Grundmotorik er fundamentet for gode tennisslag

Indlæringen af tennisslagene bliver langt bedre, når bevægelsesbasis er i orden.

Måske har du også oplevet denne situation: Du står som tennistræner for en flok spilopper i alderen 6-9 år på banen. De elsker at drøne rundt, men er ”absolut beginners,” når det gælder tennis, og motorisk mangler de en masse. På sidelinjen sidder håbefulde forældre. Dem vender vi tilbage til sidst i artiklen. Problemet med de energiske spilopper er, at klassiske tennisøvelser bliver for svære for dem. 

Bevægelsesproblemet

Sådan cirka oplevede Bo Mortensen situationen, da han vendte tilbage som træner til barndomsklubben B.93 efter en tid som træner i andre klubber. Han oplevede børn med et bevægelsesproblem:

”Børn kommer tidligere nu, end da jeg var dreng. I dag starter mange som 6-årige. Da jeg var dreng, startede du måske som 10-årig. I den alder har du haft mulighed for at få dig flere bevægelseserfaringer,” siger Bo Mortensen.

Hans oplevelse var, at børnene ikke kunne så meget som tidligere. Nogle, for eksempel fodboldbørn, var motorisk mere veludviklede. Men andre manglede simpelthen grundmotoriske færdigheder.

”Vi var nødt til at udvikle fundamentet, det vil sige andre ting end tennisbevægelserne,” siger Bo Mortensen.

Fundamentet skal styrkes

Med ordet ”fundament” sigter Bo Mortensen til grundlæggende motoriske færdigheder som at kunne kaste, gribe, hinke, hoppe og holde balancen. 

"Når du ikke har et fundament, har du svært ved at bygge nye bevægelser ovenpå," siger Bo Mortensen.

Derfor opfandt han Tennis Movement Culture, vel vidende at det var en dårlig betegnelse, for det var jo netop ikke tennis, børnene skulle lære. Men grundlæggende motoriske færdigheder – altså bevægelseskultur eller jævnfør konceptet ”movement culture”. På facebook fik hans side om Tennis Movement Culture i løbet af tre måneder 3.500 følgere, blandt dem en masse udenlandske trænere. Det gav Bo Mortensen en følelse af, at han var på sporet af det rigtige.

Tennis Movement Culture er inspireret af Bo Mortensens egne erfaringer fra triatlon, og sammen med Hooman Samimi, som også er træner i B.93, har han udviklet 100 øvelser, der styrker børnenes grundmotorik.

 Kaste- og gribeøvelser med mere

”Idéerne er udviklet på ren mavefornemmelse, og der er ingen grænser for, hvad du kan tage ind. For mig ville selv skak kunne bruges,” fortæller Bo Mortensen.

Et kig rundt i tennishallen, hvor B 93 har hjemmebane, beviser da også at Bo Mortensen har mange ideer i spil. Børnene dribler og spiller med balloner, bløde bolde og store terapibolde. De kaster skum-raketter fra ring til ring og gennemfører løbeøvelser med udfordringer i stiger og de lærer at kontrollere små bevægelser ved at spille mini-mintennis på meget små baner.

”Resultatet er mere atletiske børn. De kan bedre tage stilling til nye opgaver, og de er vant til at blive udfordret.”

Forældre forventer noget andet

På balkonen sidder som nævnt de håbefulde forældre, der har forventning om, at nu skal deres barn lære det herlige spil. De forældre, der venter at se øvelser, der ligner det færdige spil bliver skuffede.

”Den største udfordring er forældrene. De har typisk meget fokus på, at deres børn skal lære at spille tennis,” siger Bo Mortensen med den tilføjelse, at det ikke ligger lige for for dem, at kaste-gribeøvelser med skumraketter kan give værdi på tennisbanen for deres børn.

”Hvis forældrene ikke kan acceptere træningsformen, så må de finde en anden klub,” slår Bo Mortensen fast.

Tennis Movement Culture er et element blandt mange ting, som Bo Mortensen og de andre B.93 trænere har sat i værk. Siden han kom tilbage til en skrantende ungdomsafdeling i storbyklubben, er afdelingen vokset fra 240 til 400 medlemmer. Det beskriver Bo Mortensen ikke uden grund sådan:

”Det er blevet en kæmpe succes.”