Talentudvikling handler om samarbejde fremfor fiskeri
Mange større klubber fisker unge talenter fra små foreninger. I stedet for at konkurrere bør klubberne samarbejde om talentudvikling, siger ekspert.
I mange holdidrætsgrene som fodbold og håndbold er det normalt, at de større klubber styrker holdet ved at fiske de bedste unge talenter fra lokalområdet. Men en stor del af de spillere, de store klubber fisker, stopper senere med at dyrke den idræt, de ellers elsker.
Det sker, når idrætten kommer til at handle for meget om at præstere, konkurrere og blive målt og for lidt om fællesskabet, læring og udvikling.
Det er et problem, mener Kristoffer Henriksen, lektor og forskningsleder på SDU og sportspsykolog ved Team Danmark. Talentudviklingsmiljøet, som han kalder det, er nemlig afgørende for, om skiftet til den store klub bliver en succes eller ej.
”Vi får simpelthen ikke skabt nogle ungdomsmiljøer, der er fede at være en del af. Jeg synes, løsningen ligger i at skabe nogle bedre miljøer, der ikke presser dem på samme måde. Løsningen kan ligeså godt være, at de store klubber hjælper de små lokale klubber,” foreslår han.
Den store hjælper de små
Sådan samarbejder Kolding VK med lokale klubber
- Tilbyder ungdomsspillere fra andre klubber én ugentlig træning til et lavt kontingent.
- Inviterer trænerne med til kurser, så de kan tilbyde bedre træning i klubberne.
- Opfordrer ungdomsspillere til at blive i deres lokale klubber i håb om at flere fortsætter med at spille.
En klub, som følger det råd, er Kolding Volleyballklub. Her er tankegangen meget simpel. Hvis de fiskede alle de bedste spillere i en vis radius fra Kolding, ville de hurtigt opleve, at der slet ikke var nogen at spille imod.
I stedet samarbejder Kolding VK med de lokale klubber i håb om at dygtiggøre deres spillere og trænere og få flere til at spille volleyball.
”Nogle steder træner de kun én gang om ugen, og hvis de unge skal udvikle sig, skal de træne mere end det. Derfor er de velkomne til at have én ekstra træning med os til et lavt kontingent, så de stadig kan blive i deres lokale klub,” siger formand for Kolding VK Karsten Vium Strandridder.
På den måde oplever spillerne et mere professionelt træningsmiljø én dag om ugen, mens de kan blive hos vennerne og tæt på hjemmet i den lokale klub resten af tiden. Desuden tilbyder Kolding VK forskellige kurser, hvor trænere fra lokalområdet inviteres med.
Det kan være med til at udbrede sporten og på sigt skabe flere talenter.
”Vi har intentioner om at skabe så meget volleyball som muligt. Jo bedre det går for vores omegnsklubber, jo bedre er det for os,” siger Karsten Vium Strandridder.
Kolding VK ser det som sin opgave at skabe bedre rammer for volleyball i hele lokalområdet, siger Karsten Vium Strandridder.Foto: Palle Skov
Lokale foreninger giver bedre børneliv
Det er lige, som det bør være, mener Kristoffer Henriksen. Han foreslår også, at de store klubber kan sende trænere og spillere ud for at deltage i træninger i de lokale miljøer for at forbedre kvaliteten der.
Det forbereder børnene på, hvad de kan forvente, hvis de ender med at skifte til den store klub. Og så giver det dem et bedre børneliv, at træningen fortsat foregår, hvor de er vant til.
”Der er jo unge mennesker, der bruger mere tid i bilen end på fodboldbanen, og det er helt skævt, synes jeg. I den lokale forening får de et bedre børneliv, fordi de ikke skal bruge så meget tid på transport, men får mere tid med bolden og med deres venner,” siger han.
Det giver også en bedre turnering med flere og mere ligeværdige hold, som Kolding VK for eksempel oplever.
”Det er ikke sjovt for nogen at vinde 10-0 hele tiden, og at der aldrig er noget på spil. Så bliver konkurrencen internt på holdet sat i førersædet fremfor sammenholdet og konkurrencen med de andre,” siger Kristoffer Henriksen.
Den første forudsætning, for at en spiller er god, når han fylder 23 år, er, at han stadig spiller og ikke er stoppet før tid
Kristoffer Henriksen
Det skal være fedt at komme til træning
Der er mange gode grunde til at blive lidt længere i sin lokale forening. Men på trods af det bør foreningen heller ikke stå i vejen for det skifte, det unge menneske drømmer om. Det handler i stedet om at ændre drømmen.
”Vi skal sørge for, at det bliver fedt at være ude i de lokale miljøer,” siger Kristoffer Henriksen.
At større klubber sender trænere og spillere ud for at spille med i små foreninger, kan være med til at gøre miljøerne federe for de unge. Men ifølge Karsten Vium Strandridder handler et fedt ungdomsmiljø heller ikke kun om idræt.
”Vi skal forsøge at skabe en ramme, som ikke kun drejer sig om volleyball, men en kultur, hvor det egentlig bare er fedt at komme, og der er god stemning. De unge skal synes, at det er fedt at komme afsted,” siger han.
Hvis ikke de unge synes, det er fedt at komme afsted, er der nemlig langt større risiko for, at de stopper. Og det er den største udfordring, når det handler om at udvikle unge talenter.
”Den første forudsætning, for at en spiller er god, når han fylder 23 år, er, at han stadig spiller og ikke er stoppet før tid,” siger Kristoffer Henriksen.
Læs mere om, hvordan Kolding VK samarbejder med de små lokale klubber i Udspil #6.