Hvilken ketsjer skal jeg vælge?

Greb, skaft, ketsjerhoved, vægt og opstrengning. Mange ting indgår i overvejelsen om et ketsjerkøb. Få gode råd til købet af Jesper Maigaard:

Ketsjergrebet passer, når din pegefinger kan placeres mellem fingerspidser og håndrod.

”Køb din ketsjer i en specialbutik, hvor ekspedienterne kan guide dig til det rigtige køb,” lyder en god og vigtig anbefaling fra Jesper Maigaard.

Han har 35 års spiller- og 30 års trænererfaring fra flere klubber – og fra undervisning i DGI og DTF. Netop i år er Jesper Maigaard kommet med i ketsjerfirmaet Wilsons Advisory Staff, som er et verdensomspændende netværk med flere end 2000 toptrænere.

Her i artiklen giver Jesper Maigaard yderligere fem enkle råd om ketsjervalg:

#1 Ketsjerhoved og ramme

”Begynderketsjeren har et stort hoved – 100-110 square inches - og en bred ramme,” lyder Jesper Maigaards første råd.

Den brede ramme giver stabilitet i ketsjeren, og et stort ketsjerhoved giver en stor ”sweet spot,”  som er det område, hvor du rammer bolden med størst effekt.

Modvirker tennisalbue

En membran mellem ketsjerens skaft og hoved og kuglelejer i rammen beskytter din arm mod slagets vibrationer. 

#2 Greb

Grebets størrelse passer til dig, når der er plads til den anden hånds pegefinger imellem fingerspidser og håndrod, når du griber om ketsjeren.

”Hvis grebet er for stort, kan der være risiko for at udvikle en tennisalbue, og er grebet for lille, kan du ikke holde ordentligt fast på ketsjeren,” siger Jesper Maigaard og uddyber:

”Voksne kvinder skal have størrelse 1 og mænd typisk størrelse 2-3.”

#3 Vægt og balance

Ketsjerens vægtbalance har også betydning. Jo mere hovedtung, des mere fart. Jo mere ligevægt, des mere kontrol. Det tjekker du ved at veje ketsjeren på en finger i forgreningen i skaftet.

Jesper Maigaards anbefaling til motionsspillere og begyndere lyder:

”Ketsjeren må gerne være lidt hovedtung, bare dens total vægt ligger mellem 250-280 gram. Dette giver spillerne mere slagkraft.”
Er man let øvet anbefales en ketsjer omkring 280-310 gram.

#4 Strenge

Jesper Maigaard anbefaler, at du skifter strenge hvert år ved sæsonstart, og siger i øvrigt:

”Med strenge forholder det sig sådan, at du kan få komfort og mindre holdbarhed eller holdbarhed, men mindre komfort og slagkraft. Polyesterstrenge er gode til de bedre turneringsspillere, hvor motionsspilere og begyndere helst skal spille med multifilament strenge.”

Multifilamentstrengen kan for eksempel være Sensation, som giver super komfort og slagkraft, hvorimod en polyester streng som Revolve give mere kontrol og er mere holdbar.

”Nye strenge bliver siddende,” siger Jesper Maigaard, og viser på sin ketsjer, hvordan slidte strenge kan glide fra hinanden.

En hård opstrengning betyder, at slaget får mindre fart - og kan give en tennisalbue. En blød opstrengning giver strengene større trampolineffekt. Til gengæld er det sværere at styre slaget.

Det er strengens elasticitet, der giver topspin, og en blød streng giver mere topspin end en streng, der er slidt ru.

Gode tennissko

  • Er stive sko med en fast hælkappe.
  • Har forstærkning i tåspidsen, så den ikke bliver slidt for hurtigt, når du drejer foden hen over tåspidsen i slagrotationen.
  • Har en sål med sildebensmønster som betyder, at du både kan sætte fra og glide på underlaget.

#5 Modvirker tennisalbue

Spillere, der har hang til tennisalbue, kan få et nyt tennisliv med en ketsjer, hvor vibrationerne bliver i ketsjerhovedet. Ketsjeren har en gummimembran imellem skaft og hoved og kuglelejer i rammen.

”En BLX5 er nem at spille med og god både for begyndere og rutinerede spillere. Den har været på markedet i 4-5 år,” siger Jesper Maigaard.

Læs mere om tennisalbuen i artiklen "Av min arm."

Skift hvert 3. år

En god ketsjer koster 500-700 kroner, og det er helt unødvendigt at investere i en ny hvert år.

"De seneste to år, er der sket en kolossal udvikling af ketsjere og materiale som berettiger hyppigere skift end tidligere," siger Jesper Maigaard og råder til et ketsjerskift hvert 3. år. 

”Hvis du spiller 1-2 gange om ugen, og har fundet dit niveau for de næste mange år, behøver du kun skifte ketsjer hvert 6. år.  Det skal du fordi ketsjerens fibre bliver slået i stykker,” siger Jesper Maigaard og understreger sit indledende råd om fordelen ved at  handle i en specialbutik:

”Prøv eventuelt forskellige ketsjere og få nogle til at se på, hvordan du spiller!”