Træner 1-uddannelserne på riffel og pistol er klar i en opdateret version

I 2023 har Træner 1-uddannelserne gennemgået et servicetjek med fokus på ’Den gode træner’ og forskellige trænertilgange. På uddannelserne bliver kursisterne også bevidste om trænerens rolle både i foreningen og over for skytterne.

I de opdaterede Træner 1-uddannelser har et stort fokus været ’Den gode træner’, herunder er der zoomet ind på forskellige tilgange til trænerrollen: Instruktør, coach og mentor.

Et vigtigt arbejde for DGI Skydning i løbet af 2023 har været at opdatere Træner 1-uddannelserne på riffel og pistol. Opdateringen er sket, da evalueringen fra vores kursister og undervisere de sidste år har peget mod, at uddannelserne trængte til et generelt servicetjek. Hertil kommer, at vi skulle sikre, at Træner 1-uddannelserne stadig har sammenhæng med Hjælpetræneruddannelserne, der blev opdateret i 2022.

Deltagerevalueringerne på de opdaterede Hjælpetræneruddannelser er rigtig positive. Fokus på veksling mellem teori og praksis, skydeteknisk viden koblet med viden om, hvordan man er en god træner, har begejstreret vores nye Hjælpetrænere. Derfor er samme tråd fortsat i den opdaterede version af Træner 1-uddannelserne.

Arbejdsgruppe bag opdatering

Opdateringen af Træner 1-uddannelserne er foretaget af en arbejdsgruppe som består af undervisere på træneruddannelserne indenfor skydning: Gitte Vinther, Nicolai Christensen, Erik Brix Laursen, Elizabeth Lykholt Andreasen og Niels Klingenberg Vistisen og hertil Ida Søby Fogh fra administrationen i DGI Skydning.

Fra arbejdsgruppen lyder det:

"Det var vigtigt for os i udviklingen af Træner 1-uddannelsen, at kursisterne selv skulle prøve at være trænere i praksis, så de ikke skulle hjem og starte i foreningen kun med en teoretisk ballast. Trænergerningen er en færdighed, og den vil vi give dem en tryg start med en solid uddannelse, hvor de skal selv prøve at være trænere, så de ved, at de kan det."

I løbet af 2023 har gruppen mødtes til fysiske arbejdsdage omkring uddannelsesmaterialet, online status- og sparringsmøder, kørt testforløb samt præsenteret materialet for resten af underviserteamet, der varetager undervisningen på Træner 1-uddannelserne i hele landet.

Hvad er nyt?

I de opdaterede Træner 1-uddannelser har et stort fokus været ’Den gode træner’. På uddannelserne bliver kursisterne bevidste om trænerens rolle i foreningen og overfor skytterne, herunder er der zoomet ind på de forskellige trænertilgange: Instruktør, coach og mentor.

Hertil får kursisterne blandt andet kendskab til trænerens værktøjskasse i arbejdet med skytterne – blandt andet fællesskabets betydning, skytternes motivation, god kommunikation, feedback og tilpasset træning.

"I deltagerevalueringerne, vi har fået på de opdaterede hjælpetræneruddannelser, scorer indhold og metode højt på skalaen. Derfor har vi lagt os i slipstrømmen af det, så vi fortsætter med noget, vi ved, der fungerer i praksis, og vi understøtter den røde tråd, vi starter op med på hjælpetræneruddannelsen," fortæller Ida Søby Fogh.

For nuværende og kommende trænere

Udover fokus på ’Den gode træner’ er det skyttefaglige selvfølgelig stadig i fokus. På uddannelserne får kursisterne en teoretisk og praktisk forståelse for udvidet tekniktræning for herved at blive i stand til at træne skytter i rette rækkefælge ift. tekniske elementer. Dertil arbejdes der praktisk med at få en indsigt i, hvordan træning af den enkelte samt flere skytter kan gribes an, og hvordan træningslektioner sammensættes.

Målgruppen for de opdaterede Træner 1-uddannelser er nuværende og kommende trænere, som ønsker mere viden omkring værktøjer til gennemførsel af den gode og udviklende træning. Det bliver et krav, at man har gennemført en Hjælpetræneruddannelse, før man kan tage en Træner 1-uddannelse.

"De Træner 1, vi uddanner, er vores kommende trænerkollegaer. Vi giver dem alt, hvad vi har både om trænergerningen, men også om skydeteknikken. Det er dem, der skal være fyrtårnene i foreningerne og hjælpe både skytter og hjælpetrænere. Det tog vi meget alvorligt under udviklingen," fortæller Niels Klingenberg Vistisen, der er en del af arbejdsgruppen.