Video: Hvorfor elsker børn vand?

Se videoen og hør børn fortælle, hvad de godt kan lide ved at være i vand.

”Jeg føler mig fri.”, ”Det er som at flyve” og ”Jeg kan hoppe i vandet, uden at slå mig.”

Sådan lyder det i videoen fra DGI Svømning, hvor børn fortæller, hvorfor de elsker vand. Og forklaringen er essentiel, for som voksne kan vi tale nok så længe til børn om alle fordelene ved at svømme. Vi kan sågar tvinge dem til at gå til svømning. Men indsatsen er dog formentlig ikke særlig langtidsholdbar, hvis vi glemmer at have fokus på at få dem til at holde af vand.

DGI Svømning har derfor lavet en video, hvor børn fortæller om, hvorfor de elsker vand. Og det handler ikke om kondition, hurtige svømmetider og helkropsorienteret træning. Det handler om, hvordan det føles at være i vand.

”Det er ligesom at være i rummet. Der er ingen tyngdekraft, og man skal holde vejret,” siger et barn.

Jeg kan være mig selv. Det føles, som om jeg ikke vejer noget.”

Om hvordan det føles at være i vand.

Mere end 10.000 børn bruger svømmeskolen ugentligt

Målet med videoen er at fortælle om DGI Svømmeskolen, som er et svømmeskolekoncept for børn, som ugentligt bliver brugt af mere end 10.000 børn rundt omkring i landets foreninger.

DGI Svømmeskolen er et koncept, hvor foreninger kan købe en totalløsning til at sammensætte svømmeundervisningen for børn i deres lokale forening.

Grunden til at børnene i videoen fortæller om, hvordan de har det, når de er i vand, er for at vise, at DGI Svømmeskolen handler om, at børn ikke blot skal mestre at være i vand, men også elske at være i vand, fortæller Ricki Clausen, som er projektleder i DGI Svømning.

Sådan fungerer Svømmeskolen?

  • Vælger en forening at købe Svømmeskolen, laver DGI-konsulenter en analyse af klubben. Ud fra analysen, besluttes det, hvad foreningen skal have hjælp til. 
  • For eksempel kan klubben have mange unge instruktører, som mangler fagligt overblik. Svømmeskolen hjælper så med at sammensætte en faglig linje.
  • Hvor indsatsen og hjælpen skal rettes mod, kommer helt an på, hvad udfordringen er i den lokale klub.
  • Alle børn i svømmeskolen får en svømmebog, hvor de selv og forældrene kan følge med i, hvor langt de er i deres udvikling.
  • Børnene får et mærke i bogen, hver gang de når en ny milepæl.

Svømmeskolen eksisterer på grund af børnene

Svømmebogen er omdrejningspunktet i undervisningen, som handler mere om bevægelse og bevidsthed i vand, fremfor hvor langt man kan svømme.

I bund og grund handler svømmeskolen om, at vi skal have børn til at elske vand."

Ricki Clausen, Projektleder, DGI Svømmeskolen

"Derfor eksisterer svømmeskolekonceptet, og derfor er det børn, der i videoen fortæller, hvorfor de elsker vand,” fortæller Ricki Clausen, som er projektleder i DGI Svømning og arbejder med svømmeskolen.

Siden de første gik i gang med at bruge svømmeskolen i sommeren 2014, har mere end 10.000 børn fået en svømmebog. Det tager cirka fire år at fylde en svømmebog ud med de 16 mærker, børnene kan få.