3 nøglepunkter til succes for den nye tennisspiller

Den rutinerede tennistræner Hans Frantzen giver dig gode råd til effektiv, sjov og succesfuld træning for nybegyndere.

Du skal have succes til din første træning Foto: Bo Nymann

Har du som begynder haft lidt svært ved at forstå, hvad din træner gerne vil have dig til at gøre i en øvelse?

Så er det måske fordi, din træner ikke har haft de rigtige redskaber til at rådgive dig.

Hans Frantzen er uddannet folkeskolelærer og tennistræner med stort T. Han har skrevet bøger om tennistræning, trænet spillere på divisionsniveau, og for tiden er han teknisk rådgiver i Aarhus 1900 Tennis.

Han har en hel bestemt filosofi om, hvordan du som begynder skal trænes i tennis.

Du skal lære om de tre nøglepunkter i tennis, og så skal du have haft succes, hver gang du tager hjem fra træning.

”Trænere skal lære dig om de tre nøglepunkter i tennis – hvor holder du ketsjeren, hvordan holder du den, og hvornår skal du slå til bolden? Jeg bruger hverdagsbilleder, så begyndere kan overføre bevægelser og elementer fra hverdagen til at lette forståelsen af tennis,” siger Hans Frantzen.

Vinduesvisk dig til en bedre forhånd

Til begyndertennis hos Hans Frantzen bliver du bedt om at få ketsjeren ned i en 45-graders vinkel, inden du skal slå.

”Det er nemlig dernede fra, at vinduesviskeren starter,” siger han.

Det er ikke tennis i en synshal, der er tale om. Det er derimod konkrete billeder fra hverdagen, der skal gøre det lettere for dig som begynder at forstå, hvordan din forhånd bliver bedre.

Selv dig, som siger, at du intet kan, og er boldspasser, skal komme hjem med en oplevelse af, at der faktisk var noget, der var nemt.

Hans Frantzen, tennistræner

Hos Hans Frantzen får du også tegnet små prikker på dine knoer. De fungerer nemlig som lamper. Lamperne lyser i en bestemt retning alt efter, hvilket slag du skal føre ud i livet – altså hvilken vej du skal vende ketsjeren. 

Du skal have succes hver gang 

Det kan godt føles lidt tungt at være nybegynder en gang imellem. Slagene driller, og du rammer nettet mere end modstanderens banehalvdel. Men når krisen kradser, er det din træners opgave at give dig succes.

”Nogle begyndere fanger de tre nøglepunkter hurtigere end andre. Der skal træneren sætte dem sammen, der er hurtige, og sørge for, at de får nye udfordringer. Men en ny udfordring kan jo også være, at den, der fanger det hurtigt, spiller sammen med én, der ikke gør,” siger Hans Frantzen og skærer det ud i pap.

”Selv dig, som siger, at du intet kan, og er boldspasser, skal komme hjem med en oplevelse af, at der faktisk var noget, der var nemt. Det skal din træner sikre,” siger han.

Sådan er en god begyndertræning i tennis:

  • Der er glæde og en afslappet stemning, alle skal føle, de får en succes.
  • Der er præcise instruktioner fra træneren.
  • Der er opmærksomhed på alle de nye spillere fra træneren, og mindst én gang i løbet af træningen skal nybegynderen have individuel coaching.
  • Der skabes gode netværk på begynderholdet, så alle lærer hinanden at kende.
  • Der bliver brugt elementer og begreber fra hverdagen, så det er lettere for nybegyndere at huske. For eksempel ved at kalde rotationen med tennisketsjeren for vinduesviskeren.