Video: Lær at mestre saltovendingen i crawl

Som en hjælp til bedre vendinger er her en række enkle øvelser, du med fordel kan øve i svømmehallen.

Hurtigere vendinger giver hurtigere svømning, og så ser det jo rasende sejt ud. Foto: Jeppe Bøje Nielsen

For mange svømmeres vedkommende hviler det største fokus formentlig på den sammensatte svømning, hvad enten banerne tilbagelægges i crawl, brystsvømning eller en helt tredje stilart. Der er imidlertid mange fordele ved også at investere noget af tiden i svømmehallen på at øve specifikke færdigheder, som eksempelvis afsæt fra kant, spring, dyk og vendingerne ved kanten.

Mange af færdighederne har direkte eller indirekte overførselsværdi til din sammensatte svømning, og jo bedre du eksempelvis mestrer kombinationen af vending og afsæt, desto bedre forudsætninger har du for udvikling af god sammensat svømning også.

Hurtigere vendinger giver hurtigere svømning, og så ser det jo rasende sejt ud, hvis du eksempelvis mestrer saltovendingen i crawl fremfor ind-tallerken-ud-vendingen.

Med simple øvelser og en smule træning kan du hurtigt optimere vendingerne ved kanten, og derved få endnu større udbytte af træningen. Som en hjælp til bedre (og sejere) crawl er her et par enkle øvelser til forbedring eller udvikling af netop crawlvendingen med salto.

1. Crawlben med aqua-orm + vending

En god øvelse for især begyndere, der stifter første bekendtskab med koldbøtten ved kanten, er saltovending med en aqua-orm. Fordelen herved er, at du undervejs i koldbøtten ”tvinger” armene tilbage, og dermed øver indledning til streamline i selve koldbøtten.

Målet er nemlig, at du undervejs i saltovendingen fører armene tilbage og indleder streamline. Føres armene tilbage undervejs, kan du nemlig lave selve afsættet netop i streamline allerede i momentet, hvor fødderne rammer kanten. Øvelsen fungerer godt som første step.

Hvad er streamline?

Streamline er når en svømmer placerer hænder over hænder, fingre over fingre og armene over hovedet, imens begge biceps låser tæt om ørene.

Streamline er altså en start-teknik, der medfører mindst muligt vandmodstand.

2. Crawlben med armene langs siden + vending

Har du øvet ovenstående øvelse, kan næste step være at øve crawlben mod kanten efterfulgt af saltovending. Undervejs i saltovendingen er det vigtigt at armene føres tilbage i streamline, men også at afsættet netop udføres i god, stram streamline.

Undervejs i saltovendingen søger hovedet/hagen ind mod kroppen, og benene – især knæene – søger ind mod hovedet. På den måde krummer kroppen sammen, og der går så lidt energi tabt i saltovendingen, som muligt.  En kompakt, sammenkrummet krop (som en bold eller kugle) ”ruller” hurtigere end en stor, usammenkrummet krop.

Ved afsæt i streamline er det afgørende, at det sker med mest mulig fremdrift og mindst mulig vandmodstand. Hænderne klappes vandret på hinanden, armene låser om hovedet, og det kraftfulde afsæt (under vandet) fra kanten, med begge ben, efterfølges af en stram, vandret og strømlinet kropslinje, hvor der spændes i coren omkring baller, mave og ryg.

3. Sammensat crawl + vending

Sidste step er nok, for de fleste, den mest komplicerede del. Du svømmer crawl mod væggen, og skal time det sidste armtag, så saltovendingen ikke sker hver for langt fra eller for tæt på kanten.

Selve saltovendingen er dog den samme, som beskrevet i ovenstående, men den ekstra fart fra sammensat crawl (modsat kun fra benspark ved de tidligere øvelser) kan give ekstra momentum ind i saltovendingen.

Jo mere energi, du kommer ind mod væggen med, desto mere energi vil du naturligvis have i både saltovendingen og i afsættet. Gå generelt efter at komme ind mod kanten med fart, rul godt sammen - og kom ud fra kanten med fart.

God fornøjelse!