Alle har et baggerslag i ærmet
Næsten alle voksne har spillet volleyball, kender spillet og kan gå ind på en bane og være med. Så selv om volleyball ikke har det største medlemstal, er det alligevel en folkesport. Det skal idrætsledelsen tale op mener Anders Boye, nyeste medlem af DGI Volleyballs idrætsledelse.
Volleyball på forenings- og eliteniveau. Beachvolley siden 00’erne. Træner, elitetræner, højskole-underviser. Anders Boye har været i alle kroge – og afkroge - af det danske volleyball-land i de seneste næsten 40 år. Og nu er han også det nyeste – og yngste medlem af idrætsledelsen for DGI Volleyball.
Han ser volleyball som en folkesport, som stort set alle danskere har prøvet at spille på et eller andet tidspunkt, om ikke andet så i skolen.
”Man kan lidt kækt sige, at ”alle har et baggerslag i ærmet,” griner Anders Boye.
Han mener derfor, at der er et stort – uforløst – potentiale i idrætten – måske især i forhold til unge og voksne motionister, som gerne vil have en sjov aktivitet, der giver motion, og hvor de kan udvikle sig uden at sigte efter elite eller store turneringer.
”Jeg brænder for at der skal spilles mere volleyball i Danmark. Det er en fantastisk sport, som giver fællesskab og hvor samarbejdet om at få spillet til at fungere er fedt. Der skal være plads til både de, som vil være ambitiøse og dem, der vil mødes, have motion og grine. Derfor er jeg gået ind i idrætsledelsen,” siger Anders Boye, 46.
Kunne gå under nettet
Som syvårig blev han hevet med ind på volleybanen af sin storebror.
”Jeg var så lille, at jeg kunne gå under nettet uden at bukke mig,” griner han og glæder sig over, at der i dag findes kids-volley og andet, som er tilpasset børn, som ikke har højden til de store net endnu.
Siden dengang har volleyball været en stor del af Anders Boyes liv. Han nåede selv at blive ligaspiller som ung, men ser også det store potentiale i volleyball som folkesport.
”Volleyball er en teknisk svær idræt, og der er altid flere detaljer og tricks, man kan lære. Men samtidig kan man ret hurtigt lære et baggerslag og være med i spillet, og det bliver hurtigt sjovt, når man får det til at glide og spillerne kaster sig rundt på banen,” siger Anders Boye, der også har stor kærlighed til beachvolley.
Beachvolley er mere uformelt
I beachvolley er der kun er to spillere på banen ad gangen. Det giver mere plads til den enkelte spiller. Det bliver lettere at stille hold, og det er sjovt at kaste sig i sandet for at redde boldene. Så det, som startede som en sommersport for volley-entusiaster, har de seneste år fået sit eget liv, hvor fødekæden også nogle gange går den anden vej.
”For nogle er beach bare lettere at gå til. Man kan træne, når det passer, uden at man skal møde hver uge på et bestemt tidspunkt for at kunne stille et helt hold på begge sider af nettet. Er man fire, kan man spille sammen. Så kan man grinende lære sig nogle teknikker, som også kan bruges på volleybanen, når det bliver vinter,” siger Anders Boye.
Han arbejder som idrætskoordinator i Københavns Universitets Studenteridræt og har derfor stor kontakt til gruppen af unge voksne, der møder volleyball igen efter års pause, eller som møder spillet for første gang i foreningsregi.
For Anders Boye var det en øjenåbner at møde en ung mand på et hold, han trænede.
”Han var rigtig god, og jeg kunne se at han kunne blive endnu bedre, især hvis han skiftede hold og mødte nogle mere ambitiøse holdkammerater. Men han sagde til mig, at han gerne ville blive og have det hyggeligt på holdet – og netop ikke være ambitiøs. For der var så mange andre steder i hans liv som studerende, hvor der var fokus på ambition. Når han var til volley, ville han gerne bare have god motion og have det sjovt. Det lærte jeg faktisk meget af. For det er jo netop OGSÅ noget af det en holdsport som volleyball kan. Give socialt fællesskab,” siger Anders Boye.
Skolevolley giver kendskab til sporten
For volleyball som en folkesport, som stort set alle kender, er arbejdet med skolevolley og kidsvolley vigtigt, mener Anders Boye.
Det er nemlig afgørende, at børn møder volleyball som en sjov og attraktiv idræt, de kan gå til som børn eller unge. Har de prøvet spillet en sæson eller to, bliver det meget lettere at vende tilbage som voksne. Eller hvis de har haft forløb i idrætstimerne flere gange gennem skoletiden og har oplevet skolevolley-turneringer eller lignende.
”Vi skal løbe langt for vores medlemmer, så volleyball bliver ved med at udvikle sig og endnu flere oplever, hvor fedt det er at stå på banen, få spillet til at fungere og mærke det fællesskab, det giver,” slutter Anders Boye.