Jeffs drøm koster millioner

38-årige Jeff Jørgensen spiller både sig selv og klubben god med et væld af ideer og modet til at føre dem ud i livet – også selvom nogle projekter tager både måneder og år.

Som det snørklede dobbelt-s, der indleder hver en paragraf i Grundloven, slanger vejen sig gennem knæhøj skvalderkål og sprøde bøgegrene. En asfalteret sti med grønt tag. For hvert et knæk vejen gør sig, bliver den konstante summen fra Ringvejen lavere, indtil træerne trækker sine grene til sig og lader himlen komme til.

Jeff Jørgensen

  • 38 år og bor i Aarhus
  • Træner og næstformand i Aarhus Beachvolley Club, også kaldet ABC, som ligger i Vesterengen, Aarhus N.
  • Ansvarsområder i ABC: Kommunikation, trænere, fundraising, skoleforløb, PR, Udvikling af BPA i klubben
  • Uddannet jurist og journalist
  • Underviser deltid på jura, Aarhus Universitet

I lysningen ligger Aarhus Beachvolley Club. En gammel skydemur skaber det perfekte bagtæppe for en scene badet i sol, sand og tanktoppe. Der er knald på musikken og temperaturen, idet Jeff Jørgensen viser rundt i sandkassen, som er blevet hans personlige legeplads og frirum.

"Det er ren livskvalitet for mig at komme herud. En lykkerus. Jeg får energi af det og bliver ladet op. Under corona gik det virkelig op for mig, at fritidslivet er leveringsdygtigt i ægte livskvalitet. Fordi det er så meget mere end konkurrence og træning. Vi hænger ud ved grillen, sidder på terrassen, kigger på andre, der spiller. Der sker så meget socialt på tværs af hold og niveau. Alle bunkerne på skrivebordet forsvinder, når jeg kommer herud."

Til daglig underviser han i mediejura på Aarhus Universitet, men så snart han lukker ned for lovteksterne, springer han på cyklen og drejer af mod ABC. Oftest med en madpakke i tasken, for som han siger:

"Klokken bliver hurtigt halv ni eller mere, når jeg er herude. Og så tager jeg ofte et par timer ved computeren om aftenen, for der er altid nyt i Facebookgruppen, bestyrelsestråden eller en podcast, som skal klippes."

Fuld knald på fundraising

Det var lidt en tilfældighed, da Jeff Jørgensen otte år tidligere første gang plantede fødderne i sandet. Han og en ven spillede volley og lånte en bane til lidt udendørs træning. Men det, som skulle have været et kort visit, gav lyst til meget mere. Først som spiller, så som træner og senest som næstformand i bestyrelsen.   

"Jeg meldte mig til bestyrelsen, fordi jeg syntes, det var rigtig fedt i klubben, men jeg så et potentiale for at gøre nogle ting anderledes. Lige fra trænerkulturen og sociale events til fundraising, hvor jeg så mange lavt hængende frugter for en klub som os. Og netop det med fundraising kunne jeg qua min uddannelse helt sikkert hjælpe med."

Alle mine ideer kan kun lade sig gøre, fordi vi er mange, der løfter opgaven

Jeff Jørgensen

Det er blandt andet fondsansøgninger han bruger dagens sidste timer på efter en dag i klubben. Papirarbejdet er senest blevet til et 40 meter langt vægmaleri på det, som tidligere var skytteklubbens skydemur. En idé som begyndte at spire til Aarhus Festuge for snart tre år siden, hvor Jeff Jørgensen så kunstnerens arbejde. Men fra festuge til færdigt værk tæller mellemregningerne mange timers koordinering og flere ansøgninger, inden kunstner Bogdan Scutaru kunne forsegle spraymalingen.

Og lakken er knap tør, før Jeff Jørgensen fortæller om ansøgningerne til kommune og fonde om opførelse af overdækkede beachvolleybaner. De kalder drømmen for en air dome. Klubben er så langt i processen, at de har fået bevilget et stykke jord af kommunen i nær tilknytning til de nuværende baner.

"Beachvolley fylder sommerhalvåret, så vi ser hinanden hele tiden om sommeren og ofte slet ikke om vinteren. Det er en sommerrelation. Nogle holder formen vedlige med lidt indendørs fodvolley, og en 20 stykker af os spiller fortsat ude, medmindre der er frost i jorden. Men overdækkede baner er virkelig det, der kan forlænge sæsonen og fællesskabet," siger Jeff Jørgensen.

