Fra 0 til 75 medlemmer på tre år
GG Volleyball er en afdeling i vækst. De har fået fat i en stor del af eleverne i udskolingen. Skolevolley – og et fællesskab som er favnende for unge – og så en driftig træner og skolelærer er opskriften.
Hvad gør man, hvis ens søn gerne vil spille volleyball, når der ikke er en klub i nærheden?
Man starter da bare et hold selv! Så det gjorde Nina Juncker, da hendes søn var blevet vild med volleyball efter at have spillet det i skolen. 3 år senere tæller volleyafdelingen under Glumsø Gymnastikforening 75 medlemmer på hold for både børn, unge og voksne.
Fakta:
GG Volley er en afdeling under Glumsø Gymnastikforening.
Det er bevidst, at volleyafdelingen ikke har deres egen forening, for Nina Juncker vil gerne fokusere på volley, ikke på at drive forening. Så de hører under gymnastikforeningens bestyrelse.
Startede i 2018 med fire spillere.
Har 75 medlemmer i skrivende stund fordelt på kids (2.-5. klasse), teen (6. – 9. klasse) og voksenvolley.
Har tre trænere til teentræning, to på voksenholdet og Nina og et par hjælpetrænere på børneholdet.
Nina Juncker er selv idrætslærer og har god erfaring med at stå for og deltage i de årlige skolevolley-turneringer arrangeret af Dansk Skoleidræt. Holdene fra Susåskolen i Glumsø klarede sig som regel godt, men kom til kort i kredsfinalerne, når de mødte hold med en del rutinerede volleyspillere på.
”Jeg tænkte, at det kunne være sjovt at nogle af vores elever kunne lidt mere. Så da min ældste skulle i 7. og gerne ville spille, startede vi lige så stille før sommerferien,” fortæller Nina Juncker.
Fra starten kom to piger og to drenge, hvoraf den ene dreng var hendes egen søn.
Fik hjælp til at starte
I naboforeningen, VK Vestsjælland i Slagelse, fik Nina hjælp fra nogle rutinerede kræfter til at starte en afdeling op og til at håndtere træning, turneringer og holdkort. Efter sommerferien startede de så på en hel sæson, hvor Nina Juncker trænede et børne- og et teenshold og hendes mand, som selv er tidligere volleyspiller, trænede et voksenhold.
Nina Juncker startede på VK Vestsjællands damehold – for at træne selv og få inspiration til at træne andre.
Træning i idrætstimerne
Da skolevolleyturneringen nærmede sig, begyndte Nina at spille volley med eleverne i idrætstimerne. Interessen spredte sig og flere begyndte at træne i fritiden.
”Flere fik øjnene op for, at boldspil er sjovt. Det var tydeligt, det gav noget til de drenge, som tidligere havde spillet fodbold, men var blevet trætte af det. Og til piger, som fandt ud af, at det er sjovt at spille bold, men måske ikke lige har fundet sig til rette i håndbold eller fodbold.”
Nina Juncker husker også, at der fra starten var en rigtig god stemning. Alle var nye og det gjorde holdene rummelige – en tilgang, hun har arbejdet for at holde fast i.
Vekslende hold så alle kender alle
I skrivende stund er der 39 spillere på teen-holdet fra 6. -9. klasse. Piger og drenge. Rutinerede og begyndere. En god blanding. De tre trænere deler holdet op i mindre grupper, som varierer fra træning til træning.
”Vi prøver at veksle træningen og lave hold på tværs, så alle kender alle. Så nogle gange deler vi op i drenge og piger. Nogle gange i begyndere og øvede, og andre gange efter andre opdelinger. På den måde kan de, som kender hinanden og følges til træning sammen – men som er på helt forskelligt niveau - stadig træne sammen,” siger Nina Juncker.
Som skolelærer er hun rutineret i at differentiere undervisningen og hun lægger meget vægt på at det er et samlet hold, hvor alle er lige. Det kræver en del af hende som træner.
”Det har tidligere været lidt årgangsopdelt, så jeg har arbejdet meget med, at spillere fra 9. klasse også skal give plads til dem fra 7. Det giver en bedre dynamik på holdet, at der er plads til alle. Der kommer også hele tiden nye spillere til, så vi har en vis rutine i at lukke flere ind,” fortæller hun.
Unge kommer tilbage til voksenholdet
De unge stopper typisk efter 9. klasse for at tage på efterskole eller lignende. Men Nina fortæller, at de begynder at se nogle af de unge komme tilbage til voksenholdet, når de er tilbage fra efterskole.
”I de seneste år er gennemsnitsalderen på voksenholdet faldet en del, fordi vi har fået nogle af de spillere med, som startede for år tilbage, og som nu er blevet unge og dygtige spillere,” fortæller hun.
Børne- og ungdomsholdene tager deltager i kampe og turneringer, hvor det er lidt sværere at samle nok voksne, der kan på et bestemt tidspunkt. Men efterhånden som der er flere unge på voksenholdet kan det være, de også tager ud.