Slagelse åbner dørene for naboklubber: Vil gøre tennis til en helårssport

Vision i Vestsjælland: Klubber deles om indendørs baner, så tennis bliver nemt og fleksibelt at dyrke hele året uanset hvilken klub, du er medlem af.

Arkivfoto. Foto: Bent Nielsen

Tennis har vist sig som en corona-venlig idræt, som i modsætning til mange andre idrætsaktiviteter er mulig at dyrke uden den store smitterisiko. En interesse, som klubber over hele landet har mærket. 

Slagelse Tennisklub har under Corona-pandemien kunnet afvikle flere fuldt besatte introforløb for nye medlemmer uden at det har krævet særlig markedsføring.

Det helt store spørgsmål er, og det gælder ikke kun under Corona, hvordan man holder gang i interessen, når tennissæsonen rammer vinterhalvåret?

For eksempel:

❕ Hvordan fastholder man nye medlemmer efter vinterhalvåret, hvis man ikke råder over indendørs tennisbaner❔
❕ Og er et introforløb over sommeren i det hele taget nok til at integrere nye i klubben❔

I Slagelse tænkte de, at de nok ikke var den eneste tennisklub, der stillede sig selv de spørgsmål. Derfor besluttede de at invitere de omkringliggende klubber til et netværksmøde.

Oplægget var: Kan vi hjælpe hinanden klubberne imellem med at fastholde de nye spillere, vi hver især har fået, for eksempel ved at dele indendørs baner i vinterhalvåret og gøre tennis til en helårssport for alle i Vestsjælland?

Bruge hinandens faciliteter

Slagelse råder således over et stort indendørs tennisanlæg, som ikke er fuldt belagt. Omegnsklubberne råder derimod ikke over indendørs baner. Så hvorfor ikke deles?

Tennisanlægget i Slagelse

Tennisanlægget i Slagelse blev bygget for 30 år siden, hvor tennis havde sin nationale storhedstid.

En selvejende institution ejer tennisanlægget i Slagelse.

De råder over:

  • 4 indendørs baner
  • 9 udendørs grusbaner
  • 1 kunststofgræsbane
  • 4 U10 baner
  • 12 m professionel slå mur

Vis mere Vis mindre

”Vi har et superanlæg med fire indendørs baner, omklædning, café og sengepladser til overnatning. Vi har anlægget og kapaciteten, så vi prøver, om vi kan få nogle af de nye fra andre klubber til Slagelse og spille om vinteren,” fortæller Bjarne Larsen, næstformand i Slagelse Tennisklub.

”Vi vil synliggøre tennissporten, som noget der er fleksibelt, nemt og ikke økonomisk umuligt,” siger Bjarne Larsen.

Vi vil synliggøre tennissporten, som noget der er fleksibelt, nemt og ikke økonomisk umuligt

Bjarne Larsen, næstformand, Slagelse Tennisklub

Konkret vil det betyde, at spillerne skal være medlemmer i to klubber: I Slagelse om vinteren og i deres hjemby om sommeren, fortæller Bjarne Larsen.

En løsning som alligevel i mange tilfælde foregår mange steder i landet. Det handler ganske simpelt om at formalisere og systematisere muligheden for medlemmerne, og måske i særdeleshed nye spillere, som endnu ikke er selvkørende nok til opsøge muligheden selv.

Samarbejdet er indtil videre mest formaliseret mellem Slagelse og Sorø, men der er plads til flere.

FAKTA

  • Slagelse Tennisklub har over 250 medlemmer, og regner med at få over 40 nye i 2020
  • I 2020 har klubben kørt to introduktionsforløb for nye spillere med hhv. 16 og 18 deltagere
  • I flere år har tennisklubben haft et ”Åben skole”-samarbejde med Slagelse Kommune, hvor kommunens skoler har haft mulighed for at prøve tennis i idrætstimerne. Det kaster som regel et par nye medlemmer af sig.
  • I sommerferien arrangede Slagelse Sommertenniscamp for 75 unge

Vis mere Vis mindre

”Vi håber på, at vores hal bliver benyttet meget mere, og at belægningen bliver høj, og hvis det viser sig, at vore baner bliver for optagede, må vi neddrosle. Men der er vi slet ikke endnu,” siger Bjarne Larsen.

Nye medlemmer skal stadig tages i hånden

Men hvad med integrationen af nye medlemmer? At åbne de indendørs baner for andre klubber er ikke nok. Nye skal stadig tages i hånden.

I Slagelse har de grebet det sådan an, at der hele året er mulighed for tre ugentlige drop in-arrangementer, hvor alle der søger netværk og spillepartnere for 30 kr. per gang kan møde op. En træner sørger for uformel instruktion og for at de fremmødte bliver matchet efter niveau. Når der så er skabt bånd, har medlemmerne selvfølgelig hele tiden mulighed for selv at booke baner og spille.

I Slagelse betyder det, at der i vinterhalvåret ikke blot er mulighed for at danne netværk internt med andre fra samme klub, men også fra andre klubber.

En del af tennis i Vestsjælland

Tilsammen skulle det gerne skabe en samhørighed og følelse af, at man ikke bare er medlem af den lokale klub, men er en del af tennis i Vestsjælland.

Det siger sig selv, at det kræver nogle kræfter, men de frivillige fra Sorø og Slagelse er klar på at give den en skalle. Håbet er, at indsatsen er en investering i fremtiden.

”Vi bliver ikke rige her og nu på de her initiativer. Vi investerer masser af tid og kræfter, men vi håber, det giver afkast fremadrettet. Vi ser det som en investering og generel opgradering af tennissporten i Vestsjælland,” slutter Bjarne Larsen.