Tårnborg eSport: Fra idé til 100 medlemmer på 6 måneder

Lena og Thomas’ dreng på 11 år begyndte at interessere sig mere for Fortnite end fodbold. Det var vigtigt for dem, at børnene stadig mødtes fysisk med hinanden i et trygt fællesskab – og på rekordtid startede de en esportsforening.

Det går stærkt i Tårnborg eSport. Her er de til Landsmesterskabet i april, hvor de deltog med 4 hold.

Lena og Thomas var vant til, at sønnen og vennerne drønede hjem til dem eller andre forældre efter skole. For et år siden var det i stedet blevet sådan, at drengene cyklede hjem til dem selv, satte sig på deres værelse og tændte for computeren.

”De var stadig sammen, men det var ikke fysisk, men via skærm og headset. Vi tænkte, at det var fint, at de spillede, men ærgerligt, at de ikke var fysisk sammen,” siger Thomas Sonne Arvidson, formand i Tårnborg eSport.

Vi skal ikke være i verdensklasse eller i superligaen, men det skal være ordentligt. De unge skal tage Tårnborg eSport-gamertrøjen på, banke sig selv på brystet og sige: Det her; det er jeg en del af

Thomas Arvidson, formand i Tårnborg eSport

I august 2018, lige inden sommerferien var forbi, spurgte Thomas sin kone, om de sammen skulle starte en esportsforening. Det besluttede de sig for, selv om de var på dybt vand og ikke havde den mindste esportserfaring.

De ville gøre esport lige så naturligt som at gå til fodbold, og samtidig skulle der være plads til dem, der blev valgt til sidst til fodbold i skolegården. Tårnborg Idrætsforening var med på ideen og havde faktisk 75.000 kr. til projektet. Det blev startskuddet, og de begyndte at markedsføre sig på Facebook og i lokalmedier.

”Vi holdt et informationsmøde, som også blev vores generalforsamling. Der kom langt flere end vores hovedformand nogensinde havde troet. Der havde aldrig været så mange i det lokale før. Men det, der kom allermest bag på mig, var, at der var 10, der valgte sig ind i bestyrelsen allerede på aftenen,” siger han og fortsætter:

”Nu stod vi med et hold af nogle, der i 20-30 år havde nørdet teknik, netværk og computere, så vi pludselig havde kompetencerne til også at varetage den del.”

Frygten og indvielsen

Fra informationsmøde til klubindvielse gik der fire måneder med at sætte lokalet i stand, stable organisation og trænere på benene og få medlemmer registreret. For Thomas var det længe at vente, og han var bange for, at ventetiden ville fjerne entusiasmen.

”Jeg var skidebange for, at folk i ventetiden, inden vi stod klar, ville tænke, ’ej, så fedt er det heller ikke – vi gider ikke’. Så vi bare stod med en tom skal og ingen medlemmer. Det var min allerstørste frygt,” siger han.

De var færdige med klargøringsarbejdet den 4. januar, og d. 5. januar 2019 var der indvielse. Heldigvis kom der mellem 250 og 300 mennesker, da snoren blev klippet. Pølsevognen sponsorerede pølser til de fremmødte, og folk var begejstrede.

”Vi var glade og stolte. Da vi startede blot få måneder forinden, kendte vi ikke hinanden, men vi lykkedes med at organisere os, male og sætte lokalet i stand, samle borde og stole og meget andet – og til sidst stod vi med et produkt, der faktisk var ret fedt,” siger han og fortsætter:

”Vi skal ikke være i verdensklasse eller i superligaen, men det skal være ordentligt. De unge skal tage Tårnborg eSport-gamertrøjen på, banke sig selv på brystet og sige: Det her; det er jeg en del af.”

I dag er de 18 esportstrænere til 11 hold fra mandag til fredag, og der er i alt 105 medlemmer og 12 på venteliste. Lena har valgt at træde ud af bestyrelsen, så de nu er ni.

”Det var lidt meget, at både mand og kone tog afsted til bestyrelsesmøder. Det sjove er, at man nogle gange kan blive så forhippet på at gøre noget godt for sine børn, at man bruger så meget tid på det, at man glemmer at være sammen med dem. Det var måske lidt det, der skete. Så vi valgte, at jeg fortsatte som formand, og hun blev hjemme og passede børnene,” siger han.

