6 råd til dig der underviser voksne begyndere eller folk med vandskræk

Som instruktør gør du en kæmpe forskel for voksne begyndere og folk med vandskræk. Her får du 6 gode råd, du kan bruge i undervisningen.

Gennem uddannelse kan du lære at støtte selv den mest vandskrække. Foto: Lærke Siedentopp (arkiv)

Det kræver noget særligt af dig, hvis du har hold med voksne nybegyndere i svømning eller folk med vandskræk/aquafobi.

Som instruktør er du nemlig ikke psykolog, men mindre kan også gøre det. Og som instruktør har du redskaberne til at svømmerne får succes i vandet. Og gennem uddannelse kan du lære at støtte selv den mest vandskrække.

Liselotte Christensen har over 20 års erfaring som svømmetræner og har selv hold for voksne begyndere i Ribe. Ydermere er hun forfatter til DGI's undervisningsmateriale om svømning for voksne, der har særligt fokus på voksne begyndersvømmere og folk med vandskræk.

Hun giver her seks gode råd til dig, der er instruktør for voksne udøvere, som er nybegynder eller har vandskræk. 

1. Flyt fokus

Som instruktør skal du ikke være psykolog, men du kan godt være lommepsykolog og flytte folk i deres tankegang. Det, vi flytter fokus over på, er også det, vi forstørrer i udøvernes bevidsthed. Det er derfor afgørende for den vandskrække, hvordan du kommunikerer.

2. Start træningen på land

Voksne med vandskræk bruger meget energi på bare at være i vandet. Brug tid på at forstå årsagen til, at vandskrækken er opstået.

3. Tag en god snak

Snak med udøverne om, hvorfor de har valgt at gå til svømning i stedet for, hvorfor de er bange for vandet.

4. Vær nysgerrig

Gør den vandskrække nysgerrig på de mange forskellige og nye bevægemuligheder i vandet. Det får den vandskrække til at fokusere på muligheder i stedet for på begrænsninger.

5. Giv indsigt i vandets kræfter

Tag udgangspunkt i selvredningsprincipper og grundfærdigheder. Udøverne skal lære, hvad de kan gøre ved vandet, og vandet kan gøre ved dem. Forær dem al den viden, der ligger i hydrodynamikkens verden, så de forstår, hvorfor nogen flyder, hvad fremdrift er, hvad tyngde er, og hvordan vi kan arbejde med vandets kræfter i stedet for at bekæmpe dem.

6. Brug aldrig ordet ”synke”

Sørg for at gøre udøverne trygge, for så kan du flytte dem. Modsat hvis de føler sig pressede, så trækker de sig. Som udgangspunkt kan alle mennesker flyde, nogen mere horisontalt end andre. Og at flyde lodret er også at flyde. Fokuser på det.

Hvis du gerne vil have endnu flere værktøjer til at undervise voksne, er DGI Svømnings voksenuddannelser indenfor svømning, Aqua Fitness og Åbent Vand oplagt. Dyk ned i de mange valgmuligheder herunder.