Lille forening viser vejen for foreningsdrevet padel
Et skridsikkert driftsbudget og frivilligt knofedt for millioner sikrede kommunal støtte til indendørs padel i Mørkøv IF. Nu flokkes medlemmerne om banerne, og ventelisten er lang.
Der er kort fra tanke til handling i Mørkøv i Vestsjælland.
Mens andre famler efter en plan og økonomi, der kan få dem med på padelbølgen med indendørsbaner, var Mørkøvs idrætsforening og den selvejende hal, Mørkøvhallen, hurtige og driftige til at lave et budget og indsamle fondsmidler, der først sikrede idrætsforeningen to udendørsbaner og senest tre baner indendørs. Og resultatet af deres arbejde kan aflæses direkte i medlemstallet.
I 2020, året inden de to udendørs padelbaner blev indviet, var foreningens samlede medlemstal 478. Ved udgangen af 2022, det første fulde år med udendørs padel, var tallet vokset til 640. Og tallet for 2023 – hvor de tre indendørs baner er blevet opført – bliver formentlig endnu højere. For padel er blevet vildt populært, og medlemmerne kommer kørende langvejs fra, fortæller Lars Mortensen, der har været padelansvarlig i Mørkøv IF frem til udgangen af 2023.
”Vi er vokset fra 0 til 225 medlemmer på de 2,5 år, hvor vi har haft vores padelbaner. Efter vi har fået vores indendørsbaner, kommer folk også kørende fra Holbæk og Kalundborg. Unge som gamle, mænd som kvinder, spiller. Det er helt vildt så stort, det er blevet. Og vi har været heldige – og dygtige – til at komme med på bølgen,” siger han.
Mørkøv IF's padelbaner er blevet samlingspunkt for hele byen, store og små, unge som gamle. Padeleventyret har i den grad genoplivet klubbens tennis/padel-afdeling. Foto: Bo Nymann.
Selvgjort er velgjort
For Mørkøv IF og Mørkøv Hallen startede rejsen i 2020, hvor hallens daglige leder, Peter Mørk, fik 200.000 kroner af Holbæk Kommune til at etablere udendørs padelbaner. Resten af midlerne til to baner – i alt 1,5 millioner kroner – måtte hallen og foreningen selv skaffe.
Peter Mørk var – og er – ivrig padelspiller, men måtte køre udenbys for at kunne spille. Så da muligheden opstod, var han hurtig til at overbevise hallens formand, Casper Larsen, og foreningens formand for ketsjersport, Paw Mortensen, om planerne. Sammen med Lars Mortensen har de fire udgjort en arbejdsgruppe, der har sikret alt fra byggetilladelser, lån og fondsbevillinger.
Medlemstal: Mørkøv IF
2019: 494
2020: 478
2021: 647
2022: 640
Til udendørsbanerne skaffede de fondsbevillinger for næsten 400.000 kroner. Men selv med kommunens bevilling var der stadig et stykke vej til de halvanden millioner. Derfor trak arbejdsgruppen på foreningens netværk, som har været altafgørende for opførelsen af padelbanerne.
”Fordelen ved at bo i et lille lokalsamfund er, at folk er vilde med at komme og hjælpe, når de bliver bedt om det. Men man skal turde række ud efter hjælp og sige ’det bliver ikke til noget uden jer’. Og det har vi gjort i stor stil,” siger ketsjerformand Paw Mortensen.
Lokale ildsjæle hjalp med at stille maskiner og mandskab til rådighed, så gravearbejdet kunne klares med frivillig hjælp. Det betød, at en halv million kroner af anlægsarbejdet på udendørsbanerne kunne skæres væk.
”Alt, hvad vi kunne og måtte lave selv, har vi gjort selv. Vi har været så heldige, at en god ven af foreningen i kraft af sit arbejde havde adgang til store entreprenørmaskiner, og han kunne også skaffe mandskab til at køre dem. Uden ham havde det aldrig kunnet lade sig gøre at opføre hverken udendørsbanerne eller senere indendørsbanerne,” siger Lars Mortensen.
Halleder Peter Mørk (t.v.) og Lars Mortensen, der frem til årsskiftet '23-'24 var foreningens padel-ansvarlige. Foto: Bo Nymann.
Succes gav mod på mere
I marts 2021 stod den første udendørs padelbane klar, og i juli kunne foreningen indvie den anden. Allerede da havde de 200 nye medlemmer, der alle sammen ville spille padel. Og det gav hurtigt mod på mere.