Initiativer

Tårnborg eSport er en forening, hvor sammenholdet og fælles oplevelser er i centrum. For en måned siden deltog de til Landsmesterskabet i Vejle med et stort setup.

”Vi sad ved siden af Egedal eSport, og der var rigtig mange, der fik tilføjet hinanden i alt fra Fortnite til Snapchat. På bare to dage lærte spillerne hinanden godt at kende og rendte rundt sammen, og vi fik snakket godt med de andre trænere,” siger han.

Vi er stolte af det, vi laver. Og når vi er stolte og udstråler det, så smitter det af

Thomas Arvidson

De pakkede også en bus og drog en dag til Copenhagen Games og senest har de afholdt DGI’s esportstræneruddannelse internt i klubben.

”Vi fik lov til at holde træneruddannelsen hos os selv og kun for vores trænere, fordi vi var 16 tilmeldte. Det gjorde, at vi kunne gøre det til en ryste-sammen-weekend, som har været super godt, og hvor vi har talt sammen om, hvordan vi har lyst til at gøre tingene, og hvad vi vil med foreningen,” siger han.

Fortæl de gode historier

Allerede før arbejdet rigtigt var i gang i Tårnborg eSport, var de hele tre gange i P4. De bliver ofte nævnt i pressen, og de har 400 følgere på deres Facebookside.

”Vi prioriterer højt at fortælle de gode historier. Jo oftere, vi fortæller den gode historie, jo bedre – og jo større synlighed får vi. Jeg bruger rigtig meget tid på at vinkle og fortælle alle de positive fortællinger fra vores klub. Og nu er det faktisk sådan, at sponsorerne kontakter os for at komme på vores trøjer,” siger han.

Thomas bruger samtidig sit netværk meget og er ikke bange for at spørge, om de vil med på rejsen.

”Når jeg bliver ved at med at gentage de gode historier til mine venner og bekendte, så kan de næsten ikke undgå at få lyst til at være med på den ene eller anden måde,” siger han.

Nu er der nogle børn og unge (...) som måske er blevet svinet til i fodboldklubben, og så skal det fandeme ikke være i min klub, at de bliver svinet til igen

Thomas Arvidson

Et stenkast fra Tårnborg eSport ligger Danmarks største esportsforening, Sørby eSport, som måske kan virke skræmmende for en nystartet klub.

”Vi er ikke bange for Sørby,” siger Thomas med et smil og fortsætter:

”Vi har stor respekt for deres arbejde, og vi har et rigtig godt forhold til dem, hvor vi deler erfaringer begge veje. Vi må ikke lade være med at fortælle vores gode historier, bare fordi naboklubben har tre gange så mange computere. Vi er stolte af det, vi laver. Og når vi er stolte og udstråler det, så smitter det af på medlemmer, forældre og sponsorer.”

Fremtiden og drømmene

Det næste, der er på vej til Tårnborg eSport er store skærme, så trænerne kan følge alle fem spillere på en gang, og trådløse headsets, så trænerne kan følge med i spillernes kommunikation.

”Det er meget vigtigt for mig, at spillerne snakker ordentligt til og om hinanden. Nu er der nogle børn og unge, der har turde forvilde sig ud af deres værelse, og som måske er blevet svinet til i fodboldklubben, og så skal det fandeme ikke være i min klub, at de bliver svinet til igen,” siger han.

I samarbejde med Korsør Gokart Klub er det også planen, at Tårnborg eSport skal have simracing i deres kælder. Simracerne skal være i høj kvalitet, så de ikke bare er for gamerne, men især også for lokalområdets unge racerkørere, når de fysiske baner ikke kan bruges i vinterhalvåret.

”Simracere er en simuleret racerbil, hvor der er sæde, rat, pedaler og en stor skærm. Jeg er tosset med motorsport, så det arbejder jeg hårdt for bliver en realitet i samarbejde med Korsør Gokart Klub,” siger han.

Endelig drømmer Thomas om, at man – ligesom til fodboldkamp – mødes fysisk med den klub, man skal spille kamp imod, så modstanderne ikke bare er med online, men at man møder dem, giver hånd og spiller i samme rum.

”Det kunne være fedt, hvis det bliver almindeligt, at vi kører fem afsted til Knabstrup for at spille Counter-Strike, låner fem af deres computere og spiller mod dem, giver high-five, siger tak for kampen og kører hjem igen, ” siger han.