Kvalitetstid for børn og forældre

Børnefamilier får gode timer sammen i KidzTEN, som byder på motion for hele familien.

Børn og forældre i Farum Tennisklub i gang med KidzTEN Foto: Jens Astrup

Hvis du er far eller mor til børn i alderen 3-9 år og sætter pris på at være aktiv sammen med dem, skal du overtale din tennisklub til at give sig i kast med KidzTEN, en ny og meget familievenlig form for motion for børnefamilier.

Titlen KidzTEN kan lyde misvisende, når aktiviteten er for hele familien, men Martin Olsson, der har udviklet aktiviteterne sammen med Johannes Klentz Jørgensen som led i deres speciale på idrætsstudiet, forklarer:

"Titlen KidzTEN er valgt, fordi aktiviteterne sætter børnene i centrum og tager afsæt i deres fysiske og motoriske udvikling."

Familiens travle ugeskema

Småbørnsforældre har typisk et tætpakket ugeskema. Derfor slår KidzTEN flere fluer med et smæk med kombinationen af motion og samvær.

"KidzTEN imødekommer flere behov. Det er noget man gør sammen. Aktiviteterne giver fælles oplevelser, som man kan snakke om, når man kommer hjem," siger Martin Olsson.

Ugens motion

Han har fået mange positive tilkendegivelser fra forældre i de nordsjællandske tennisklubber, som har testet konceptet.

Aktiviteterne skal være socialt orienteret. Det er derfor forældrene vælger foreningen

Martin Olsson

"Nogle glæder sig over at få tid til at fokusere på et af deres børn. For andre byder træningstimen på ugens eneste chance for motion. Det er praktisk, for når man nu alligevel er afsted, kan man ligeså godt være aktiv."

Forældre i aktion

KidzTEN bryder med traditionel tenniskultur, fordi det er usædvanligt at invitere forældre ind på banen. Men set med foreningsøjne er KidzTEN en gevinst:

»Der kan være fordomme omkring forældre, som klubberne skal overvinde. Men det giver ikke mening at kaste forældrene væk. Når voksne er med i træningen, får de forståelse for foreningskulturen,« siget han.

Med KidzTEN vil Martin Olsson også gerne aflive en anden fordom: »Stor viden om tennis er ikke nødvendig. Den fordom skal vi også til livs.«

Leg og grundmotorik

Gode oplevelser, anerkendelse og følelsen af udvikling er nøgleord i KidzTEN. Derfor starter man selvfølgelig ikke med slagteknik, men med lege og grundmotorik, der gradvist nærmer sig slagbevægelser. Træningen er bygget op i tre trin for med afsæt i børnenes alder:

  • Trin 1: 3-5 år
  • Trin 2: 5-7 år
  • Trin 3: 7-9 år

Aktiviteterne tager afsæt i den motoriske trappestige, som starter med udvikling af grundlæggende færdigheder som at løbe, hoppe, trille og kaste. Senere vægtes krydsbevægelser som i gadedrengeløb, englehop og slag.

Tennisopvisning

Hver fjerde træningsgang er der opvisning – ligesom i gymnastik

"Det gør vi ikke for at lære børnene performancekultur, men for at have fokus på at blive bedre. Det gode er, at man har en plan for, hvad der skal nås. Forældrene er opmærksomme på, hvorfor trænerne gør, som de gør," siger Martin Olsson.

Johannes Klentz Jørgensen, der har udviklet KidzTEN sammen med Martin Olsson, supplerer med konkrete eksempler:

"Til opvisningen kan udfordringen være 'hvem kan vise en sjov stigeøvelse og hvem kan lave det flotteste sving, eller hvem klarer forhindringsbanen i god stil?'"

Fra hjælpetræner til spiller

På trin 1 starter voksne og børn sammen. På trin 3 træner de samtidig.

KidzTEN

- er udviklet af Martin Olsson, Johannes Klentz Jørgensen og trænere i tennisklubberne i Farum, Hørsholm-Rungsted og B. 93

"Og på trin 2 vænnes børn og forældre til at træne sammen med andre. Det er usædvanligt og kan være en overvindelse," siger Marting Olsson.

"På trin 3 anbefaler vi, at forældrene er med. Men man kan selvfølgelig selv bestemme," siger han.

"I starten har forældrene rollen som hjælpetræner. Den går man gradvist væk fra for på trin 3 at spille på lige fod med andre børn og forældre," siger Johannes Klentz Jørgensen.  

Forældre netværker

Efterhånden finder forældrene ud af, at de får motion, lærer tennis og udbygger deres netværk.

"Aktiviteterne skal være socialt orienteret. Det er derfor forældrene vælger foreningen," siger Martin Olsson.

Undervejs bliver de rollemodeller, hjælpetrænere og frivillige. Trænerne har også flere roller.

"Deres opgaver bliver bredere. De skal være organisatorer, få det sociale til at fungere, være et forbillede for børnene og  sparre med forældrene," siger Martin Olsson.

Fordelen for trænerne er, at de har mange hjælpere på banen og mulighed for at udbygge både deres og foreningens netværk.