Medlemstallet stiger i de danske svømmeklubber

Svømning er gået frem i antallet af medlemmer i de danske svømmeforeninger, viser DGI’s medlemstal fra 2017. Blandt andet i svømmeklubben Laksen i Ølstykke, der har benyttet en ufrivillig pause på tre måneder til at udvikle foreningen.

DGI's medlemstal fra 2017 viser en stigning på 17.095 medlemmer i forhold til året før.

Der er sket en markant stigning i antallet af nye svømmere i Danmark fra 2016 til 2017. DGI’s medlemstal, som netop er blevet offentliggjort, viser en stigning på 17.095 nye medlemmer i forhold til året før. Det svarer til en procentvis stigning på hele 8,5 %.

Læs også: Over 30.000 flere medlemmer i DGI's idrætsforeninger

Med til forklaringen hører dog, at nærved 10.000 af dem er medlemmer af vinterbadeklubber. Tidligere blev de registreret under kategorien ”Friluftsliv”, men i år registreres tilhængerne af det kolde gys sammen med svømmere i svømmeklubber.

Yderligere 5.500 af de nye medlemmer stammer fra nye foreninger, som ikke tidligere har været medlem af DGI Svømning. Den reelle medlemstilgang af aktive svømmeudøvere er derfor ikke så eksplosiv, som tallet indikerer. Men ikke desto mindre kan svømning notere et plus på medlemsfronten på cirka 1.500 nye svømmere.

Stor fremgang trods 3 måneders pause

Èn af de foreninger, hvor fremgangen er reel er i Svømmeklubben Laksen i Ølstykke. Laksen er gået fra 554 medlemmer i 2016 til 924 i 2017. Det på trods af, at klubben i løbet af året holdt en pause på tre måneder, hvor svømmehallen var lukket på grund af renovering.

I stedet for at holde tre måneders ferie, valgte svømmeklubben at udnytte den ufrivillige pause til at produktudvikle klubbens tilbud og forberede opstarten til, når hallen igen åbnede

I januar 2017, mens hallen var lukket, købte klubben DGIs Svømmeskolekoncept. Med til sådan et koncept hører der 25 konsulenttimer. Dem brugte Laksen til at lave blandt andet en ny holdstruktur, starte hold med baby- og gravidsvømning op samt hjælp til Facebook-markedsføring.

Nåede målet allerede i første sæson

Oprindeligt var svømmeklubbens intention med at købe konceptet at nå op i nærheden af tidligere sæsoners medlemstal på 8-900. Det mål nåede de altså allerede efter den første sæson.

”Den flotte fremgang i Laksen er et bevis på, at en hvis en forening gerne vil udvikle sig gennem samarbejde med DGI, så kan der skabes flotte resultater,” siger svømmekonsulent Morten Hyldelund fra DGI Storkøbenhavn.

Medlemsfremgangen i svømning i tal

  • 2017: 217.582
  • 2016: 200.488
  • 2015: 197.995

Også på landsplan har 2017 stået i udviklingens tegn hvad angår svømning. I starten af året indledte DGI Svømning og Dansk Svømmeunion et historisk samarbejde. Formålet var at gøre det nemmere for svømmeklubber og foreninger at navigere i eksempelvis kursus- og uddannelsestilbud, samt i det hele taget forbedre svømmeidrættens vilkår i Danmark.

Svømning er i en spændende udvikling

Resultatet er, at i stedet for at tilbyde de i mange tilfælde stort set samme uddannelser, er uddannelsesområderne nu fordelt mellem de to organisationer. Derudover har DGI Svømning og Dansk Svømmeunion slået pjalterne sammen på en lang række andre områder - herunder om en stor fælles vand-konference Aqua Inspiration frem for at holde hver sin konference.

”Året 2017 har stået i et organisatorisk tegn, hvor vi har brugt ressourcer på at fordele ansvaret bedst muligt. Svømme-idrætten er stadig i rivende udvikling. Jeg er sikker på, at vi slet ikke har set den fulde effekt af det samarbejde endnu,” siger Henrik Hansen, idrætskonsulent hos DGI Svømning.

Der er i alt 217.582 registrerede svømmere i foreninger i Danmark i 2017.