Klor, bølger og latter sikrer trivslen på Frederiksbjerg Skole

AGF Svømning og Frederiksbjerg Skole har med midler fra Undervisningsministeriet indgået et samarbejde, der skal sikre trivslen og fællesskabet blandt eleverne.

En duft af klor. En bølge af varme. En summen af grin og latter. Det er, hvad jeg møder, da jeg træder ind på Aarhus Svømmestadion, hvor instruktører fra AGF Svømning og vanddryppende, smilende elever fra Frederiksbjerg Skole er i fuld gang med svømmeundervisning.

En varieret svømmeundervisning

AGF Svømning har igennem DGI Østjylland fået midler til at køre et introduktionsforløb for elever i 5.-6. klasse, hvor hver klasse kommer fem gange i foreningen og modtager svømmeundervisning.

For Helene Grand Nedergaard, svømmetræner i AGF Svømning, har samarbejdet med Frederiksbjerg Skole flere forskellige formål.

”Vi vil gerne give eleverne nogle sjove oplevelser og stunder i vand. Derfor er træningen fyldt med øvelser og lege, der gør det sjovt og trygt at være i vandet,” forklarer hun.

I undervisningen bliver eleverne mødt af temaer såsom vejrtrækning, livredning, balance og bevægelse i vand. Alle vigtige områder, der skal klæde eleverne på til at opholde sig i vandet.

Til lands og til vands

I AGF Svømning har de et ønske om at brede svømmeundervisningen i skolen ud, og vise at det ikke blot behøver at være ren banesvømning. Leg, konkurrencer og sjove øvelser er lige så vigtige for at finde fodfæste i vandet.

”Vi håber på at inspirere lærerne og give dem tips og tricks til deres egen svømmeundervisning. Det er trods alt anderledes at undervise på land end i vand,” siger Helene Grand.

Af den grund, er pædagoger og lærere fra Frederiksbjerg Skole altid velkomne på sidelinjen til svømmetræningen.

Trivselsmidler

I februar blev der indgået en aftale om at anvende 600 millioner kroner til at understøtte et fagligt løft og trivslen hos børn og unge. 88 mio. kr. blev øremærket til trivselsindsatser, herunder 10 millioner kroner til kultur-, fritids-, børne-og idrætsforeningerne, samt midler til elevråd, Forårsmotionsdag, PPR, Klubtilbud mm.

Tilskudsmodtagere af de 10 mio. kr.:

  • DGI
  • Danmarks Idrætsforbund
  • Dansk Skoleidræt
  • Dansk Ungdoms Fællesråd
  • Dansk Skoleskak
  • Danske Musik-og Kulturskoler
  • Skole-og kulturtjenester

Glade og veloplagte elever

Både elever og lærere fra Frederiksbjerg Skole har været glade for samarbejdet og den svømmeundervisning, de har modtaget. Det gælder blandt andet Eva Stidsholt, klasselærer for 6.b., som mener, at forløbet har gavnet på flere måder.

Det er tydeligt at se, at eleverne nyder svømmeundervisningen og de stunder, de får sammen i vandet. Det påvirker også den resterende undervisning og gør, at de er mere oplagte til resten af skoledagen.

Eva Stidsholt

Ikke kun elevernes koncentrationsevne er forbedret efter en tur i vandet. Også elevernes trivsel og samvær er blevet væsentligt forbedret, hvilket glæder Eva Stidsholt.

”At starte dagen ud med svømmeundervisning giver en helt anden dynamik i klassen, og vi ved fra eleverne selv, at de har fået en masse gode oplevelser og stunder sammen i vandet og i omklædningsrummene,” siger hun.

Et givende samarbejde

Samarbejdet mellem forening og skole er stablet på benene ved hjælp af trivselsmidler fra Undervisningsministeriet.

DGI er én af de mange tilskudsmodtagere, og det har i DGI Østjylland blandt andet resulteret i samarbejdet mellem AGF Svømning og Frederiksbjerg Skole, der nu er nået til vejs ende efter fem uger fyldt med klor, bølger og latter.