er en stor hjælp, hvis en forælder kan hjælpe barnet med at gå på toilettet eller hvis barnet bliver ked af det. Men ud over den allerførste gang, hvor forældrene er med helt henne ved bassinkanten, så træk dig tilbage og lad barnet koncentrere sig om undervisningen og de andre på holdet. Hvis barnet bliver ved med at kontakte dig og søge din opmærksomhed, så anerkend barnet og sig så: ”Nu skal du lytte til Mette.”

4.

Forsøg at lade være med at kommentere og rette på barnet. Du skal være der, men du skal ikke styre. Instruktøren skal nok fortælle barnet, hvad det skal og ikke skal.

Læs også: Som forældretræner får du fede oplevelser med dit barn

5.

Lyt til barnets ønsker. Hvis barnet efter nogle gange føler sig tryg, så spørg om det er okay, at du svømmer en tur imens eller sidder i kantinen. Hvis ikke, så accepter barnets behov for fortsat at have dig i nærheden.

6.

Tal om det bagefter. Barnet har oplevet en masse nyt og har behov for at dele det. Spørg ind til det og vis, at du synes, det er spændende.