Stærkt klubfællesskab giver venteliste

Aarhusianske Aabyhøj Tennis Klub har lukket for medlemstilgang. Et stærkt klubfællesskab, gode faciliteter og frihed under ansvar lokker folk til huse.

En dansk tennisklub med venteliste. Dem er der ikke mange af. Det lader de sig dog ikke mærke af hos Aabyhøj Tennis Klub i Aarhus, som de seneste 3-4 år har oplevet en medlemsvækst, der nu betyder, at klubben ikke kan tage flere medlemmer ind.

”For fem år siden ville vi gerne være 60-70 medlemmer mere. Nu tæller vi cirka 400 seniorer og omkring 60 juniorer, og er kommet til en punkt, hvor vi ikke kan rumme flere. Vi er både blevet bedre til at holde på nuværende medlemmer og få nye ind,” udtaler Jacob Troensegaard, kasserer hos Aabyhøj Tennis Klub.

Det paradoksale er, at klubben faktisk ikke har gjort noget aktivt eksternt for at lokke flere til, som man traditionelt ville gøre, fx markedsført sig. I stedet har Aabyhøj Tennis Klub først og fremmest fokuseret på at skabe et lækkert klubhus med gode faciliteter, så man får lyst til at komme der.

”Mange af medlemmerne er kommet igennem de eksisterende, der har taget venner og bekendte med, så de kan spille vennedoubler. Vi har mange voksne medlemmer, som spiller med vennerne på nogenlunde faste tidspunkter hver uge, så det bliver en ugentlig tradition,” fortæller Jacob Troensegaard.

Hos Aabyhøj Tennis Klub tager medlemmerne ansvar for orden og skaber god stemning

Og så er der stemningen. Med de fysiske rammer i orden tilstræber klubben at skabe en god stemning – et stærkt fællesskab – hvor alle byder ind og tager ansvar. Aabyhøj Tennis Klub skal ikke bare være et sted, hvor man lejer en bane, spiller og tager af sted igen. Det skal være et sted, man har lyst til at bruge tid omkring tennisspillet.

”Vi stoler på vores medlemmers dømmekraft. Derfor finder man ingen skilte med formaninger eller aflåst udstyr her. Alt er tilgængeligt og vores medlemmer kan gøre, som de vil, og vi kan jo se, at det betaler sig. Stort set alle medlemmer tager ansvar for at holde orden og skabe en god stemning,” siger Jacob Troensegaard.

Han påpeger samtidig, at bestyrelsen gør en dyd ud af at være tilstedeværende, lyttende og åben. De skal være et synligt foregangseksempel, uden at det bliver påtaget. Derfor er mange af dem forbi klubben næsten hver dag – også selvom de ikke spiller – ligesom formanden næsten dagligt er aktiv på klubbens Facebook-side.

”Det er lettere at helbrede end at forebygge. Jeg har oplevet mange bestyrelser, som har været fokuserede på, at medlemmerne sikkert ødelægger tingene eller ikke kan finde ud af at bruge dem. Vi fokuserer på, at medlemmerne godt kan og vil tage ansvar. Den tilgang har formentlig også været med til at skaffe os flere medlemmer,” påpeger Jacob Troensegaard.

Vores mission er at skabe nogle rammer og tilbyde nogle faciliteter, der gør, at folk synes, at det er fedt at komme her. Vi tror på, at det er vejen frem i forhold til at holde på medlemmerne.

Jacob Troensegaard, kasserer hos Aabyhøj Tennis Klub

Aabyhøj Tennis Klub har en analog – men velovervejet – tilgang til tilmelding og banebooking

Med 96 år på bagen er Aabyhøj Tennis Klub en af Aarhus’ ældste tennisklubber, og der er to ting, der ikke har ændret sig synderligt i de mange, mange år – tilmelding og booking af baner. Begge dele foregår til stadighed ganske analogt med bankoverførsel ved tilmelding og hvor man sætter sin brik på det ønskede spilletidspunkt på reservationstavlen i klubhuset.

”Vi har selvfølgelig snakket om at få onlinebooking, og vi har faktisk også haft et par udmeldelser, fordi man ikke kan betale eller booke online. Nu har det her imidlertid fungeret sådan her i 96 år, så hvorfor ændre det. Vi tager lige 100-års jubilæet med og så må vi se, om vi kommer online,” griner Jacob Troensegaard.

Der er dog en velovervejet bagtanke med den analoge tilgang.

”Vi vil rigtig gerne have, at folk kommer ned i klubben og siger hej. Det bidrager netop til at skabe et stærkt klubfællesskab. Man kommer hinanden meget mere ved socialt og vi kan jo se, at medlemmerne har stor gavn af at bruge vores terrasser, grill og klubhus udenfor banen,” siger Jacob Troensegaard.

Det er vigtigt, at Aabyhøj Tennis Klub hele tiden udvikler sig

Selvom der ikke er plads til at tage flere medlemmer ind, har Aabyhøj Tennis Klub stadig masser af planer for fremtiden. Udvikling er et stort tema i klubben, selvom pladsen er trang.

”Vi kunne rigtig godt tænke os en paddletennisbane i stedet for vores gamle slagmur. Herudover skal vi have renoveret køkkenet i klubhuset, lavet forbedringer på vores terrasse og investeret i en ny boldkanon. Det handler om hele tiden at være i gang. Så er det også meget sjovere at være med som frivillig,” pointerer Jacob Troensegaard.

Og så er der selvfølgelig den normale drift af klubben med en ugentlig træning, der gennemsnitligt trækker 50-60 seniorer til og flere forskellige sociale arrangementer i løbet af sæsonen, herunder et velbesøgt fidusstævne, som trækker aner helt tilbage til 1930erne.

”Vores mission er at skabe nogle rammer og tilbyde nogle faciliteter, der gør, at folk synes, at det er fedt at komme her. Vi tror på, at det er vejen frem i forhold til at holde på medlemmerne,” slutter Jacob Troensegaard.