Hop med på padelvognen - ellers snupper andre gevinsten

Padel bringer økonomi, synergi og liv i klubben. Grib muligheden, opfordrer formand for klub, som er gået fra 85 til i620 medlemmer.

"Giver eller tager padel medlemmer fra tennis? Det skal vise sig, men måske er det ikke så vigtigt," siger formand Heino Østergaard. Foto: Roar Paaske

2018: Fra huset i Øster Bording kunne Anette Sander Hindsgavl (billedet øverst, red) se, hvordan byggeriet af en ny tennishal skred frem sten for sten. De havde i familien talt om, at man næsten ikke kunne bo så tæt på idrætsfaciliteter uden i det mindste at prøve det af.

Derfor startede Anette til tennis sammen med den ældste søn.

Snart fulgte mand og yngste søn efter, og fra tennisbanen og huset kunne familien se, hvordan det ene byggeri blev afløst af et andet byggeprojekt. ØBG Tennis skulle nu have en indendørs padelhal.

På tennisbanen lod to tidligere knæoperationer, og en følelse af, at hun nok aldrig ville blive rigtig god, sig mærke for Anette.

Var padel ketsjersportens svar på den amerikanske Zinfandel?

Da Anette trådte an på padelbanen, faldt gamle skader, følelsen i kroppen og spilleglæden på plads, og én ting stod klart for den nu 41-årige matematiklærer:

”Det her er lige mig.”

Den nye Zinfandel

Da kalenderen viste 2018, var der 32 padelbaner i det ganske land. Dansk Padel Forbund var blevet stiftet året inden, og i Dansk Tennis Forbund begyndte de så småt at tale om, hvad man skulle gøre med det der padeltennis, som danskerne mest kendte fra ferier på vulkanøen Lanzarote.

Padelvulkanen var dog også begyndt at ulme herhjemme.

Spørgsmålet var blot, om padel var ligesom den hvidvin, som havde smagt så fortryllende i Lanzarotes aftenlune, men som hjemme i parcelhuset pludselig var lidt besk. Eller var padel ketsjersportens svar på den amerikanske Zinfandel?

Formand i ØBG Tennis Heino Østergaard og bestyrelsen troede på det sidste. At padel kunne understøtte visionen om at få børn og unge væk fra iPad’en, og give dem et alternativ i idrætsforeningen, hvor de har lyst til at være og hænge ud.

Ligesom i gamle dage, hvor vi ikke havde alle mulige andre alternativer. En vision, som var godt i tråd med stigende medlemstal, som tre år i træk placerede ØBG Tennis på listen over årets højdespringere.

Fik fingrene i synergien

Bevædnet uden andre indicier end ”padel kan noget,” viste det sig svært at låne penge. Det lod sig kun gøre, fordi to private aktører i ØBG hæftede for lånet. Det var en satsning. Ingen i ØBG havde prøvet at spille padel. Men der var nogle synergier i den let tilgængelige sport, som de gerne ville have fingre i.

Heino Østergaard og den visionære bestyrelse satsede rigtigt. De gik all in og satsede hele butikken, da de to første baner skulle bygges. Derimod var det et risikofrit bet, da byggeriet af de næste to baner blev sat i gang i 2021. Da var padel allerede på himmelflugt.

Gang i spillet i 2022

2022: Der er fuld plade på alle 4 baner i ØBG Tennis’ indendørs padelhal.

Sådan en tirsdag eftermiddag træner først juniorgruppen for 6-10-årige. Et dusin teenagere overtager banerne fra 16-17, inden otte voksne kvinder i alle aldre møder op til kvindeholdets træning fra kl. 18. Den sidste ledige bane skifter brugere hver time til almindelig banebooking.

Vi foreninger skal omfavne padel, for ellers glider muligheden over til kommercielle aktører, og det er ærgerligt, for vi har brug for begge dele

Heino Østergaard, formand

Smæk, når padelbolden rammer vægge og bat lyder sammen med Anette Sander Hindsgavls dessiner. Hun har sin gang i hallen de fleste af ugens dage.

”Padel er blevet en familieting. Mine sønner er her også,” fortæller hun.

Siden 2018 har hun taget alle tre trin i den nye træneruddannelse, og hun er træner for de tre førnævnte hold, som er igennem denne tirsdag. Hun startede kvindeholdet, fordi hun gerne ville have flere kvinder til at spille padel.

Det hjælper. Kvinderne er lidt mere forsigtige end mændene.

Artiklen fortsætter under billedet.

"Min mand tager ud og spiller padel med én, han lige har mødt i Fakta. Vi kvinder skal nogle gange hjælpes lidt på vej." - Jane Albrechtsen, kvindepadelholdet"Min mand tager ud og spiller padel med én, han lige har mødt i Fakta. Vi kvinder skal nogle gange hjælpes lidt på vej." - Jane Albrechtsen, kvindepadelholdetFoto: Roar Paaske

Forskellighed en udfordring

65 børn og unge spiller padel i ØBG. For et par år siden var der fem. En lige så eksplosiv udvikling som antallet af padelbaner på landsplan.

I den forgangne sæson har børnene været inddelt efter alder og ikke niveau. Efter sommerferien bliver det anderledes. Sporten udvikler sig hele tiden.

”Næste år forsøger vi at dele holdene op efter Fun og Pro-principperne. Går det ud på at have det sjovt eller arbejde med teknik,” fortæller Anette Sander Hindsgavl, som har gjort flittigt brug af sine kompetencer som lærer for at rumme spillernes forskellighed.

Det har været en udfordring, fortæller hun.

”Nogle gange står jeg med et hold, hvor nogle kommer, fordi de gerne vil være sammen med kammeraterne og have det sjovt. Nogle kommer, fordi de gerne vil være gode. Næste sæson prøver vi at dele dem op, så vi ikke står med en flok, der kommer for noget vidt forskelligt.”

Giver eller tager padel medlemmer fra tennis

Hvad med synergien i ØBG? Kaster det medlemmer af sig til tennisafdelingen?

”Det skal vise sig. Det kan godt være, at vi ser en overgang til tennis. Jeg tror nu nærmere, at det går den anden vej, og flere tennisspillere begynder til padel. Men måske er det ikke så vigtigt,” siger Heino Østergaard.

”Grundtanken var at give børn og unge et alternativ. Det er vi lykkedes med. Vi er gået fra 85 til 620 medlemmer. Om det så er i X eller Y, er ikke så vigtigt. Det, der er vigtigt, er, at der er spil, flow og mennesker i klubben. Padel bringer økonomi, synergi og masser af mennesker med sig. Det giver mulighed for at investere i bedre trænere og forhold,” siger formanden.

Padel er kommet for at blive

”Padel er en fed sport, der er kommet for at blive. Det skal vi omfavne, for ellers misser foreningerne muligheder, som glider over til de kommercielle aktører, og det er ærgerligt, for vi har brug for begge dele.”

ØBG er en tennis- og padelklub, hvor padel lige nu tjener mere og koster mindre at drive end tennis. Ligesom Lalandia var med til at finansiere FC Københavns fodboldforretning. Men hvor skal balancen så være, når der skal investeres?

”Jeg er ikke sikker på, at vi har fundet den rette balance endnu. Det udvikler sig hele tiden, så vi skal hele tiden genbesøge, hvordan vi fordeler ressourcerne. Men lad være med at vente på, at nogen finder modellen. Hop med på vognen. Vi kører samtidig med, at vi lægger asfalten," slutter Heino Østergaard.