Se slaget, der vinder på alle underlag

Forskellige typer underlag favoriserer forskellige typer tennis, men eksperter i topspin vinder på alle underlag, mener tennisekspert.

Kunstgræsbaner, som her i Bisserup Tennisklub, er et underlag i vækst i Danmark.

Rafa, kongen af grus. Den titel kunne man med rimelighed tildele spanske Rafael Nadal.

I dag kan du ikke overleve på en stor serv. Du skal have andre kvaliteter

Hans Frantzen

Men Nadal, der er kendt for at slå med ekstremt meget topspin, har også vundet Grand Slam turneringer på hardcore underlag både i Australien og USA - og på græs, nemlig Wimbledon i 2008 og 2010.

”Det gør ham til en komplet spiller,” siger Hans Frantzen, tennistræner og forfatter til bogen ”Teknisk tilgang til moderne tennis.”

”I dag kan spillerne ændre på deres spillestil i forhold til underlaget,” siger Hans Frantzen med sigte til for 50 år siden, da en tennisspiller kunne vinde Wimbledon på serv og flugtspil.

”I dag kan du ikke overleve på en stor serv. Du skal have andre kvaliteter,” siger Hans Frantzen i sin vurdering af tennis på de klassiske udendørs underlag græs, grus og hardcourt.

Grus giver mere spin

På grusunderlaget har Nadal særlig fordel af sin evne til at sætte spin i bolden. Underlaget griber fat i bolden og giver den et højere opspring end på mere glatte overflader som græs eller linoleum, som man ofte spiller på indendørs.

”På grus bliver spillet langsommere. Det giver dig mere tid til at arbejde med bolden – og er en fordel for tekniske spillere,” siger Hans Frantzen.

Men det giver også længere dueller og derfor er grusspillet mere konditionskrævende.

”Og på grus kan du glide,” siger Frantzen og tilføjer:

”En spiller som Djokovic kan glide på alting. Glidet giver ro i slagøjeblikket.”

Netop rytmen quick, slow, quick, altså hurtigt hen til bolden, ro til slaget og hurtig afvikling, giver et bedre og mere præcist slag.

Hardcourt giver mere forudsigeligt spil

På grus kan bolden få de mærkeligste opspring. Det sker derimod sjældent på hardcourt baner, som er en blanding cement og asfalt.

”Det gør spillet forudsigeligt og giver mere regelmæssige dueller,” siger Hans Frantzen.

Amerikanske André Agassi havde med sin hurtighed og mange slag fra baglinjen, ifølge Hans Frantzen, en spillestil, der passede fint til hardcourt underlaget.

”Hardcourt er hurtigere end grus, men også meget belastende for ben og ryg.”

Det hårde underlag har en anden hage, nemlig at det passer dårligt til det danske vejr.

”Grus passer bedre til vore vores vejr. Vi kan godt spille, selv om det regner lidt. Det kan man ikke på hardcourt, som bliver glat, når det er fugtigt,” siger Hans Frantzen.

Det store flertal af baner i Europa og Sydamerika er grusbaner.

Græs - hurtigt og glat = korte dueller

Græs er grundlæggende glat og besværligt. Det kræver pasning, pleje og bliver hurtigt slidt. Måske derfor har danske lawntennisklubber for længst udskiftet græsbanerne med andre underlag. Og der findes kun få internationale turneringer på græs.

”Der er turneringer i Halle og Stuttgart. De fungerer som opvarmning til Wimbledon, der regnes som en af de fornemste,” siger Hans Frantzen.

Spillet på græs er hurtigt. Det giver korte dueller. Men ifølge Hans Frantzen viste svenske Bjørn Borg i 1970’erne og start-80’erne, at det lod sig gøre både at spille med topspin, gøre græsspillet til mere end serv, retur og flugtning - og vinde kampe. Fem Wimbledon-mesterskaber vandt Bjørn Borg fra 1976-80.

Kunstgræs udvider sæsonen

Endelig er der også kunstgræs. Underlaget, der kom frem for 25 år siden, forlænger den korte udendørs sæson.

”Du kan komme tidligere i gang om foråret og spille længere om efteråret. Men det er ikke officielle turneringer på kunstgræs,” siger Hans Frantzen.