”Vi kunne mærke, at der var potentiale til mere, for når der var blæsevejr eller frost og sne, kørte medlemmer til andre byer for at spille indendørs. Så vi drømte ret hurtigt om at få vores egne indendørsbaner,” siger Paw Mortensen.
Hallens daglige leder, Peter Mørk, gik i gang igen og lavede en ansøgning til Salling Fondene, der gav tilsagn om 250.000 kroner. Men bevillingen udløb med udgangen af 2022, og derfor skulle arbejdsgruppen arbejde hurtigt.
De lokale ildsjæle bakkede igen op og ville hjælpe med gravearbejdet til selve padelhallen – et entreprenørarbejde, som ellers ville have kostet en million kroner. Mørkøv IF fandt selv 150.000 kroner i klubkassen, og sammen med sponsorater fra lokale virksomheder og medlemskontingenter solgt på forhånd skrabede foreningen i alt en halv million sammen ud over et lån på 2,1 millioner. Men foreningen og hallen havde brug for et kommunalt tilskud.
Prikkede til politikere
”Vi søgte kommunen om 3,4 millioner i vores projektudkast ud af et samlet budget på 7,5 millioner kroner. I ansøgningen skrev vi, at vi selv ville sørge for driften i samarbejde med hallen – altså uden lokaletilskud. Og det, tror jeg, var afgørende for kommunen. På den måde blev det en éngangsudgift for dem,” siger Lars Mortensen.
Vejen til bevillingen var ikke uden bump. Flere gange blev ansøgningen til kommunen rykket fra ét udvalgsmøde til et andet. Når man er en mindre forening, godt 15 kilometer sydvest for kommunens hovedby Holbæk, må man arbejde lidt hårdere og larme lidt for at gøre opmærksom på sig selv. Og det er netop, hvad foreningen og hallen gjorde hos lokale politikere.
”Vi havde blandt andet kultur- og fritidsudvalgsformanden med til åbningen af udendørsbanerne. Allerede dengang sagde vi, at vi havde flere jern i ilden, og når man beviser, at man lokalt kan skaffe midlerne og selv sætter hånden på kogepladen, tror jeg det giver mere mave-ro hos både forvaltning og politikere, når de skal afveje projektansøgninger mod hinanden,” siger Paw Henriksen.
Kommunen godkendte projektet og gav Mørkøv Hallen tilsagn om 3,2 millioner kroner. Senere kom ekstra 150.000 kroner som inflationshjælp, og så var indendørsbanerne sikret.
Udendørsbanerne i forgrunden og hallen med de tre indendørs padelbaner i baggrunden. Hallen og foreningen har opført padelbanerne på godt to år fra foråret 2021 til sommeren 2023. Foto: Bo Nymann.
Fra afventen til venteliste
Første spadestik til indendørsbanerne blev taget 27. december 2022, og inden nytår var alt gravearbejde til hallens fundament udført. Forinden var foreningen begyndt at sælge indendørs-medlemskaber. I starten gik det sløvt.
”Folk var nok lidt skeptiske over, hvorvidt projektet blev til noget. Det var som om, folk skulle se hallen tage form, inden de troede på det,” siger Lars Mortensen.
Foreningen solgte ellers indendørs-årsmedlemskaber for 1.800 kroner. Det er mindre end mange inkarnerede padelspillere bruger om måneden på at spille indendørs.
Først solgte de medlemskaber til lokale. Siden åbnede de for medlemskaber ude fra. I dag er der 225 indendørsspillere i klubben.
Der er ikke plads til flere, uden det går ud over medlemmernes muligheder for at spille regelmæssigt, forklarer Lars Mortensen.
”Det er en afvejning af, at vi gerne vil give så mange som muligt plads til at spille så meget som muligt. Det niveau har vi ramt med det nuværende medlemstal. Hvis aktiviteten hos de nuværende medlemmer falder om et år eller to, kan vi lukke flere ind,” siger Paw Henriksen.
I dag har foreningen 60 på venteliste.
”Vores padelbaner blevet et samlingspunkt i foreningen og lokalområdet. Uanset om du spiller fodbold, bordtennis eller badminton hos os, spiller håndbold eller går til gymnastik i vores naboforeninger, så spiller næsten alle padel. Rigtig mange har stor fornøjelse af banerne,” siger Paw Mortensen.