Sådan spiller I en kamp

Hvem skal serve og hvordan tæller vi point?

Hvem skal serve?

Ved kampens start trækker spillerne lod om retten til at bestemme, om du selv eller din modspiller skal starte med at serve. Bliver det dig, der skal beslutte, hvem der skal serve, må modstanderen bestemme, hvilken side vedkommende vil starte i. Vælger du i stedet at bestemme, hvilken side af banen du vil starte i, må modstanderen vælge, hvem der starte med at serve.

På hvilken side af nettet skal du spille?

Når du spiller udendørs har vejr og vind indflydelse på spillet. Derfor bytter spillerne ind imellem side. Det gør I, hver gang der er spillet et ulige antal partier, dvs., når der er spillet i alt 1, 3, 5 osv. partier. Der byttes også side efter hvert sæt, hvis det totale antal partier er ulige.

Hvordan tæller man points?

Både server og modtager kan score point i tennis.

Når modstanderen server, vinder du point, hvis hverken hans 1. eller 2. serv rammer dit servefelt.

Når bolden er i spil, vinder du point, når modstanderen ikke kan returnere en bold, som rammer din banehalvdel. Din modstander kan for eksempel slå bolden i nettet, uden for linjerne på din side eller slet ikke være i stand til at nå bolden efter den har ramt banen på egen side.

Hvad er partier og sæt?

Tennis spilles i partier og sæt, og der spilles som udgangspunkt bedst af 3 sæt. Det kan dog variere fra kamp til kamp.

Et sæt vindes af den spiller, der først når 6 partier. Et sæt skal dog vindes med mindst to partier, for eksempel 6-4. Hvis stillingen bliver 5-5, forlænges sættet, så der spilles til en spiller når syv partier. Hvis stillingen bliver 6-6, afgøres sættet i tiebreak.

I en tiebreak spiller I, i modsætning til et sæt, til 7 points. Som i et parti, skal en spiller vinde med mindst to point i en tiebreak. En tiebreak adskiller sig fra et parti, ved at spillerne skiftes til at serve efter hvert andet point, men første skifte er dog allerede efter første point.

Hvordan tæller vi points?

I et parti tælles 15 – 30 – 40, når der tildeles point. Kommer du først til 40 points og vinder næste bold, har du vundet partiet. Du skal dog have vundet to bolde mere end din modstander for at vinde partiet. Hvis stillingen bliver 40 – 40, kommer reglen om fordel i spil:

  • Spilleren, der vinder den næste bold ved 40 – 40, får fordel.
  • Har du fordel og vinder den efterfølgende bold, har du vundet partiet.
  • Har du fordel og taber den efterfølgende bold, er stillingen igen 40 – 40 – også kaldet ”lige,” og der skal igen spilles om, hvem der får fordel.

Hvornår bruges dommere?

Ved de fleste stævner og turneringer i DGI bruges ikke dommere. I stedet tæller spillerne selv. Til nogle børnestævner er der dog dommere eller pointtællere, der hjælper børnene med at tælle.

Tilbage til begynderguiden.