Kampsport for alle - baggrund

”Det er naturligt, at kampens legende, dansende elementer, samt dens indbyggede mulighed for fordybelse har været elsket og dyrket, måske lige så længe, som man har dyrket kampens krigeriske potentialer”.

I DGI arbejder vi med alle former for kampsport og kampkunst. Det gør vi under fællesbetegnelsen kampidræt. I efteråret retter vi med kampagnen ”Kampsport for alle” fokus på kampidrættens potentialer og udfordringer.

Hvilken type kampidræt passer til mig? Hvor ligger der overhovedet en klub eller forening, og hvad er det for en dragt, man har på? Måske er det bare alt for voldsomt for sådan en som mig?

Kampidræt er for mange en ikke-lettilgængelig arena. Det vil vi i DGI kampidræt gerne ændre på, for kampen indeholder et væld af kvaliteter, som det aldrig er for sent at opdage, uanset alder, køn og størrelse.

Aspekter som kropslig og psykisk dannelse sættes i spil, hvor kampen er en del af livets udvikling. Den indeholder mulighed for, gennem modstand, at opleve hvordan ens fysiske og psykiske formåen bliver sat på prøve.

”Kampen er en del af livets udvikling. Den indeholder mulighed for, gennem modstand, at opleve hvordan ens fysiske og psykiske formåen bliver sat på prøve” (Mogensen).

Kampidræt giver deltageren mulighed for alsidig og sjov motion. Man behøver hverken at være “dygtig” eller “stærk” eller ville vinde for at kunne være med. Man kan med det samme gå i gang uanset fysisk form, og gennem deltagelsen udvikles styrken naturligt. Det er ikke det samme som at skulle kunne ramme en bold: Kampen ligger i os, i vores kroppe, (som er kampens rekvisit). Igennem kampen ligger muligheden for at træne ydmyghed og forstørre, at deltageren udvikler sig på flere forskellige planer, ud over det fysisk/tekniske.

Som indenfor andre idrætter fokuseres der ikke kun på, hvem der er fysisk/teknisk dygtig, men i ligeså høj grad på, hvem der en god træningsmakker, der fx lader modstanderen prøve nogle teknikker af. I den tætte, fysiske kontakt er det særligt vigtigt at udøve stor respekt og forsigtighed overfor sig selv og for andre.

Kropskontakten i kampen lærer os, at det ikke behøver at være grænseoverskridende at være helt tæt på et andet menneske. I den tætte fysiske kontakt handler det om at udøve stor respekt og varsomhed overfor sig selv og andre, da udøveren konstant befinder sig i relation til et andet menneske. Psykisk kan kampidræt være med til at styrke den udfordrede mentale sundhed i forhold til især selvværd, selvtillid, og kropsidealer.

Evnen til at fokusere, koncentrere sig og være til stede i nuet er uundgåeligt og nødvendigt i kampidræt; hvis koncentrationen mistes bare et øjeblik, taber du. Kampidræt træner fokus/koncentration, som kan overføres til andre arenaer – arbejde osv. Kamp øger evnen til at være til stede i nuet, om det er på arbejdet, i andre idrætsarenaer eller sammen med familien.

Kampidræt skal være en mere let tilgængelig arena for alle, da kampsport og kampkunst indeholder så mange positive kvaliteter.