42-årig: Jeg er god til at bade, men dårlig til at svømme

Sidste gang Brian Carlsen fik svømmeundervisning var i skolen for 30 år siden. Men selvom du er voksen, er det ikke for sent at lære at crawle, og du er ikke den eneste.

Rigtig mange svømmeklubber tilbyder svømning specifikt rettet mod voksne, der gerne vil lære eller genopfriske svømmefærdighederne. Foto: Søren Malmose

To gange om året er der Swim Week. Swim Week er et landsdækkende event, hvor DGI Svømning i samarbejde med svømmeklubber landet over åbner dørene for gratis prøvetræninger. Dette er en reportage fra Swim Week i uge 3 i 2018.

Læs også: Find din nye svømmehobby gratis til Swim Week

”Jeg har altid været god til at bade, men jeg er dårlig til at svømme,” siger Brian Carlsen, og det er han ikke ene om.

Sammen med seks andre har den 42-årige TDC-tekniker Brian Carlsen trodset aftensløvheden og er mødt op i svømmehallen på Tirsdalens Skole i Randers.

Brian Carlsen og de andre er der for at lære at crawle på Randers GF’s Start 2 Crawl-hold. Et hold for voksne svømmere, der aldrig har fået lært at svømme crawl eller som gerne vil blive bedre til crawl-teknik. På holdet lærer du at få styr på vejrtrækning, balance, at mestre dit armtag og benspark, så du kan svømme crawl på det niveau, du ønsker. 

Svømmeinstruktør Line Boel sender som det første deltagerne ud på to baner, 25 meter ud og 25 meter hjem, for at vurdere holdets samlede udgangspunkt.

Bedstemorsvømning er et fint udgangspunkt

”Dem, der kommer på sådan et hold, kan som oftest svømme til husbehov og holde sig oven vande. Det er tit sådan noget bedstemorsvømning, som jeg kalder det, med hovedet over vandet, men de kan holde sig oven vande. Det er et fint udgangspunkt, og så tager vi én ting ad gangen derfra”, fortæller Line Boel.

Hun sender derefter deltagerne ud på 2x25 meter crawl-ben. Hver deltager har en svømmeplade strakt i armene foran sig, så de kan rette fuldt fokus mod teknikken i benene. I varierende tempo og hovedet godt oven vande kæmper de sig tilbage til bassinkanten, hvor de får feedback.

”Jeg kan se, at mange har hovedet oven vande hele tiden, når I svømmer. Det er ikke så smart, for så bremser man sig selv. Derfor skal I prøve at have pladen strakt i den ene arm, mens I svømmer på siden, så kroppen glider mere strømlinet i vandet,” instruerer Line Boel.

Vær tålmodig og fremgangen skal nok komme

Der bliver hosket og harket lidt, og nogle må stoppe undervejs, men langsomt og sikkert lægger deltagerne lag på lag på teknikken, når bassinkanten og får næste instruks. Hele tiden husker instruktøren dem på at tage det stille og roligt, og føre bevægelserne helt ud. Det handler ikke om at komme først.

I er her for at lære det. Bare tag det stille og roligt

Line Boel, instruktør

Crawl kan se legende let og hurtigt ud for gode svømmere, men disciplinen er kompleks og består af mange delelementer. Kunsten består i at lære én ad gangen og sætte dem sammen. Målet om at svømme en sammenhængende, nydelig gang crawl kan synes langt væk, når du plasker af sted og bruger masser af kræfter uden at bassinkanten kommer synderligt nærmere, men det handler om at holde ved.

"Er man standhaftig, kommer til træning og er villig til at lytte til undervisningen, kan man rykke sig relativt hurtigt. Det sidste hold, vi havde, kunne svømme pænt crawl efter 4-5 gange. Derefter begyndte vi at finpudse deres armtag og sådan nogle små ting,” fortæller Line Boel.

Grundteknikken på plads efter et halvt år

Bevarer du tålmodigheden og holder fokus på én ting ad gangen, skal fremgangen nok komme. Et Start 2 Crawl for begyndere eller let øvede tager cirka et halvt år. Denne mandag er første træningsgang for det nye hold svømmere, der tæller Brian Carlsen. Men det sidste hold som Line Boel sendte igennem, var efter et halvt år så gode, at hun anbefalede dem at gå et trin op i niveau.

Efter et halvt års træning har de grundteknikken på plads. Der er altid mere, de kan lære, men så er grundteknikken der

Line Boel, instruktør

For Brian Carlsen på 42 år er målet at gennemføre en triatlon om et halvt år. At løbe og cykle er han ikke så bekymret for, men sidste gang han fik svømmeundervisning ligger cirka 30 år tilbage. Brian Carlsens grundform er derfor måske nok bedre end så mange andre, men svømmeniveauet er ikke ulig mange andre voksne svømmeres.

”Jeg kan godt svømme, men det kniber med teknikken. Jeg troede egentlig, at jeg bare skulle have en bane i svømmehallen og svømme lidt for mig selv, men jeg allerede nu mærke, at det hjælper med nogle små fif,” siger Brian Carlsen efter træningen.

Voksne er nemme at undervise

Har du først én gang lært at svømme, glemmer du det ikke lige sådan. Selv ikke efter 30 år. Men færdighederne kan trænge til at blive genopfrisket, og der skal ofte ikke så meget til.

”Det gode ved at undervise voksne er, at de ofte er bevidste om, hvad de skal arbejde med. Du kan forklare dem teknikken og gå i detaljen med, hvorfor de skal lave en bestemt øvelse, og så forstår de det. Den respons er fed at få,” siger Line Boel.

Efter 45 minutter er ben og hoveder møre på de voksne crawl-begyndere og instruktør Line Boel og hjælpeinstruktør Emma siger tak for i dag.

”Vi ses på mandag,” siger en mandlig deltager til Brian Carlsen, da han forlader omklædningsrummet.

”Ja, jeg kommer i hvert fald,” lyder det fra Brian Carlsen.