Video: 3 øvelser der gør dig hurtigere til brystsvømning

Brystsvømning kan for mange være den absolut mest økonomiske – men også hurtigste - stilart. Se 3 øvelser, der udvikler tempo og speed i din brystsvømning.

Nogle forbinder måske brystsvømning med langsom svømning, og nogle kalder sågar stilarten for "konesvømning". En ting er i hvert fald sikkert - brystsvømning nyder ikke samme anseelse som crawl. 

Men det er en skam. For brystsvømning kan for mange svømmere være den absolut økonomiske, men også hurtigste stilart at tilbagelægge en halv eller hel Ironman på. Og faktisk er det bestemt også muligt at udvikle både tempo og speed i brystsvømning.

Her får du 3 øvelser, der kan forbedre dine evner i kunsten at svømme brystsvømning. 

1. Taglængde og økonomisk svømning

Brystsvømning har for manges vedkommende den fordel, at den kan svømmes i lavere tempo og med langt lavere puls end eksempelvis crawl.

Brystsvømning indgyder naturligt til rytme i vejtrækningen, så længe armtag og benspark hænger nogenlunde godt sammen. Du har således ikke hovedet under vandet i længere tid, som i crawl, og det er nemmere at kontrollere vejrtrækningen i brystsvømningen.

På videoen demonstreres en rytmisk brystsvømning, hvor armtaget udføres før bensparket, og hvor kroppen glider langstrakt og strømlinet umiddelbart efter bensparket.

Rytme, kraftigt benspark og god længde på kroppen i glidefasen giver en økonomisk brystsvømning.

2. Højere tempo og speed i brystsvømning

I den anden øvelse er det almindelige brystbenspark erstattet med flybenspark med finner. Flybenssparket indgyder til endnu mere flybevægelse i rytmen og frekvensen forhøjes.

Herved udvikles fart, hurtigere rytme og tempo i stilarten.

Bemærk, at øvelsen koster kræfter men udfordrer og udvikler din fart i vandet.

3. Rytme og balance

Som inspiration og ekstra udfordring kan du afprøve brystsvømning med crawlbenspark. Øvelsen minder umiddelbart meget om øvelse nummer 2, men i den sidste øvelse udfordrer vi i højere grad balancen og rytmen i flowet mellem benspark og armtag.

De opad- og nedadgående crawlbenspark stiller krav til din corespændning, og du vil mærke, at der skal et relativt godt armtag med solidt tryk på vandet til, førend der kan skabes fremdrift.

Øvelsen er i den avancerede afdeling. Med fordel kan den også udføres med finner.

God fornøjelse!