Water Challenge er et alternativ til traditionelle svømmestævner

DGI Water Challenge byder på sjove og anderledes aktiviteter for unge, som ikke har lyst til at stille op i banesvømning, men alligevel gerne vil til stævne.

I duplodyk hældes en kasse med duploklodser ud i midten af bassinet, hvorefter svømmerne skal bygge figurer ud fra forskellige kriterier. Foto: Henrik Stanek

De to første svømmere - en fra hvert hold – springer i vandet og haster på tværs af bassinets dybe ende. Her kravler de op på kanten og kigger om bag en plade, som skjuler en figur af duplo-klodser. Svømmerne studerer kort den farverige figur, hopper i vandet og svømmer tilbage til deres hold. De to hold konkurrerer om, hvem der hurtigst kan bygge en nøjagtig kopi af figuren, og hver svømmer må kun placere én klods ad gangen.

Læs også: 6 sjove holdlege til svømmehallen eller stranden

”Arh, jeg kan ikke huske, hvor klodsen skal sidde,” udbryder en pige, da hun vender tilbage til sit hold, hvor kopien er begyndt at tage form.

Hun får hjælp af den næste svømmer i rækken, og det er helt i orden, for samarbejde er det gennemgående tema i de aktiviteter, svømmerne dyster i. Af samme grund består et hold af fem-seks svømmere, så alle bliver involveret.

Hvad er DGI Water Challenge?

  • Water Challenge er et alternativ til traditionelle svømmestævner, hvor konkurrenceelementet stadig spiller en rolle.
  • Eventen er bygget op om lege og konkurrencer, hvor svømmerne skal samarbejde. Samtidig kan aktiviteterne give instruktører inspiration til svømmernes træning.
  • Alle svømmere fra 10 til 18 år kan være med. Det er ikke et krav at have dyrket konkurrencesvømning.
  • Hvis din klub vil tilbyde Water Challenge, så tag fat i jeres lokale DGI-kontor.

Event skal hjælpe klubberne med at holde fast i teenagere

Tre klubber stiller med til sammen 38 svømmere til den nye DGI Water Challenge, som er for svømmere mellem 10 og 18 år, der har lyst til andet end traditionel banesvømning. Svømmerne er fordelt på seks hold, så der er hele tiden gang i tre konkurrencer i svømmehallen.

”Klubberne taber mange svømmere i 12 års alderen. Nogle klubber opretter hold med navne som ’Ung sjov’ og ’Svømmeteen youth’ for at holde fast i svømmerne. Her spiller de for eksempel vandpolo og undervandsrugby og bygger figurer i vandet. De svømmere skal også have mulighed for at komme til stævne,” fortæller idrætskonsulent Jane Nørgaard fra DGI Midtjylland, som er vært for eventen i Nordvestbadet i Silkeborg.

De to hold er færdige med deres figurer, og en vinder bliver kåret. Nu skal de bygge det højeste tårn på bunden af bassinet. Alle svømmere er i gang på samme tid, men igen må de kun tage hver én duplo-klods med ad gangen fra spanden på vippen.

En sejr er ikke altafgørende

Selv om mange af svømmerne har droppet banesvømningen, dyster de på livet løs til eventen. Men en sejr er ikke altafgørende, mener 16-årige Mathias Jespersen fra Vildbjerg Svømmeklub.

Eventen er sjov, fordi jeg er sammen med svømmere fra mit hold derhjemme. Vi kommer næsten aldrig til stævne, men vi har det godt sammen, og vi er med i dag for at få en fælles oplevelse. Vinder vi en konkurrence, er det bare en bonus.

Mathias Jespersen, Vildbjerg Svømmeklub

Andrea Stenger Bidstrup og Yoyo Huiwen Jiang er begge 13 år og fra Skovbakken i Aarhus. De er med, fordi deres trænere stillede i udsigt, at det ville blive en fed oplevelse. Det lever stævnet op til.

”Konkurrencerne er en god måde at få os til at lege på, og de får os til at gøre vores bedste. Jeg skal vænne mig til, at vi skal tale mere sammen om øvelserne, end vi plejer, men jeg har det sjovt,” siger Andrea Stenger Bidstrup.

De to veninder er hurtige til at supplere hinanden.

”Jeg kan lide forandringer, og mange af legene kendte jeg ikke i forvejen. Jeg har for eksempel ikke prøvet at bygge med klodser i vandet. Det er sjovt, og kommer en af os til at gøre noget dumt, griner vi bare,” siger Yoyo Huiwen Jiang.

Instruktører ser Water Challenge som en kærkommen gave

Instruktør August Hessellund har ikke taget sine svømmere i Skovbakken med til eventen for, at de skal vinde konkurrencerne.

Det er ikke meningen, at nogle skal gå hjem og sige, at de blev nummer et. Målet er, at svømmerne har det sjovt og prøver noget nyt. Hvis de vil vinde, skal de svømme i vores konkurrenceafdeling

August Hessellund, instruktør Skovbakken

Skovbakken har fire hold for unge, som kan lide at svømme, men ikke ønsker at træne flere gange om ugen. De fire hold har lidt forskelligt indhold, men det fælles mål er at samle svømmere op, som ellers ville være droppet ud. I det lys kommer DGI Water Challenge som en kærkommen gave, mener Jesper Carlsen, som også er instruktør i klubben.

”Vores svømmere møder både nogle fra de andre juniorhold i klubben, og de kommer ud i en anden svømmehal og er sammen med unge fra andre klubber,” siger han.

Aktiviteterne byder på flere sidegevinster

Vildbjerg Svømmeklub stiller med sit talenthold, så disse svømmerne er vant til at svømme baner. Alligevel havde instruktør Julia Korshøj ikke svært ved at sælge ideen om et stævne med alternative aktiviteter til dem.

”Vi går meget op i, at vi har det godt sammen som hold, så svømmerne ikke bare svømmer hver for sig. Derfor arrangerer vi hellere en hyggeweekend end en træningslejr. I dag lægger aktiviteterne op til, at de samarbejder, og de ældste får ansvar for at hjælpe de yngre. På den måde kan vi hurtigt se, hvem vi skal prikke ud som trænere,” siger Julia Korshøj.

Det er dog ikke den eneste sidegevinst. Svømmefagligt får svømmerne også et udbytte af dagen, vurderer hun.

”Rent teknisk er der ikke så meget at hente i aktiviteterne, men de træner både vejrtrækning og balance. Vi deltager gerne igen en anden gang, for vores svømmere synes, det er fedt at få nye udfordringer. I banesvømning ved de, hvad de går ind til,” siger Julia Korshøj.