Billeder fremmer motorikken

Skyd genvej til indlæring af tennisslagene med billeder af velkendte hverdagsbevægelser.

ATJUUUU! Du nyser og din arm ryger per refleks op foran mund og ansigt.

Alle kender atjuu-bevægelsen og kan kopiere den uden videre instruktion. Sværere er det at udføre en tilsvarende bevægelse, når tennistræneren giver følgende instruktion: ”Du skal føre forhåndsslaget helt igennem!”  

For hvad vil det egentlig sige at føre et slag igennem? Hvor skal armen føres hen?

De to bevægelser er så godt som ens, men der er et billede til forskel. Et billede af en i forvejen kendt bevægelse.

Billeder er et  fast element i familietennis

Karoline Gråskov, træner i tennisklubberne i Bagsværd og Hareskov-Værløse (HVT), bruger læssevis af den slags billeder, når hun træner børn og deres forældre i familietennis.

Karoline Gråskov (t.v)

  • og Astrid Lund Bøcker blev i november 2017 kåret som årets trænerteam i DGI
  • Karoline Gråskov er træner i familietennis i Hareskov-Værløse Tennisklub og om sommeren også i Bagsværd Tennisklub

Om atjuu-bevægelsen og billedbrug i det hele taget siger hun:

”Det er nemmere at forstå og også nemmere at huske bevægelserne, når du bruger billeder. Du skal selvfølgelig finde nogle bevægelser, som børnene kender.”

Succes med kendte bevægelser

Så når Karoline Gråskov sammen med sin trænermakker har familietennis i HVT søndag formiddag, forvandles tennisbolde til appelsiner, tomater, snebolde og andre eksotiske redskaber.

Løb, hop og slagbevægelser bliver transformeret til sigende bevægelser og indgår i historier om udflugter og rejser til fjerne destinationer.

”Du får en succesoplevelse, fordi du kender bevægelsen. Det giver dig en fornemmelse af at, det kører.”

Træningen er fantasirejser

Fra start til slut er træningsprogrammet en fantasi- og bevægelsesrejse med et bestemt tema.

”Det skaber en stemning og sætter gang i træningen, så der sker noget nyt,” siger Karoline Gråskov og husker:

”Tidligere kunne det godt være det samme hver gang.”

I dag har Karoline Gråskov et imponerende lager af temaer, som kan danne ramme om dagens træning. Den ene træning kan byde på en fiske-, skov- eller jungletur. Og den næste kan være en rejse til Italien, det vilde Vesten eller til månen.

”Træningen skal være sjov. Det er det, der får børnene til at blive ved,” siger Karoline Gråskov og understreger, at træningen skal indeholde elementer af leg og grundlæggende motorik.

Rekvisitter til familietennis

Skumbolde, balloner, kegler, boldrør, throw-down-lines, ”pandekager” m.m.

Tag med til Vinter OL

Som træner tænker du måske: ”Hvordan får jeg elementære tennisbevægelser transformeret til aktiviteter på en safaritur eller en bondegårdsferie? Jeg troede, at jeg skulle lære børnene tennis!”

Er du blank for idéer, så følg med HVT-familietennis til de olympiske vinterlege i Sydkorea.

”Vinter-OL var et oplagt tema i februar,” siger Karoline Gråskov om OL 2018 i Pyeongchang i Sydkorea. Turen til Sydkorea foregår med fly i løb rundt om tennisbanen i fuld fart og med armene strakt ud til siderne som flyets vinger. 

I PyeongChang i Sydkorea oplever HVT-familierne blandt andet:

  • at de er snowboardere på vej ned ad pisterne - i perfekt balance, med bøjede knæ og skulderen vendt i retning mod dalen (Et billede på, hvordan du vender kroppen i forhold til nettet, mens du holder balancen på dit snowboard, som er en såkaldt throw-down-line, et gult linjebånd. Godt nede i knæ, trilles en (sne)bold i retning mod nettet. Det træner slagbevægelsen.
  • en skiskydningskonkurrence med slalomløb mellem kegler frem til skydekonkurrencen, hvor OL-deltagerne slår forhåndsslag med skumbolde og rammer plet, når de vælter et boldrør. Det giver balance og boldfornemmelse.
  • en sneboldkamp, hvor to hold kaster skumbolde over nettet på tid. Det gælder om at kaste mange (sne)bolde som muligt over til modstanderne.  Kastene træner både slagbevægelse og øje-hånd-koordination.

Forskellige billeder – samme bevægelse

”Hvis turen går til Australien bliver snowboarderen måske i stedet til en surfer,” fortæller Karoline Gråskov, og med den rette mængde fantasi kan boldrør lynhurtigt blive til franske baguettes, når Frankrig er destinationen.

Hver gang tilpasses billederne historien. Opvarmningen, som er turen ned til toget, flyveturen til fjerne destinationer, og turen hjem til Danmark, er også en del af historien.