For svømmeinstruktører: Skab en god overgang fra svømmeskolen til talentholdet

Overgangen fra svømmeskole til talenthold koster medlemmer. Se, hvordan du som instruktør kan modvirke tendensen.

Som svømmeinstruktør kan du forberede dine svømmere på, hvad der venter på talentholdet. Foto: Jeppe Bøje Nielsen

Selv om et barn eller ungt menneske har talent for at svømme, er det langt fra sikkert, at vedkommende bliver på talentholdet ret længe. For nogle gange bliver overgangen til næste trin så hård, at han eller hun falder fra.

Den udfordring kan du som træner sagtens være med til at imødegå.

Det siger svømmecoach og tidligere juniorlandsholdstræner Bo Jacobsen, der har arbejdet med en lang række af Danmarks bedste svømmere gennem tiden. Bo Jacobsen giver dig her 4 tips til det.

1. Hav udstyret i orden

For små eller for store svømmefødder dur ikke. Børn vokser hurtigt, så investér i svømmefødder af en god kvalitet og nogle, der kan justeres ved hælen.

Det samme gælder finner og snorkelmasker. Begge dele hjælper børnene til at lære at svømme bedre og gør dem trygge ved vandet, men fungerer udstyret ikke 100 procent, bliver det et irritationsmoment.

Deltager fik gode tips

På Aqua Inspiration 2017 deltag Isabell Sandersen i Bo Jacobsens workshop om at skabe den bedste overgang fra svømmeskolen til talentholdet. Hun kommer fra Silkeborg Svømmeklub, hvor hun træner et børnehold og har fokus på at spotte talenter:

"Jeg vil gerne være med til at skabe fundamentet for børnenes videre udvikling, og jeg har fået nogle gode tips at gå hjem med. Jeg vil blandt andet være mere opmærksom på, om børnene bruger deres core rigtigt, når de svømmer," siger Isabell Sandersen.

2. En stærk kerne

Det kan svært at finde på gode øvelser til de børn, der er gode svømmere. Hvis de laver for store bevægelser med deres arme og ben, bliver det hurtigt meget hårdt at svømme, fordi de bruger kræfterne forkert. Prøv at arbejde med deres core, så kraften kommer indefra fra kroppens kerne, når de svømmer. En øvelse til det er at arbejde med 'tør ryg', hvor man beder børnene suge navlen godt ind, så ryggen ikke synker ned under vandoverfladen.

3. Anatomiske plader

De klassiske flade flamingo-plader er ikke optimale, når man skal blive bedre til at svømme. Få hellere fat i plader, der har en anatomisk udformning, hvor armene kan hvile, mens børnene svømmer på maven.

4. Bliv i nærmiljøet

Hvis det overhovedet er praktisk muligt, så hold talentholdene i den lokale svømmeklub. Så skal børnene ikke køres fra a til b, og så bliver det ikke logistik, der holder dem fra at blive på talentholdet.