Julestemning 11.000 kilometer væk hjemmefra

Havregrynskugler, luciaoptog og flettede julestjerner. DGI Verdensholdet gjorde deres bedste for at komme i julestemning, på trods af at de tilbragte december måned langt væk fra sne og familiehygge.

I december måned lavede gymnasterne show i en park i 30 graders varme.

Det er en særlig tid, når gaderne bliver pyntet med glitrende lys, grantræerne flytter ind i stuerne, og der dufter af andefedt og nybagte småkager. Jul. For nogle begynder den allerede i november måned med skumjulemænd i supermarkederne og lyden af ”Last Christmas” i radioen. For andre starter julen først, når juletræet bliver pyntet, og gaverne ligger klar. For gymnasterne på DGI Verdensholdet begyndte juleriet i Argentina, hvor de i 27 graders varme forsøgte at skabe julestemning ved at lave havregrynskugler og holde julestue.

”Vi har været gode til at prioritere julehyggen ved at høre julemusik og lave julepynt, men samtidig er vi i et land, hvor man godt kan mærke, at det ikke er julen der fylder mest,” fortæller Signe Ramskov Stampe, gymnast DGI Verdensholdet.

Det var næsten umuligt at skaffe de rigtige ingredienser til at lave havregrynskugler, men det lykkedes alligevel gymnasterne at finde det vigtigste – smør, havregryn og et utrolig sødt kakaopulver. Selvom smørret hurtigt smeltede i den argentinske varme, lykkedes det gymnasterne at lave en stor portion havregrynskugler, som de rullede i cornflakes og spiste, mens de lyttede til julesange og flettede julestjerner.

I Danmark er jeg vant til at se jul overalt i gader og stræder - her er der intet. Der er meget mere sommerferiestemning end julestemning her, ” fortæller Signe Ramskov Stampe, gymnast DGI Verdensholdet.

Gymnasterne har dog gjort et ihærdigt forsøg for at bringe juleånden til Argentina. Hele december måned har de været julenisser for hinanden, så hverdagen har budt på ris i sengene, skøre opgaver og massevis af julepynt i ægte argentinsk stil med fuld smæk på farverne. Når gymnasterne varmede op før show, brugte de julemusik og julelege. Efter at have tilbragt starten af december i Argentina rejste holdet videre til Uruguay.

Se en julehilsen fra gymnasterne:

Selvom gymnasterne brugte det meste af deres tid på at lave shows og workshop, så var der også i Uruguay tid til små glimt af rigtig julestemning. For eksempel overraskede pigerne drengene med et Luciaoptog den 13. december iført ternede laner og levende lys. Derudover har mange af gymnasternes familier gjort sit til, at gymnasterne har fået lidt dansk jul med i bagagen.

"Mange af os, har fået lidt jul med hjemmefra. Jeg har for eksempel fået 24 breve, som en slags julekalender og nogle har fået adventsgaver,” fortæller Signe Ramskov Stampe, gymnast DGI Verdensholdet.

Den 21. december rejste gymnasterne videre til Thailand, hvor de ankom den 23. december - lige tids nok til at gøre klar til deres første jul sammen. Juleaften skal de fejre på et Sandbox Hotel i nærheden af Bangkok. Et Sandbox Hotel er et større aflukket område, hvor gymnasterne skal opholde sig i 9 dage på grund af coronarestriktionerne i Thailand. Gymnasterne glæder sig til at holde jul sammen.

Det bliver specielt at holde juleaften væk fra familien. Men jeg tror også, at det bliver mega sjovt at prøve. Det bliver en juleaften, man altid vil huske,” fortæller Signe Ramskov Stampe, gymnast DGI Verdensholdet.