OL-svømmeren er i dag som en fisk i havet

Sophia Skou var med til OL i 1996 og 2000 – i dag er hun bidt af åbent-vand svømning og træner et begynderhold, så de lærer at svømme i havet blandt fisk, bølger og brandmænd.

Sophia Skou var i bassinet til OL i 1996 og 2000 - nu trækker hun gerne i våddragten og hopper i havet som ivrig åbent vand-svømmer Foto: Jakob Kjeldsen

”Jeg elsker at svømme. At det er udenfor, og der er et fællesskab omkring det, det synes jeg er fedt.”

Sophia Skou er åbent-vand svømmer med en ganske bemærkelsesværdig baggrund.

For i 1990’erne var hun en af Danmarks førende kvindelige svømmere. Hun vandt EM-guld på kortbane i 200 m butterfly i 1998. To gange kvalificerede hun sig til OL – i 1996 i Atlanta og i 2000 i Sidney.

I dag svømmer hun på KVIK’s masterhold om vinteren – men i sommerhalvåret bliver bassinet i svømmehallen skiftet ud med våddragt og havets blå bølger. 

Sophia Skou er blevet fisk – det kaldes medlemmerne af klubben Copenwater, der er Danmarks første klub udelukkende med åbent vand-svømning.

”Jeg svømmer åbent vand, fordi jeg kan lide det. Jeg synes, det er sjovt, og du stresser af. Og så er det superfedt med fællestræninger og arrangementer, hvor vi lærer hinanden bedre at kende,” siger hun.

Fint med fisk, øv med brændmænd

Som konkurrencesvømmer svømmede Sophia Skou svømmede i KVIK Kastrup. Hun har også været træner i forskellige klubber for alt fra elitehold til babysvømning, og hun har været svømmelærer for folkeskolebørn. I dag er hun 40 år og arbejder som børnehaveklasseleder. 

Det var to af hendes venner, der spurgte, om ikke hun skulle med til det der havsvømnig.

”Men jeg sagde nej tak, det skulle jeg ikke, for der var fisk og alt muligt. Men så for 2 år siden, så måtte jeg prøve det, og så blev jeg bidt. Jeg vænnede mig hurtigt til, at der er fisk, men der er lige det med brandmændene,” siger Sophia Skou med et suk.

For brandmænd er så godt som umulige at undgå for havsvømmere. Sophia Skou fortæller, at når hun svømmer ind i bæsterne, så sørger hun for at skrabe brandmændenes tråde af, og så glæder hun sig over, at smerten trods alt forsvinder efter en dag.

Smil og vilje til at lære

I dag er Sophia Skou også træner for begynderholdet i åbent vand i Copenwater. Det er første gang, hun underviser voksne.

”Der er altid smil og vilje til at lære mere. Det er voksne, der gerne vil. Og jeg vil gerne give dem kærlighed til vand og svømning og optimere deres teknik, så det bliver endnu sjovere. Vandet er ikke ufarligt, så de skal lære at være trygge i vandet og have respekt for det,” siger Sophia Skou.