TRÆNERFOKUS: De startede som forældre – så meldte de sig selv som trænere

Hvem siger ja til at være badmintontrænere, selvom de måske hverken har spillet badminton eller været trænere før? Mød tre frivillige trænere, der hver især gør en forskel for deres egne og mange andres børn.

Arkivfoto.

Mette Emborg Lassen havde aldrig selv spillet badminton. Ja, hun havde faktisk aldrig rigtig været en del af foreningslivet i løbet af sine 43 år.

Læs også: TRÆNERFOKUS: Flere kvindelige trænere i badminton, tak!

Alligevel gik hun ind i bestyrelsen i Rødding Badminton Club, fordi hendes søn var startet i klubben. Og da træneren på sønnens hold senere meddelte, at han ikke længere ønskede at stå for trænere, meldte hun sig selv på banen som hjælpetræner.

”Da vi startede op efter sommerferien, havde vi 30 unge mennesker. Vi havde virkelig ikke lyst til at tabe de her 30, fordi vi ikke kunne finde en træner. Så en anden forælder og jeg sagde, at vi gerne ville tage en træneruddannelse som et hurtigt fix, så vi i hvert fald kunne være back-ups til at kunne træne,” forklarer Mette Emborg Lassen.

De meldte sig til kurset Frivillig Badmintontræner, der giver basale redskaber til at lave en god badmintontræning. Nu er trænerrollen for holdet med børn fra otte år og op delt mellem hele fire forskellige trænere, der træner holdet på skift.

Vil give glæden videre

Tine Elkhøj Jensen på 45 år fra Rindum SU spillede badminton som barn og spiller igen i dag på motionsplan. Men hun havde ingen trænererfaring, da hun i starten af denne sæson meldte sig som træner for sin søns hold.

”Når jeg selv har glæden ved badminton, vil jeg gerne give en hånd med. Jeg meldte mig, fordi jeg gerne vil give den glæde videre,” siger hun.

Kurset var delt op i forskellige dele som for eksempel opvarmning, hvor deltagerne gennemgik mulige lege og øvelser. Efterfølgende lavede de øvelserne med instruktørerne for at prøve dem af i praksis. Både teori og øvelser var på et helt-nede-på-jorden-niveau.

Læs også: TRÆNERFOKUS: Helt tæt på tre trænere

”Det var lagt an på, at det ikke var professionelle, der kom, men måske nogle der lige var blevet frivillige, og som ikke havde den helt store badminton- eller trænerbaggrund. Men du kan også få et touch-up og ny inspiration, selvom du har erfaring som badmintontræner,” siger hun og tilføjer:

”Jeg synes, det var fedt at være på kursus. Det er motiverende at lære noget nyt, ligesom det også er for børnene.”

Ellers ved jeg ikke, hvad jeg havde gjort

På kurset var også 46-årige Birgitte Kristensen fra Tvis KFUM og Idrætsforening. Hendes vej til trænergerningen minder om Mette Emborg Lassens. Træneren for sønnens hold stoppede, og da der ikke var andre til at tage over, tænkte Birgitte Kristensen, at hun selv måtte gøre noget. Så meldte hun sig.

Det var så dejligt, for det hjalp mig til, hvordan jeg kan strukturere og planlægge en træning, og hvordan jeg for eksempel kan lave en opvarmning

Birgitte Kristensen, træner i Holstebro Badminton Klub

Formanden i klubben havde hørt om et trænerkursus, der kunne være noget for en ny og uerfaren træner som Birgitte Kristensen. Frivillig Badmintontræner-kurset var en stor hjælp i forhold til nogle helt basale opgaver som badmintontræner.

”Hvis jeg ikke var kommet på det, så ved jeg simpelthen ikke, hvad jeg havde gjort. Det var så dejligt, for det hjalp mig til, hvordan jeg kan strukturere og planlægge en træning, og hvordan jeg for eksempel kan lave en opvarmning,” siger hun.

For den erfarne badmintontræner kan det lyde som en no-brainer. Men ikke for Birgitte Kristensen, der ifølge hende selv først lige har lært, hvad et sæt betyder i badminton-sprog.

Læs også: TRÆNERFOKUS: Vi har et kollektivt ansvar for at udvikle trænere

Børnene er vilde med det

Tine Elkhøj Jensen har ofte inddraget DGI Trænerguiden i sin træning, efter hun har været på kursus. Både som et værktøj, hun selv kan støtte sig til, og for at visualisere øvelser for børnene.

For Birgitte Kristensen og Mette Emborg Lassen har det især været de mange sjove lege, de blev introduceret for på kurset, der har fundet vej til deres træninger. Det har gjort en positiv forskel for både opvarmning og den efterfølgende træning.

”Børnene er sindssygt vilde med det. Alle de små lege, hvor de egentlig ikke opdager, at de er i gang med at lære noget, men bare tror, det er sjovt. Det er det, der er fedest,” siger Mette Emborg Lassen.

Selvom Frivillig Badmintontræner-kurset er en god introduktion til trænerrollen for begyndere, mener hun også, at mere erfarne badmintontrænere kan have glæde af at være med.

”Kurset gav nogle gode ting til en, der aldrig havde haft med det at gøre før. Men jeg er sikker på, at du også kan komme som total badmintonekspert og lære at se tingene fra en anden vinkel. Den måde, man lærte at spille badminton på for 10-15 år siden, er måske ikke den samme måde, man bruger i dag,” siger hun.