Børn er ellevilde, for nu må de endelig mødes og træne

80 børn og unge mødes på skift til udendørs badmintontræning i DHBK. Fællesskabet med fysisk fremmøde i klubben har en afgørende betydning for dem.

Den 1. marts, hvor udendørs aktiviteter for op til 25 personer genåbnede, var der arrangeret udendørs badmintontræning for tre ungdomshold i klubben DHBK. Foto: Privatfoto

”Det var fantastisk at se børnenes glæde over at mødes til udendørs badminton. De var ellevilde,” fortæller Berit Schultz, ungdomsformand i DHBK, Dalum Hjallese Badminton Klub.

Hos os alle, men måske især børn og unge, er behovet for at lave noget andet, end at sidde derhjemme foran skærmen, stort. Derfor har det været vigtigt for DHBK at stå parat, da genåbningen af udendørs idræt kom.

"Jeg kan se på spillernes entusiasme, at det er længe siden de har haft en ketcher i hånden.”

Berit Schultz, ungdomsformand i DHBK, Dalum Hjallese Badminton Klub

Hvilke børn- og ungdomshold træner udendørs badminton i DHBK?

- ’MiniTon’: 4-8-årige
- ’Yngste’: 8-12-årige
- ’Mellemgruppen’: 10-14-årige
- ’Konkurrence’: 12-18-årige

Hele 80 børn og unge mellem 4 år og 18 år har været til træning i DHBK i løbet af den første uge efter genåbningen af udendørs idræt. De fordeler sig på fire hold, der hver træner to gange ugentligt.

”I DHBK skal der være plads til sjov og ballade til træning. Vi har respekt for sociale relationer, fordi vi ved, det betyder meget, og ISÆR nu,” siger Berit Schultz.

Parkeringsplads bliver til badmintonmekka

Når DHBK kan tilbyde børne- og ungdomsspillere udendørs badminton, skyldes det, at Berit Schultz sammen med trænere i klubben forvandler den lokale hals parkeringsplads til badmintoncentral.

Hvad er en Air Shuttle-bold?

- En badminton, der anvendes til udendørs badminton
- Den er tungere, end en almindelig fjerbold og flyver hurtigere gennem luften. Derfor kræver den lidt tilvænning

Læs om spillet med Air Shuttle

Det gør de bevæbnet med udendørs badmintonnet, en propfuld kasse Air Shuttle-bolde, afspærringsbånd og ikke mindst vejkridt. Disse våben gør dem i stand til at inddele parkeringspladsen i zoner, opstille badmintonnet og optegne badmintonbaner.

’Zone 1’ består af seks velkridtede badmintonbaner, som dog ikke helt svarer til en fuld bane, men stadig fungerer fint.

Imens udgøres ’zone 2’ af et område uden badmintonbaner, hvor spillerne træner styrke og kondition. Hvert hold i klubben har et træningspas i hver zone ugentligt.

Ketcherslag giver glædesrus

Selvom der spilles med Air Shuttle-bolde, griber vinden de høje bolde udenfor. Derfor laver klubben øvelser på banen med fladt spil og ting oppe ved nettet frem for kamp.

Læs mere: Link til corona-venlige badmintonøvelser i DGI Trænerguiden

Når spillerne skal have puls på, bliver den klassiske øvelse ’rundt om nettet’ hevet frem. Den går ud på, at spillerne skal skyde bolden over nettet, løbe efter den, om på den anden side, og igen skyde bolden retur, og løbe efter den – og sådan fortsætter det.

”Børnene synes øvelsen er sjov, fordi den giver mulighed for at slå forskellige slag. Jeg kan se på deres entusiasme, at det er længe siden de har haft en ketcher i hånden,” siger Berit Schultz.

Det er også muligt at tilføre øvelsen et konkurrenceelement ved at give hver spiller tre liv. Mister spillerne dem, bliver de sendt på en løbetur rundt om hallen.

Træninger i ’zone 2’ består blandt andet af benarbejdsøvelser som side-til-side eller kinahop.

Rå natur er en medspiller til udendørs badminton

På parkeringspladsen udgøres badmintonbanernes underlag af asfalt. Det er det bedste, klubben kan tilbyde spillerne her og nu, men Berit Schultz ser frem til, at kalenderen viser april. Det betyder nemlig, at banerne må flyttes på græs.

”Vi vil gerne på græs, når det er muligt. Det er et blødere underlag, som er bedre for knæene, og det gør mindre ondt, hvis en spiller skulle falde,” siger hun.

Lidt regn betyder ikke noget for en udendørs træning og heller ikke blæst. Blæser det, så laver de andre ting, som for eksempel benarbejde eller stafetter. Men hvis det regner meget, så aflyser de træningen.

En noget længere sæson end sædvanligt

Normalvis slutter badmintonsæsonen sidst i april, men i år har spillerne betalt kontingent uden rigtigt at få noget for pengene. Det har fået DHBK til at forlænget sæsonen indtil skolernes sommerferie og muligvis også ind i sommerferien.

”Sidste sommer kørte vi noget træning inde i hallen. Vores holdning er, at så længe der er børn, der gerne vil træne badminton, så kører vi noget,” fortæller Berit Schultz.