Beachvolley i ørerne

Beachvolley rækker langt ud over klubbens baner for den 38-årige journalist og jurist. Han drømmer om, at der bliver flere beachvolleyspillere og at dem, der starter i ABC har lyst til at blive hængende. Derfor kastede han sig for to år siden ud i at lave podcasts for klubben. Den første er derfor henvendt til nye spillere:

"Podcasten er en introduktion til vores klub for dem, som ikke kender alle de uskrevne regler. Og mindst lige så vigtigt beskriver den stemningen. Den hedder: Alt du skal vide som ny, og i løbet af en time får du fem medlemmers bud på, hvad det vil sige at være medlem hos os. Podcasten har været en stor succes," siger Jeff Jørgensen.

Du får også at vide, hvad du skal have på, hvad det kræver at blive professionel, og så fortæller den om klubbens særlige drop-in kultur. Med drop-in får alle medlemmer en nøgle, så de kan låse sig ind i boldrummet, hvis de vil træne i weekenden, en formiddag eller i en ferie. En praksis som gør, at der stort set altid er liv på banerne og medlemmerne elsker friheden til at kunne træne, hvis lysten kommer eller hvis der skal trænes ekstra op til et stævne.

Netop stævnerne er emnet for en anden podcast. Her forsøger Jeff Jørgensen at indvie nye spillere i weekendstævnerne fra maj til august, som fører til semifinalen og til slut DM. En turneringskultur, som adskiller sig fra andre idrætter og hurtigt kommer til at handle om klubbens bedste spillere. Men sådan er det ikke:

"Det kan hurtigt blive noget internt og lyde som om, at det kun er vores bedste spillere, der deltager. Men med podcasten forsøger vi at gøre det til en klub-ting, for man kan også være med, selvom man ikke har DM-potentiale. ABC er værter ved to stævner om året. Det er et af vores største events over sommeren og ved at indvie alle i kulturen, er der masser af fællesskab af hente."

Jeff Jørgens går efter at producere podcasts, som har en flerårig værdi. Han har senest interviewet landsholdets mentalcoach om, hvordan man som spiller kan hjælpe sig selv på banen. En viden fra de professionelle, som serveres, så det kan bruges på foreningshold.

"Facebook er meget her og nu. Opslagene forsvinder og er ikke relevante om en måned. Men med podcasts kan vi producere noget, som kan bruges igen og igen. Og så synes jeg, det er sjovt at lave."

Del glæden

Når man selv elsker softice, kan det være svært at forstå, at der er folk, som aldrig bestiller en vaffel. Sådan har Jeff Jørgensen det i forhold til beachvolley og særligt klubben på de gamle skydebaner. Han elsker at være der – og derfor er det også naturligt for ham at invitere andre med.

Så da han kunne konstatere, at der stort set aldrig kom skoler eller gymnasier på besøg, tog han sagen i egen hånd.

"Nu har vi over 1000 skoleelever, som gennem forskellige forløb har prøvet beachvolley. Og vi tjener gode penge på det. Tidligere troede man, at det skulle være gratis, ellers kom de ikke. Men man må godt sige, at faktisk er det, vi har, rigtig godt, og derfor koster det penge. Og børnene elsker det."

Sidste år havde de en klasse ude fra en lokal skole. Siden da har yderligere syv klasser på skolen booket et forløb. Det sidste års tid har klubben samarbejdet med RUC om en flygtningeindsats. Klubben får 20.000 kroner for at lave et forløb, men pengene er sekundære i projektet:

"Jeg synes jo, alle skal spille beachvolley, fordi det er så fedt et miljø. Og når jeg kigger rundt herude, så ser jeg ikke folk med flygtninge- eller indvandrebaggrund. Vi har muligheden for at gøre noget og derfor synes jeg også, vi er forpligtede til det," siger Jeff Jørgensen.

Tirsdag formiddag træner et nyoprettet hold for autister. Og så har juristen parret de stille formiddagstimer med et hold for seniorer. For som han siger:

"Jeg blev nødt til at opfinde et hold, som jeg kan spille på, når jeg selv bliver gammel."

Små og store spirer

Jeff har fundraiset for næsten en million kroner i løbet af de sidste tre år. Det er blevet til ekstra beachbaner, et vægmaleri, nye hold og samarbejder med skoler, foreninger og institutioner. Foråret 2021 er gået med at opføre et nyt klubhus, hvor frivillige spartler, hamrer og maler, så omkostningerne holdes nede.

"Jeg elsker at se ting spire og starte nye projekter. Jeg er ud af en iværksætterfamilie, så jeg tror ikke, jeg kan lade være."

Han drømmer om, at området omkring beachvolleybanerne bliver et sted på lige fod med Marselisborg Skoven eller Botanisk Have. Vesterengen skal blive et sted, hvor aarhusianerne tager hen og slapper af, motionerer og hygger sig.

"Mit drømmeprojekt er, at vi bliver en helårsklub.  Det vil en air dome, som er oppustelig facilitet, der sikrer overdækkede baner året rundt, gøre. Og vi er godt på vej med projektet," siger Jeff Jørgensen.